外傭人工問題

外傭人工問題 E-mail 此主題給朋友

想請問各位,家傭姐姐要幫手換片(成年人)你哋會唔會另外加人工俾佢做?我有親戚請了一個印尼姐姐,要求加錢。怎麼辦?

引用:
原帖由 囧囧3 於 2018-8-24 11:46 AM 發表

想請問各位,家傭姐姐要幫手換片(成年人)你哋會唔會另外加人工俾佢做?我有親戚請了一個印尼姐姐,要求加錢。怎麼辦?
合約上照顧傷殘, 包括換片, 量血糖, 血壓, 協助運動, 按摩 etc

印尼人喜要求加人工。你打工也是想有加好過無。正常。
可以不理她。跟足合約。

我的應對方法直言, 你表現的超于我要求 plus, 服從, 認真, 干淨, 合作。
自然會給 bonus。我有眼看你表現的。

「變臉」,判若兩人,對僱主不理不睬,冷言相向、以不合作, 不合常理的方式做家務。
怎能加薪? 白痴咩?

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!
引用:
原帖由 ginger.333 於 2018-8-24 02:28 PM 發表

合約上照顧傷殘, 包括換片, 量血糖, 血壓, 協助運動, 按摩 etc

印尼人喜要求加人工。你打工也是想有加好過無。正常。
可以不理她。跟足合約。

我的應對方法直言, 你表現的超于我要求 plus, 服從, 認真, 干淨, 合作。
自然會給 bonus。我有眼看你表現的。

「變臉」,判若兩人,對僱主不理不睬,冷言相向、以不合作, 不合常理的方式做 ...
明白,謝謝你

回覆 引用 TOP

你請佢返嚟嗰陣agent有同佢講明要做啲咩
可以唔洗理佢

引用:
原帖由 慵懶的貓奴 於 2018-8-24 04:20 PM 發表

你請佢返嚟嗰陣agent有同佢講明要做啲咩
可以唔洗理佢
明白,謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 囧囧3 於 2018-8-24 11:46 AM 發表

你合約寫了有 new born ,當然要換片啦!呢啲係 household work ,除非簽約時無寫有new born

回覆 引用 TOP

我外公未去世時。 我家有: 外公, 媽媽, 哥, 我。  
工人, 照顧外公 (非傷殘) + 打理家務。
成人3个是不需要照顧的。

早飯全家都在家食。返工。
我帶飯返工。
中午 外公, 媽媽, 工人食。
晚上 全家食。

我媽媽以前是很會當家的。 視你怎安排菅理家。

现在的人抱怨太多,感恩太少;要求太多,给予太少;总是期望被理解,却不能理解别人;总是希望别人多为自己着想,却不懂得换位思考!

回覆 引用 TOP

引用:

請問你請人返嚟時有冇講明,或合約訂明要幫老人家換片?
咩叫New Born?有sense概理解係新生嬰兒?定會係有失禁問題概老人家?

你去查下係香港老人院工作概人,同照料初生嬰兒概人,分別係邊度?

有啲人要求外傭標準,要24小時義務on duty,照料老人家,有啲人認為外傭$4410都唔值。
百貨百買,你同外傭講返唔加,理由有好多人講左,制概,最好啦,唔制,睇邊個讓步囉,你唔制概,炒左佢,換人囉

引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-8-24 07:25 PM 發表

請問你請人返嚟時有冇講明,或合約訂明要幫老人家換片?
咩叫New Born?有sense概理解係新生嬰兒?定會係有失禁問題概老人家?

你去查下係香港老人院工作概人,同照料初生嬰兒概人,分別係邊度?

有啲人要求外傭標準,要24小時義務on duty,照料老人家,有啲人認為外傭$4410都唔值。
百貨百買,你同外傭講返唔加,理由有好多人講左,制概,最好啦,唔制,睇邊個讓步囉 ...
我好似無講過New born😅

引用:
原帖由 囧囧3 於 2018-8-25 11:58 AM 發表

我好似無講過New born😅
係呀,你冇講,不過有人講嗎,咪要澄清下,可能我地英文水平低,唔明New Born概真正意思啦🤣

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Kenneth6669 於 2018-8-25 12:16 PM 發表

係呀,你冇講,不過有人講嗎,咪要澄清下,可能我地英文水平低,唔明New Born概真正意思啦🤣
可能誤會/睇錯咗啫,點都好,唔該哂大家

回覆 引用 TOP

做得好未加多幾佰,況且換片咁厭惡性工作,冇着數好快唔做!

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2018-8-27 04:57 PM 發表

好正常, 自己都會揀工來做啦
你有時間咪慢慢換一個肯既來做...
佢來到反口, 話要加人工, 你唔想加, 冇第2條路, 唯有換既姐....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JAMESBROWN 於 2018-8-27 04:57 PM 發表

幫成人片,同幫New Born bb換片,根本兩碼子事,睇人點講,就知道啲人當外傭唔係人。

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。