註冊 登入

老公有小三出軌層樓唔知點,大家幫幫手

老公有小三出軌層樓唔知點,大家幫幫手 E-mail 此主題給朋友

我幫朋友問的,因為實在太複雜,希望大家盡量幫幫手俾意見

話說我朋友有個女,, 20幾歲,仲有個居屋單位,長命契,大家已經供完,最近老公出軌有小三,個小三一直用言語去攻擊,甚至滋擾佢同佢身邊既家人。 最近佢老公又提出想同佢離婚,將依家層樓賣左去分番一半,層樓首期我朋友俾,但好多年前無證據,首期之後果d都係佢老公供,而日常開支同女既讀書錢就我朋友俾,直到讀完,但朋友個女剛出黎做野,搵得唔多,自己又無能力供埋另一半,想問大家有咩辦法可以保住層樓,等佢同個女有居所住;或者有無咩方法,可以用最低既損害去同個死佬爭番層樓?

因為層樓對於佢黎講,真係佢個心血,明明係個老公唔岩,出邊搵小三,仲要分層樓,搞到依家日日擔心無屋住,希望有過來人俾d意見,睇下下一步同之後應該點做,個小三勁賤,拆散人地家庭,仲要想分層樓。。。 多謝大家,希望有d意見可以俾到佢

引用:
原帖由 whalebaby 於 2018-8-5 10:08 PM 發表

話說我朋友有個女,, 20幾歲,仲有個居屋單位,長命契,大家已經供完,最近老公出軌有小三,個小三一直用言語去攻擊,甚至滋擾佢同佢身邊既家人。 最近佢老公又提出想同佢離婚,將依家層樓賣左去分番一半,層樓首期待朋友俾,但好多年前,之後都係佢老公供,而日常開支同女既讀書錢就佢俾,直到讀完,但朋友個女剛出黎做野,搵得唔多,自己又無能力供埋另一半,想問大家有咩辦法可以保住層樓,等佢同個女有居所住;或者有無咩方法,可以用最低既損害去同個死佬爭番層樓?

因為層樓對於佢黎講,真係佢個心血,明明係個老公唔岩,出邊搵小三,仲要分層樓,搞到依家日日擔心無屋住,希望有過來人俾d意見,睇下下一步同之後應該點做,個小三勁賤,拆散人地家庭,仲要想分層樓。。。   多謝大家,希望有d意見可以俾到佢
結婚從來唔等於定局愛情亦從來無先到先得你朋友輸咗俾人就鬧人賤其實你朋友呢種心態仲賤

熄燈,鎖門,爆大鑊
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2018-8-5 10:15 PM 發表

結婚從來唔等於定局愛情亦從來無先到先得你朋友輸咗俾人就鬧人賤其實你朋友呢種心態仲賤
你應該係有小3/係小3。先講得出e番說話。
如果未婚,當然無問題。
但佢地係巳婚,婚姻誓言係人都知。男方破壞相方關係,同時都無顧及女兒未來嘅居所。做成人夫,老公都係不合格的表現。
就算不愛,都應該盡自己嘅責任。而吾係令老婆女兒容身之所都失去。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2018-8-5 10:15 PM 發表

係,感情呢樣人無分對與錯,老公佢鐘意佢要,但個小三的確係做得唔好,佢得到個人都仲唔夠,個小三仲不停咗去滋擾我朋友同個女,講埋d難聽既說話,仲要連佢身邊既屋企人都攻擊,請問我應該用咩詞語黎形容呢個小三? 況且就算你個心唔係個女人到,ok fine, 佢都好應該顧到自己個仔女掛,古言都有講過,如果人連親情都唔顧,其實等同於禽獸,稍為有一點血性,好應該顧念一點情,我想呢位會員定必感情生活好好,祝福你

我唔理個男人鐘意邊個,依家我只想睇下依家有咩方法去幫到我朋友解決眼前呢個問題,唔好令佢唯一既家,唯一既安心之所都無左。。。 如果言詞間有咩得罪左,請見諒

引用:
原帖由 whalebaby 於 2018-8-6 02:02 AM 發表

係,感情呢樣人無分對與錯,老公佢鐘意佢要,但個小三的確係做得唔好,佢得到個人都仲唔夠,個小三仲不停咗去滋擾我朋友同個女,講埋d難聽既說話,仲要連佢身邊既屋企人都攻擊,請問我應該用咩詞語黎形容呢個小三? 況且就算你個心唔係個女人到,ok fine, 佢都好應該顧到自己個仔女掛,古言都有講過,如果人連親情都唔顧,其實等同於禽獸,稍為有一點血性,好應該顧念一點情,我想呢位會員定必感情生活好好,祝福 ...
講真呢個問題你去地產區或者法律區問可能好啲呢區啲人好多都俾個情字搞到好似青山走犯咁㗎

