註冊 登入

安心請個女傭,真係咁難?

引用:
原帖由 tomickwan 於 2018-9-2 09:03 PM 發表

好正常。差既先會上來講。好既使鬼同人分享咩。。。

正如。你去家事討論區。有冇見過人講自己屋企點父慈子孝 ?多數係講屋企人點衰。親戚點賤。

又正如。你去婚後生活區。有冇講自己婚後點相親相愛丫?多數講婚後老公性無能。老婆性冷感。一係就第三者。。

咁多個版入面。最正面既只有引人入性。。。。 ...
同意,正如有幾多個有好外傭會來呢度講,上得來都係呻個工人未達標

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 tomickwan 於 2018-9-2 09:03 PM 發表

好正常。差既先會上來講。好既使鬼同人分享咩。。。

正如。你去家事討論區。有冇見過人講自己屋企點父慈子孝 ?多數係講屋企人點衰。親戚點賤。

又正如。你去婚後生活區。有冇講自己婚後點相親相愛丫?多數講婚後老公性無能。老婆性冷感。一係就第三者。。

咁多個版入面。最正面既只有引人入性。。。。 ...
上Facebook睇,人地啲群組,人多自然會有更多不同概意見表達

呢度?算吧啦

難得有人同意

附件

2018-9-2 09:58 PM

2018-9-2 09:58 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-2 09:19 PM 發表

工作表我是她上工才給

supplementary contract 我個 agent 畀我寫下我的要求(都是上面個幾樣)再簽名,之後連合約寄過去叫她簽
咁會吾會寫埋幾點要起身工作,晚上幾點可以休息,星期日要幾點回來等等?

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2018-9-2 10:15 PM 發表

咁會吾會寫埋幾點要起身工作,晚上幾點可以休息,星期日要幾點回來等等?
份嘢我無寫工作時間,佢來到我同她講
總之我起身有早餐食,晚上佢做完嘢咪入房,我又唔會畀時間表,上工時畀工作表,即每天工作,每星期工作……。佢如果下午做完工作表啲嘢,我畀佢訓覺,看電視,玩手機,落街行下……。

假期回家時間咪即是 curview ,我寄過去份嘢有寫,我係8點(不過好多時我 whatsapp 佢話9點),有啲人會畀830,9,930,你自己看情況

呀,忘了!我有寫埋……stay out not allowed

回覆 引用 TOP

方吾方便比我範本我呀,當然吾洗見到個人資料啦

看彩數,但將心比己,你對人好,人對你好是一定的

引用:
原帖由 Sukiyaki327 於 2018-9-3 12:07 AM 發表

看彩數,但將心比己,你對人好,人對你好是一定的
可否教下我點為之對外傭好?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2018-9-2 10:44 PM 發表 
方吾方便比我範本我呀,當然吾洗見到個人資料啦
其實只是一張A4,要寫的我上文已講晒
xxx agreed to follow the additional terms below :
no smoking on duty
tide up hair on duty
no using cell phone on duty
day off normally on Sunday but may be swapped by employer
curfew on holiday at x:00pm
no stay allowed
no drunk on day off...

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-3 08:33 AM 發表

其實只是一張A4,要寫的我上文已講晒
明白,謝

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2018-9-3 08:38 AM 發表

明白,謝
xxx agreed to follow the additional terms below :
no smoking on duty
tide up hair on duty
no using cell phone on duty
day off normally on Sunday but may be swapped by employer
curfew on holiday at x:00pm
no stay out allowed
no drunk on day off...

雙方簽名,日期

回覆 引用 TOP

It’s extremely hard

回覆 引用 TOP

吾好嚇我啦,錢都比左,現在等姐姐來

引用:
原帖由 ghost2006 於 2018-8-8 07:08 PM 發表

我個菲傭幫我地做咗十幾年,一路都幾好,係成日講電話,但我地都無話過佢一句,一直都對佢好好,最近佢靜脈曲張都帶佢去法國醫院做手術,住2等房。
呢一年我老婆大病,要在家休養,無返工將近一年。中午要係屋企食飯,即係要菲傭煮多餐,可能因為病老婆心情唔太好,比較奄尖,但都無鬧個菲傭,個菲傭就成日同我媽講話我老婆奄尖,我媽就住隔離,一向都好縱容我菲傭,覺得無咗佢唔得。
最近菲傭日日黑面,話我老婆奄 ...
外傭最不喜歡的工作……madam stay in

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 topmerchandiser 於 2018-9-7 11:41 AM 發表

吾好嚇我啦,錢都比左,現在等姐姐來
樓主,提下你
先緊後寬
你對人好人對你好……呢句唔一定係真,講呢啲嘅人大部份無工人。不過你對佢客客氣氣就得,細聲慢慢教,但要嚴守規律

我會 pm 你一些我的經驗

引用:
原帖由 montejo 於 2018-9-7 01:34 PM 發表

樓主,提下你
先緊後寬
你對人好人對你好……呢句唔一定係真,講呢啲嘅人大部份無工人。不過你對佢客客氣氣就得,細聲慢慢教,但要嚴守規律

我會 pm 你一些我的經驗 ...
明白,謝謝指教

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。