又到外傭加人工的十月啦!

又到外傭加人工的十月啦! E-mail 此主題給朋友

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0807_00822_001.html

唔知點解,每年678月,呢度都會出現一啲唱好外傭唱衰僱主的貼或留言

我個人覺得人工加到4550元,僱主不提供食物的膳食津貼加到1150元都可以接受

PS: 澳門係自由議定薪金

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 17

1. 同意加至5500和膳食津貼至2500
2. 不同意
引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-11 06:45 AM 發表

每年6,7,8月都有唱好外傭帖?咁其他月份就冇?

唔係嗎?係到唱好外傭,佢地就有人工加?咁神奇?
咁係度唱衰外傭,佢地係咪會被人炒晒呀?
你都是僱主,咁你對佢地訴求有咩睇法?

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-13 07:56 PM 發表

其實我請左個外傭,老婆可以出做野,外傭開支衹是佢人工概1/7,條數就係咁計,佢幫到我搵錢,俾多少少,大家WinWin,唔駛煩,嘈啲婆姆數。
我兩公婆概老細,年尾都俾唔錯花紅我地,得一個搵錢,同有人幫你增加收入,差好遠 ...
咁你同唔同意外傭工會訴求?……
月薪由 4410 加至 5500
僱主不提供膳食的津貼由 1053 加至 2500

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-13 08:29 PM 發表

其實我現在已經俾緊$6500,我公司幾個外藉阿頭俾$7000-$8000,衹要我個工人一直都保持現在概工作水平,我唔介意。

但我知好多好多人介意
你畀幾多唔重要,我想知你同唔同意外傭最低工資加到5500元

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-13 10:27 PM 發表

我想知妳明唔明白我回妳個帖概Point?但好明顯妳唔明。
你咩 point 對我唔重要,我亦無興趣聽你吹你畀工人6500,老婆搵工人7倍即四萬幾,你啲鬼佬老細畀工人七八千
我只想你直接答一句,你同唔同意外傭工會要求十月起最低工資加至5500?

引用:
原帖由 TerryWong876123 於 2018-8-17 09:11 PM 發表

其實自己企硬外傭最低工資請人,做就做,唔做就走咪得囉
你不知我的貼是說外傭團體要求外傭法定最低工資由現時的 4410 加至 5500?如果政府通過,僱主就要最少付 5500元,你無得企硬

回覆 引用 TOP

真係唔太明,而家點解香港仲有人覺得有外藉上司會好自豪,又唔明點解打份搵得只係外傭人工七倍即三皮嘢會自我感覺良好

不過我好相信香討大把師兄搵多幾倍不過唔會講出口

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-30 03:25 PM 發表

真係唔明搵唔到錢啲人,學人請外傭,左度右度,都係想俾4千田,攞返5千。係度吹,自我感覺良好,圍爐取暖。
冇本事有外藉上司,咪受埋啲度縮華人上司氣,跟著就搵外傭出氣。
相信香討師兄唔敢講搵幾多,係怕稅局查囉 ...
其實講咁耐,究竟你同唔同意外傭最低工資今年由4410元加到5500元?

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-30 04:20 PM 發表

其實講咁耐,你知唔知你好冇禮貌
我知呀,因為我睇唔起個啲老吹扮豪又覺得有外藉上司係有本事的人!
BTW,奉勸啲人搵三萬幾真係唔好咁大聲啦!我今年交稅都要廿個都唔敢拎出來晒!呢樣係真架,我無需要作大

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-30 04:48 PM 發表

大家咁話啦,你睇人,人睇你,都唔起啦。

你先頭講又話香討啲師兄搵幾多倍都唔會講,嘩,現在又走出嚟老吹,廿個大餅?吹大啲,交兩球稅啦

交咁多稅,仲有咁多時間係度出帖,研究外傭應該加多幾多百蚊人工,真係吹波無限大 ...
我講係回應個啲搵三四萬當好大的人,話佢知天外有天!
搵幾錢同贊唔贊成外傭最低工資應否加到5500係無關係,咁你都分唔清呀?

我交廿萬稅你咪當我老吹囉!無問題

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-30 05:09 PM 發表

人人標準唔同,有啲鐘意炫耀,有啲鐘意低調。

但做人應有概基本禮貌,就一視同仁,你仲末識分呀?

老吹就唔好走出嚟講,俾人笑就唔好啦
咁而家我好有禮貌請你表態……你同唔同意外傭最低工資今年由4410加到5500

引用:
原帖由 tomickwan 於 2018-8-30 07:45 PM 發表

雖然你係好煩膠。。。但佢死都唔表態又真係好鬼抆😂
其實比幾多係僱主自己決定,不過個題目係工會要求加到5500,問大家點睇,我就表咗態4550元我接受

不過要明白,呢個係外傭最低工資,僱主因應自己需要和能力,畀高過法定當然無問題啦,我自己就唔跟合約,每年跟政府,雖然我家三個大人,工人根本無咩做。我識有人係畀五千,最高那個是八千,不過工作都幾甘

另外我想講係,外傭工資其實好睇佢家鄉可以搵幾錢,而唔係用香港人工資來比較。印尼而家一般工資係一千樓下,菲律賓就是幾百至二千幾(越近市區越高,不過生活費亦好高)

引用:
原帖由 tomickwan 於 2018-8-30 08:37 PM 發表

人人價值觀唔同。我肯定唔使交廿萬稅。但我睇錢絕對唔會好似你咁。。。。

自己做人都係求求其其,得過且過。絕對唔會要求一個幾千蚊既工人有咩表現。。。。

睇見你地成日咁介意個幾千蚊。又講到自己幾有米,又唔肯自己做法,真係可笑。。。 ...
我唔係睇錢重要,事實我尊重其他人畀六千七千八千
凡事有供有求,香港人要外傭,但外傭又係為錢才出國打工。事實係香港工資比佢地國家高三四倍,亦比其他國家高,我工人個家姐快來香港,佢係中東做,得三千幾,而家佢香港新簽僱主,畀4410,佢都肯來。工人朋友去咗澳門,四千人工仲要自己負責出去住食,亦計劃來香港
當然好多外傭想去加拿大,我以前工人去咗,一千加元八小時工作,不過又唔係咁易去到。另朋友一個工人去了土耳其,一千美元,不過又唔係咁易去。香港,四千幾事實對外傭非常吸引!
都係個句,你肯畀六千我尊重你呀!

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-30 09:03 PM 發表

都係咁講啦,去立法局啦,同啲有決定權,有影响力概人講,係度,大家當吹水,消磨時間
任何方法都可以反映,包括討論區,寫信畀政府,議員……

引用:
原帖由 tomickwan 於 2018-8-30 08:37 PM 發表

人人價值觀唔同。我肯定唔使交廿萬稅。但我睇錢絕對唔會好似你咁。。。。

自己做人都係求求其其,得過且過。絕對唔會要求一個幾千蚊既工人有咩表現。。。。

睇見你地成日咁介意個幾千蚊。又講到自己幾有米,又唔肯自己做法,真係可笑。。。 ...
師兄,看清楚所有貼點解會講出自己交稅情況,絕無晒命之意

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。