回覆 引用 TOP

結婚以超過十年,財產係平分,層樓係男方供,女方也有為家庭付出,如果離婚,女方係可以得到一半物業

如果物業是聯名持有,賣樓分錢係明智
   如果物業只是男方名下,女方因離婚而獲得一半物業,是需要交印花稅
     每人都有私心為自己,一段婚姻結束,其實冇話誰錯多,誰對多,要變的無法改變
      小小建議:層樓係應該賣,分錢最實際,一切賣樓事而,分錢協議,要律師樓訂明
       假如:男方加按物業或財務負債,女方一樣危險,賣樓袋錢先實際,每個人都想有安樂窩,但事情是否如願呢?

第三者的行為,只是心理上焦慮,欠缺安全感
    人妻需要冷靜,不要只著眼冇屋住,供不起樓問題,這樣只會令自己欠缺防範債務意識,人心難測,賣樓袋錢後,再為住屋問題打算,好過偷雞不到蝕渣米

引用:
原帖由 whalebaby 於 2018/8/5 22:08 發表

話說我朋友有個女,, 20幾歲,仲有個居屋單位,長命契,大家已經供完,最近老公出軌有小三,個小三一直用言語去攻擊,甚至滋擾佢同佢身邊既家人。 最近佢老公又提出想同佢離婚,將依家層樓賣左去分番一半,層樓首期我朋友俾,但好多年前無證據,首期之後果d都係佢老公供,而日常開支同女既讀書錢就我朋友俾,直到讀完,但朋友個女剛出黎做野,搵得唔多,自己又 ...
小三滋擾你朋友或其他人 你朋友或其他人要留纪錄 如錄音 證人 然後報案 申請法庭禁制令 再睇精神科 然後民事訴訟 告佢精神傷害要求償 最好搵個夠資格申請法律援助的人

如果個男人緊個女 就叫個女同佢哋住 日日做超級港女
如果你朋友冇收入 或收入低 善養費要攞盡

你朋友咪系你自己攞

引用:
原帖由 whalebaby 於 2018-8-5 10:08 PM 發表

話說我朋友有個女,, 20幾歲,仲有個居屋單位,長命契,大家已經供完,最近老公出軌有小三,個小三一直用言語去攻擊,甚至滋擾佢同佢身邊既家人。 最近佢老公又提出想同佢離婚,將依家層樓賣左去分番一半,層樓首期我朋友俾,但好多年前無證據,首期之後果d都係佢老公供,而日常開支同女既讀書錢就我朋友俾,直到讀完,但朋友個女剛出黎做野,搵得唔多,自己又 ...
揾律師計埋筆首期收到幾多$,叫人地老公上律師樓簽字作實,唔制就用通姦申請離婚,將單位轉去老婆名

賣樓分一半錢最正路
想行歪食埋另一半?正毒婦

引用:
原帖由 septemberchan 於 2018-8-6 09:43 AM 發表

你朋友咪系你自己攞
無論係佢朋友定係佢,人地都係上黎攞意見姐...
你咁講有咩幫助/得益呢?

天黑的時候 我又想起那首歌
突然期待 下起安靜的雨
下起雨 也要勇敢前進
賣樓分錢

回覆 引用 TOP

引用:

唔該你睇醫生la,希望你老公第日有小X

回覆 引用 TOP

搵個好律師,佢證明到女方對家庭貢獻大的話,要拿回層樓不難

引用:

如果去賣樓前已經向法庭申請離婚
太太可以用實益權益的理由向法庭申請禁止老公賣樓
等待離婚時法官判

不過 法官一樣可以判賣樓分錢 (最直接做法)
法庭判亦可能會以實際權益判
譬如 你付出10%首期 你實際權益就係10%...而不是50%
不過 當中會有好多其他考慮...

最低損害,就係同個老公用市價買佢個一半業權
講真 其實老公賣樓分一半已經有賺
係我就應承左先 起碼可以租屋住

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。