註冊 登入

大學生畢業人工太低,慘被綠帽

大學生畢業人工太低,慘被綠帽 E-mail 此主題給朋友

明明我都係個大學生但人工出到黎同中五程度差唔多(12k),有啲同學到而家都未搵到工添,我見呢間係大公司都算啦,本來諗住可以死捱死抵遲早會有出頭天,但原來只有我一個咁諗,同我由中學拍拖拍左五年既女朋友突然對我愈來愈冷淡,返左唔夠三個月工我地只見得三次!

我初時以為佢都返工忙啦,但有次我個fd話見到佢上左個男人車,兩個人仲好sweet咁攬住,我先知原來頂綠帽由頭粒到落尾!

條八婆俾我質問仲好冷靜,問返我轉頭我人工咁低點樣俾到幸福佢,一問之下,原來俾綠帽我戴果條友好似做地產,月薪六位數,我即刻啞左出唔到聲,心諗,讀咁多年書做大學生又點,人工都係一篤屎,唉!

熱賣及精選
引用:
原帖由 to.ny 於 2018-8-20 10:41 AM 發表

明明我都係個大學生但人工出到黎同中五程度差唔多(12k),有啲同學到而家都未搵到工添,我見呢間係大公司都算啦,本來諗住可以死捱死抵遲早會有出頭天,但原來只有我一個咁諗,同我由中學拍拖拍左五年既女朋友突然對我愈來愈冷淡,返左唔夠三個月工我地只見得三次!

我初時以為佢都返工忙啦,但有次我個fd話見到佢上左個男人車,兩個人仲好sweet咁攬住,我先知原來頂綠帽由頭粒到落尾!

條八婆俾我質問仲 ...
師兄努力搵份人工高啲的工作先啦,忘記你個貪錢前女友吧

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 to.ny 於 2018-8-20 10:41 AM 發表

遊戲規則就係咁,條女俾人轉幾手玩殘就變剩女,之後就話單身仲好嚟安慰自己
而男人就俾心機揾錢,過幾年就做帽人嗰個,終生揾食!揾唔到錢嘅就打飛機渡過餘生
結論係以後唔再有人結婚,乜煩惱都冇

引用:

你比條女羞辱完應該得兩個結果:一係發奮,由搵12K到搵15K, 二係IFC見

貪錢女人要留都唔好俾佢留低

引用:

你應該覺得自己好好采咁早睇清佢份人,呢種女人比佢搵到個仲搵得多嘅咪又跟另一個,你根本唔值得為一個貪錢嘅人傷心或者唔開心,努力工作先啦,等第二段情吧啦

仲有人比人比死人呀,邊可以同人比較,咁你只會唔開心一世

回覆 引用 TOP

大學生人工一畢業起碼都有15K掛?樓主唔好頂爛市好喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2018-8-20 10:55 AM 發表

遊戲規則就係咁,條女俾人轉幾手玩殘就變剩女,之後就話單身仲好嚟安慰自己
而男人就俾心機揾錢,過幾年就做帽人嗰個,終生揾食!揾唔到錢嘅就打飛機渡過餘生
結論係以後唔再有人結婚,乜煩惱都冇 ...
咁你又結婚

學歷係入場卷,你唔讀書冇學歷既人工同大學生可以差好遠,即使你去做地產保險之類既工,有學歷始終都好啲。

穷人就唔好拍拖啦,只会不停的带绿帽。人望高处,港女骑牛揾马,找到有钱人,肯定飞你。你穷,就不停给女飞,不停带绿帽。年青人,努力赚钱,到你变成有钱人时,你就可以给绿帽穷港男带。这是社会定律,永恒发生,天天发生。

回覆 引用 TOP

我地盤個保安阿姐月薪都有21k(返12個鐘),你做d咩得12k呀,大學生做既野唔係專業d咩?😭😭😭😭

引用:

佢選擇正確!

回覆 引用 TOP

香港女仔中意比較,經常用身邊姊妹既男友/老公作為標準,人有我有。
開口埋口就提身邊姊妹既男友/老公對佢點好,你要學下人。「你睇下人地有車接放工呀;你睇人地IG同男友去歐洲自己冇出過錢嫁;你知唔知人地結婚粒介指幾多卡呀;你知唔知女仔係要黎錫嫁!」
最後發現要降低要求就話自己作出好大讓步,你只係將離地要求貼返地渣!

引用:
原帖由 雨中理性的核心 於 2018-8-20 11:07 AM 發表

咁你又結婚
十幾年前個社會冇咁兩極化

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 MrRight. 於 2018-8-20 11:14 AM 發表

學歷係入場卷,你唔讀書冇學歷既人工同大學生可以差好遠,即使你去做地產保險之類既工,有學歷始終都好啲。
大學生去做呢D行業其實仲著數, 人脈關係好過其他人, 我識有朋友讀完大學即刻入去axa assoicates, 做左兩年都年賺百萬,仲入埋百萬圓桌,而家揸波子添

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。