又到外傭加人工的十月啦!

又到外傭加人工的十月啦! E-mail 此主題給朋友

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0807_00822_001.html

唔知點解,每年678月,呢度都會出現一啲唱好外傭唱衰僱主的貼或留言

我個人覺得人工加到4550元,僱主不提供食物的膳食津貼加到1150元都可以接受

PS: 澳門係自由議定薪金

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 17

1. 同意加至5500和膳食津貼至2500
2. 不同意
引用:
原帖由 ESMP 於 2018-10-7 03:09 PM 發表

最低工資...
唔通一個正常人唔好講到律師醫生?
都要用最低工資黎做標準咩?
如果個姐姐係做到野!
作為僱主嘅?又點捨得比最低工資佢架?
你畀多無人話你!咁你畀幾多你工人?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 NeverGiveUp369 於 2018-8-10 06:15 PM 發表

你啲帖全部講啲外傭係廢概
咁外慵真係廢嘛,個個呃飯食

做得記者無個好人,砌生豬肉誤導市民
引用:
原帖由 Reporterdog 於 2018-11-19 11:57 AM 發表

咁外慵真係廢嘛,個個呃飯食
深表同情,曾經請過衰外傭,一定唔開心,痛恨,完全明白。
但啲男人,就唔係咁唸,因為佢地會偷食

回覆 引用 TOP

外庸真係好多都人夾人, 但最無奈係每一個有小朋友既家庭第一件事就係諗請外庸, 但又唔知會唔會中伏

引用:
原帖由 akahitor 於 2018-11-19 04:25 PM 發表

外庸真係好多都人夾人, 但最無奈係每一個有小朋友既家庭第一件事就係諗請外庸, 但又唔知會唔會中伏
世事好多嘢都係一場賭博,考試,搵工,搵伴侶,不斷要選擇,對或錯,真係事後先知。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ESMP 於 2018-10-7 03:09 PM 發表

最低工資...
唔通一個正常人唔好講到律師醫生?
都要用最低工資黎做標準咩?
如果個姐姐係做到野!
作為僱主嘅?又點捨得比最低工資佢架?
好多老細專Wan Ben 實

引用:
原帖由 Interfirehkpol 於 2018-11-21 10:47 PM 發表

好多老細專Wan Ben 實
咁你畀幾多人工你個姐姐?

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-10 08:48 AM 發表

咁你畀幾多人工你個姐姐?
我俾$4,600,多最低工資幾百,你男人老狗,問人俾幾錢過工人,真係得意。

引用:
原帖由 Interfirehkpol 於 2018-12-10 06:12 PM 發表

我俾$4,600,多最低工資幾百,你男人老狗,問人俾幾錢過工人,真係得意。
你話啲老闆專搵笨實,咁想知你畀幾錢外傭唔搵佢地笨實又同男人女人有咩關係呢?

PS: 最低工資上年10月後合約係4410,今年係4520

BTW,做外傭僱主有男女之分?不過你畀4600當然尊重你係好僱主

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-10 06:21 PM 發表

你話啲老闆專搵笨實,咁想知你畀幾錢外傭唔搵佢地笨實又同男人女人有咩關係呢?

PS: 最低工資上年10月後合約係4410,今年係4520

BTW,做外傭僱主有男女之分?不過你畀4600當然尊重你係好僱主 ...
你個人冇咩禮貌,自視過高,你認為自己冇問題,呢個就係你概問題。

引用:
原帖由 Interfirehkpol 於 2018-12-10 08:00 PM 發表

你個人冇咩禮貌,自視過高,你認為自己冇問題,呢個就係你概問題。
吓!你話我們僱主搵外傭笨實,我問下你畀幾錢工資外傭咁都係無禮貌?……無言!

引用:
原帖由 montejo 於 2018-12-10 08:01 PM 發表

吓!你話我們僱主搵外傭笨實,我問下你畀幾錢工資外傭咁都係無禮貌?……無言!
咩叫你話我們僱主?
咩叫有冇禮貌,你都唔識分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2018-8-30 16:25 發表

我知呀,因為我睇唔起個啲老吹扮豪又覺得有外藉上司係有本事的人!
BTW,奉勸啲人搵三萬幾真係唔好咁大聲啦!我今年交稅都要廿個都唔敢拎出來晒!呢樣係真架,我無需要作大 ...
交廿萬稅就唔好算果1千幾百啦,以為你唔太有錢所以係咁計多一千兩千。最老土既人唔係因窮而比唔起多一千幾百既人,而係有錢但同人地算果dd錢既人。最冇品。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2018-12-13 07:09 PM 發表

交廿萬稅就唔好算果1千幾百啦,以為你唔太有錢所以係咁計多一千兩千。最老土既人唔係因窮而比唔起多一千幾百既人,而係有錢但同人地算果dd錢既人。最冇品。 ...
+×哥咁有錢,係唔係個個伙記都要畀十萬人工?
你覺得個外傭值你咪畀五千,六千,八千囉!

咁你又畀幾多人工你屋企個姐姐呀?
你都幾得意,個貼都幾個月前,你衝入來就翻炒呢個舊貼!平時又唔覺你係度討論交流下你個外傭!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Interfirehkpol 於 2018-12-10 20:00 發表

完全同意,仲要係最刻薄果種性格。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。