又到外傭加人工的十月啦!

又到外傭加人工的十月啦! E-mail 此主題給朋友

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0807_00822_001.html

唔知點解,每年678月,呢度都會出現一啲唱好外傭唱衰僱主的貼或留言

我個人覺得人工加到4550元,僱主不提供食物的膳食津貼加到1150元都可以接受

PS: 澳門係自由議定薪金

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 17

1. 同意加至5500和膳食津貼至2500
2. 不同意
有時,眞心覺得,我菲傭佢連4410 都唔值。

煮嘢 我叫我媽教佢,教幾百次仍然係咁衰,心諗,我以前教隻狗都有心機學得好過佢。

一路煮一路手機放廚房。
清潔就永遠求求其抹。
有時自己做到的真係不如自己做。
加到5000??? 咪不如請鐘點,起碼唔乜駛睇佢黑口黑面時嗰個衰樣,仲要霸乜左我一間睡房。

老人, 幼兒 沒法子。

引用:
原帖由 ginger.333 於 2018-8-10 03:47 PM 發表

煮嘢 我叫我媽教佢,教幾百次仍然係咁衰,心諗,我以前教隻狗都有心機學得好過佢。

一路煮一路手機放廚房。
清潔就永遠求求其抹。
加到5000??? 咪不如請鐘點,起碼唔乜駛睇佢黑口黑面時嗰個衰樣,仲要霸乜左我一間睡房。

老人, 幼兒 沒法子。 ...
你啲帖全部講啲外傭係廢概

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-10 06:15 PM 發表

你啲帖全部講啲外傭係廢概
佢心理有問題。講到佢咁差又唔炒。。。。痴線的。硬係要留住一個自己覺得衰過狗既人。

可能佢好憎佢屋企人。硬係要請個狗都不如既人去照顧。。。

極度變態

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ginger.333 於 2018-8-10 03:47 PM 發表

一路煮一路手機放廚房。
清潔就永遠求求其抹。

老人, 幼兒 沒法子。 ...
其實你睇左心理醫生未 ? 有強迫症好慘架。。。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-9 10:53 AM 發表

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180807/bkn-20180807122431737-0807_00822_001.html

唔知點解,每年678月,呢度都會出現一啲唱好外傭唱衰僱主的貼或留言

我個人覺得人工加到4550元,僱主不提供食物的膳食津貼加到1150元都可以接受

PS: 澳門係自由議定薪金 ...
每年6,7,8月都有唱好外傭帖?咁其他月份就冇?

唔係嗎?係到唱好外傭,佢地就有人工加?咁神奇?
咁係度唱衰外傭,佢地係咪會被人炒晒呀?

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-11 06:45 AM 發表

每年6,7,8月都有唱好外傭帖?咁其他月份就冇?

唔係嗎?係到唱好外傭,佢地就有人工加?咁神奇?
咁係度唱衰外傭,佢地係咪會被人炒晒呀?
你都是僱主,咁你對佢地訴求有咩睇法?

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-13 06:01 PM 發表

你都是僱主,咁你對佢地訴求有咩睇法?
其實我請左個外傭,老婆可以出做野,外傭開支衹是佢人工概1/7,條數就係咁計,佢幫到我搵錢,俾多少少,大家WinWin,唔駛煩,嘈啲婆姆數。
我兩公婆概老細,年尾都俾唔錯花紅我地,得一個搵錢,同有人幫你增加收入,差好遠

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-13 07:56 PM 發表

其實我請左個外傭,老婆可以出做野,外傭開支衹是佢人工概1/7,條數就係咁計,佢幫到我搵錢,俾多少少,大家WinWin,唔駛煩,嘈啲婆姆數。
我兩公婆概老細,年尾都俾唔錯花紅我地,得一個搵錢,同有人幫你增加收入,差好遠 ...
咁你同唔同意外傭工會訴求?……
月薪由 4410 加至 5500
僱主不提供膳食的津貼由 1053 加至 2500

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-13 08:02 PM 發表

咁你同唔同意外傭工會訴求?……
月薪由 4410 加至 5500
僱主不提供膳食的津貼由 1053 加至 2500
其實我現在已經俾緊$6500,我公司幾個外藉阿頭俾$7000-$8000,衹要我個工人一直都保持現在概工作水平,我唔介意。

但我知好多好多人介意

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-13 08:29 PM 發表

其實我現在已經俾緊$6500,我公司幾個外藉阿頭俾$7000-$8000,衹要我個工人一直都保持現在概工作水平,我唔介意。

但我知好多好多人介意
你畀幾多唔重要,我想知你同唔同意外傭最低工資加到5500元

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-13 09:22 PM 發表

你畀幾多唔重要,我想知你同唔同意外傭最低工資加到5500元
我想知妳明唔明白我回妳個帖概Point?但好明顯妳唔明。

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-13 10:27 PM 發表

我想知妳明唔明白我回妳個帖概Point?但好明顯妳唔明。
你咩 point 對我唔重要,我亦無興趣聽你吹你畀工人6500,老婆搵工人7倍即四萬幾,你啲鬼佬老細畀工人七八千
我只想你直接答一句,你同唔同意外傭工會要求十月起最低工資加至5500?

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-13 10:51 PM 發表

你咩 point 對我唔重要,我亦無興趣聽你吹你畀工人6500,老婆搵工人7倍即四萬幾,你啲鬼佬老細畀工人七八千
我只想你直接答一句,你同唔同意外傭工會要求十月起最低工資加至5500? ...
妳話我吹,咁冇禮貌,唔答咪唔答囉,老馮架

回覆 引用 TOP

若工人煮餸好食啲!清潔乾淨啲! 做嘢積極啲!比盡$5000係合理可接受嘅!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。