註冊 登入

究竟佢父母係個點嘅人?

究竟佢父母係個點嘅人? E-mail 此主題給朋友

一個自以為讀band1學校嘅人⋯狗眼看人低
話人冇家教 又話人讀3流學校
但係自己呢?完全睇唔起地盤工人
甚至話地盤係低級地方
自以為是 不可一世
讀書可以唔叻 但係絕對唔可以冇品!!
各位家長 讀書可能係重要 但係都不及人品重要

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 3-8-2018 09:15 發表

甚至話地盤係低級地方
自以為是 不可一世

8611215 ...
我係女,但我好尊敬地盤工人!因為我知地盤工人賺既真係血汗錢!
仲要係搵命搏!日曬雨淋!扎鐵既仲會手指變形!真心覺得做地盤既都係硬漢子!
條女咁講野只可以話佢太無知,太溫室同太港女!
冇地盤工人就冇今時今日既香港!香港既一瓦一磚都係靠佢地嫁咋!
樓主,唔洗同佢一般見識喎~

引用:
原帖由 fbc68ed11099da 於 2018-8-3 10:44 AM 發表

我係女,但我好尊敬地盤工人!因為我知地盤工人賺既真係血汗錢!
仲要係搵命搏!日曬雨淋!扎鐵既仲會手指變形!真心覺得做地盤既都係硬漢子!
條女咁講野只可以話佢太無知,太溫室同太港女!
冇地盤工人就冇今時今日既香港!香港既一瓦一磚都係靠佢地嫁咋!
樓主,唔洗同佢一般見識喎~ ...
果個係仔嚟⋯只係真係睇唔過眼而家啲小朋友點解咁狗眼看人低 同埋冇地盤工人邊到有屋住 真係太過份

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 3-8-2018 10:46 發表

果個係仔嚟⋯只係真係睇唔過眼而家啲小朋友點解咁狗眼看人低 同埋冇地盤工人邊到有屋住 真係太過份
竟然係仔都講啲咁冇腦既野...真係冇眼睇...
咁又唔好以偏概全,我都好細嫁咋!20有多,但都識諗識尊重人!

引用:
原帖由 fbc68ed11099da 於 2018-8-3 11:16 AM 發表

竟然係仔都講啲咁冇腦既野...真係冇眼睇...
咁又唔好以偏概全,我都好細嫁咋!20有多,但都識諗識尊重人!
我都明唔係個個係咁 不過我認為家長們真係要注意德行問題⋯

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 3-8-2018 11:22 發表

我都明唔係個個係咁 不過我認為家長們真係要注意德行問題⋯
生仔易,教仔難~

引用:
原帖由 fbc68ed11099da 於 2018-8-3 11:31 AM 發表

生仔易,教仔難~
冇錯 不過教到佢咁真係⋯

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 2018-8-3 01:10 PM 發表

冇錯 不過教到佢咁真係⋯
而家嘅小朋友可以教???

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 2018-8-3 09:15 AM 發表

甚至話地盤係低級地方
自以為是 不可一世

...
唔關事,係因為佢太高級

所以教育局早已定立了band1頭/中/尾、band2頭/中/尾、band3頭/中/尾

你最好同番同level嘅人係 溝通 ,因為佢哋細個嘅住D其他屋,大個做嘅職業 ,喺學校嘅情況, 同你係非常5同

根據我響網上搜習資料所得,大部份建工人都係住公屋嘅,同埋真係粗口橫飛,同埋以前佢哋係一啲非常差嘅學校讀書,「有三分之一至到過半數都係新移民或者中港融合嘅家庭」, 建築工人,好多中學同學都係做「藍絲」、消防、 建築工人、 救護員、 揸小型貨van, 搬運、 喺街上寬頻等等等等

引用:
原帖由 sandy982862 於 2018-8-4 11:59 AM 發表

唔關事,係因為佢太高級

所以教育局早已定立了band1頭/中/尾、band2頭/中/尾、band3頭/中/尾

你最好同番同level嘅人係 溝通 ,因為佢哋細個嘅住D其他屋,大個做嘅職業 ,喺學校嘅情況, 同你係非常5同

根據我響網上搜習資料所得,大部份建工人都係住公屋嘅,同埋真係粗口橫飛,同埋以前佢哋係一啲非常差嘅學校讀書,「有三分之一至到過半數都係新移民或者中港融合嘅家庭」, 建 ...
咁就要俾呢啲精英歧視?冇地盤工人佢地住咩?講緊嘅係佢狗眼看人低 不知所謂 自以為是

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandy982862 於 2018-8-4 11:59 AM 發表

唔關事,係因為佢太高級

根據我響網上搜習資料所得,大部份建工人都係住公屋嘅,同埋真係粗口橫飛,同埋以前佢哋係一啲非常差嘅學校讀書,「有三分之一至到過半數都係新移民或者中港融合嘅家庭」, 建 ...
我好多朋友都係名校出身冇一個好似佢咁不知所謂

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 2018-8-4 12:12 PM 發表

我好多朋友都係名校出身冇一個好似佢咁不知所謂
咁佢哋係做咩工㗎?

引用:
原帖由 sandy982862 於 2018-8-4 12:13 PM 發表

咁佢哋係做咩工㗎?
文員囉 而家你明唔明個重點係咩?

引用:
原帖由 晚間自信的狗奴 於 2018-8-4 12:13 PM 發表

文員囉 而家你明唔明個重點係咩?
我明白,但係你自己越級挑戰得太嚴重

引用:
原帖由 sandy982862 於 2018-8-4 12:14 PM 發表

我明白,但係你自己越級挑戰得太嚴重
你搞清楚 姐係佢咁睇低人都冇錯?

66 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。