註冊 登入

我是一個迷途的小羊

我是一個迷途的小羊 E-mail 此主題給朋友

各位好,我是一個迷途的小羊,希望在這找到朋友可以指點迷津......我是一個30出頭的小教師,平日的生活圈子就是學校和屋企,工作繁忙,加上個人比較宅,所以好少出街...我知道自己年紀不少了,所以也希望找一個伴侶,組織一個家庭,開展人生的新一頁。我唔靚仔,又唔高,只有165cm,又比較「大隻」...(即是少少肥啦...)唯一有的就是經濟能力,月入3萬5左右,有車有樓,現在想問一問大家的意見,我想在SPEED DATING入面識多一點朋友,但聽大家討論,係唔係真係好多都係做媒,好多都係假的?除了這個方法外,有沒有其他更實際的方法識朋友?希望各位大哥大姐可以指點一下....(論年紀可能我仲大...但論資歷你地一定係前輩...)

精選樓盤
引用:
原帖由 迷失的路人 於 2018-8-9 01:44 PM 發表

各位好,我是一個迷途的小羊,希望在這找到朋友可以指點迷津......我是一個30出頭的小教師,平日的生活圈子就是學校和屋企,工作繁忙,加上個人比較宅,所以好少出街...我知道自己年紀不少了,所以也希望找一個伴侶,組織一個家庭,開展人生的新一頁。我唔靚仔,又唔高,只有165cm,又比較「大隻」...(即是少少肥啦...)唯一有的就是經濟能力,月入3萬5左右,有車有樓,現在想問一問大家的意見,我想在S ...
月入3萬5左右,有車有樓

==> 咩車? 單車定衣車?
==> 咩樓? 腫瘤定水瘤?

引用:
原帖由 迷失的路人 於 2018-8-9 01:44 PM 發表

各位好,我是一個迷途的小羊,希望在這找到朋友可以指點迷津......我是一個30出頭的小教師,平日的生活圈子就是學校和屋企,工作繁忙,加上個人比較宅,所以好少出街...我知道自己年紀不少了,所以也希望找一個伴侶,組織一個家庭,開展人生的新一頁。我唔靚仔,又唔高,只有165cm,又比較「大隻」...(即是少少肥啦...)唯一有的就是經濟能力,月入3萬5左右,有車有樓,現在想問一問大家的意見,我想在S ...
你學校冇女先生咩冇聯校活動

引用:

「教師」?咩「教師」?寫堆咁嘅嘢出嚟去做「教師」?

下?

引用:
原帖由 阿華留言 於 2018-8-9 02:37 PM 發表

下?
依家啲教師係咁上下,你太離地

車只是代步的五人細車,買車唔難,係養車比較貴。
樓是700呎的村屋,有千幾呎的花園。
多謝你的回覆,希望能解答到你的疑問。

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2018-8-9 02:04 PM 發表

你學校冇女先生咩冇聯校活動
一來教師工作時間太長,如果一個家庭2個教師,會很忙
二來在工作環境中找不到適合的...
聯校活動...機乎沒有吧..哈哈..

引用:
原帖由 迷失的路人 於 2018-8-9 02:42 PM 發表

車只是代步的五人細車,買車唔難,係養車比較貴。
樓是700呎的村屋,有千幾呎的花園。
多謝你的回覆,希望能解答到你的疑問。
無人有疑問, 純粹恥笑你

其實做教書真係幾辛苦,深有體會
尤其是一位盡責的....

引用:
原帖由 阿華留言 於 2018-8-9 02:37 PM 發表

下?
是小學教師
做教師是我的理想,因為我小時候讀書不勤力,第一次會考失敗,多得我的恩師鼓勵,我才向著理想進發,希望能成為像恩師那樣可以教好學生,帶領他們追尋夢想。
可能我的中文能力差吧,令到你有所誤會,我在此說聲抱歉..
也感謝你的回覆,希望我的解答能令你了解多一些吧...

引用:
原帖由 victoriacity 於 2018-8-9 02:45 PM 發表

無人有疑問, 純粹恥笑你
來得這裡,我就不恥下問了,如果可以識多一些朋友,被恥笑又如何?

引用:
原帖由 TRruth 於 2018-8-9 02:47 PM 發表

其實做教書真係幾辛苦,深有體會
尤其是一位盡責的....
係家冇幾個盡責,放學成日見教師走得快過學生,一得閒就淨係睇股

以閣下後知後覺嘅思維,卅歲人先至開始諗拍拖…

建議你都係先改善一吓閣下嘅社交能力先吧!

否則就算比你拍得到拖,都未必係一件好事嚟!!

一個唔好彩搵到件趕埋嘅女人,就仲很大件事…

引用:
原帖由 風流盲俠花滿樓 於 2018-8-9 02:39 PM 發表

依家啲教師係咁上下,你太離地
我覺得可以教到學生應該要學的東西,解決到他們的問題,基本上便合格吧...
我做教師都有一段時間了,基本上都沒有什麼家長投訴,學生大部分都喜歡我吧(應該吧...)
現在的老師的確有很多是開工等收工,收工人即鬆的,但至少我不是。
我每天差不多都是最遲離開學校的那一個人,人家笑我工作效率低,天天最遲走
但其實我是在想,如果有學生要找我,至少我會在學校等他,可以幫助他。
基於一些學校的政策問題,我不能將私人電話給學生,所以唯有這樣做了。
不好意思,離題了,希望這個有助你更了解我,謝謝你。

加入向西征隊,逢週五傍晚準時出發!!!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。