註冊 登入

遠嫁的港女 香討焦點

遠嫁的港女 E-mail 此主題給朋友

離家剛好一年
今天星期天
淋花吸麈拖地洗好碗洗衫洗廁所摺衫洗床單
由一個係屋企乜都唔做的港女
到宜家執到乾淨企理
仲係唔識煮飯
呢一年
離開左屋企,多左個老公

離港前,quit 左份sales 工
本來大好前途 老闆錫我 同事勁好
一來到外國
開頭只搵到兼職侍應
學識左洗廁所掃地拖地
做到手都粗晒
幾個月後,搵到份香港一半人工的全職寫字樓工作
人地話
好釆哦!!全職哦!寫字樓哦!
好快學識左呢邊同Tax , retirement planning 有關的知識
來緊升去Wealth management 工種
下年買樓
外國可以低至5%買
而且裝修好晒 包家電
Hkd 15萬首期有千四五尺

旁人看似好幸福
其實捱左唔少苦
唔講第一份工洗左三個月廁所
外國你可以有大學學歷 
Send 50份cv entry level 都無一個回音
而且外國稅高失業率高係難搵工
尤其係鄉下城市

不過宜家叫做有頭家
有份工
下年仲會買到樓
生活尚算安定
咪慢慢爬上去

有乜得著
1.係香港有得食好幸福
係外國成日無得食,琴日食完芝士,想嘔!平時有機會,只想飲茶,食個叉雞飯
2.有全職反已好幸福
你有無試過Send 50份cv 
都無回音?
甘可以點?日子要過
咪做住侍應先

九月有朋友係外國反來
都怕搵唔到
(者得侍應工易搵,其他工真係無回音)
搵唔到只能去大城市

每日精神之柱:
花草樹木

如果有得㨂 你會唔會返香港發展?人在異鄉 確實不易吧。

引用:
原帖由 Wifeyjr 於 2018-7-9 06:25 AM 發表

離家剛好一年
今天星期天
到宜家執到乾淨企理
仲係唔識煮飯
呢一年
離開左屋企,多左個老公

一來到外國
開頭只搵到兼職侍應
學識左洗廁所掃地拖地
做到手都粗晒
人地話
好釆哦!! ...
外國=?

引用:
原帖由 Wifeyjr 於 2018-7-9 06:25 AM 發表

離家剛好一年
今天星期天
到宜家執到乾淨企理
仲係唔識煮飯
呢一年
離開左屋企,多左個老公

一來到外國
開頭只搵到兼職侍應
學識左洗廁所掃地拖地
做到手都粗晒
人地話
好釆哦!! ...
人離鄉賤,
物離鄉貴。

引用:
原帖由 blueslady 於 2018-7-9 07:37 AM 發表

如果有得㨂 你會唔會返香港發展?人在異鄉 確實不易吧。
第一年
好想反
尤其係唔識煮食
無啖好食
份工又唔慣
成日喊成日喊
但岩過左一年
計劃買樓
就無再諗反香港
因為外國買樓平啲
如果我盡早係外國買左樓
樓價升幅
一定好過香港比外國搵多的錢
我真係好想食牛腩麵

至於有無二等公民
我唔覺
雖然我英文有口音
但我係香港的工作經驗幫到手
係一個優勢
識廣東話普通話亦係優勢
唯獨要考啲專業試
先可以係外國搵到工
所以又要收工後讀書

你係邊到外國? 北歐? 美國?

回覆 引用 TOP

已執好間屋
感覺勁舒服
已清潔左地板
我係絕對會坐地下睇書
呢度租 未包水電 先hkd 6000
完全唔急買樓

引用:

離家剛好一年
今天星期天
到宜家執到乾淨企理
仲係唔識煮飯
呢一年
離開左屋企,多左個老公

一來到外國
開頭只搵到兼職侍應
學識左洗廁所掃地拖地
做到手都粗晒
人地話
好釆哦!! ...
Which city are you in?

回覆 引用 TOP

環境一流,可以遠離煩囂,面向大自然,呼吸新鮮空氣
理想家居

食唔慣住唔慣,一般移民外國嘅中國人,脫離華人社會就好唔適應當地生活環境(好多都係為咗下一代被逼留在當地生活)

熱門搜尋: 頭皮 防脫髮洗頭水 頭髮 假髮
有洋腸食

回覆 引用 TOP

我大學同學嫁到迪拜……上海女仔

回覆 引用 TOP

我都遠嫁左去澳洲Adelaide啊
講真去到外國你呢家搵到份正職係好好彩既事, 
你唔好話我好多當年同界讀大學既同學都仲係china town做既侍應, 
我自己都係好彩個堆啦當然
不過我之前都做左幾年侍應先搵到
鬼佬地方, 出去食野又貴又唔好食, 
係真係要學識自己煮, 唔係就收哂皮
大家一起加油吧

外國生活超悶,但習慣左就唔會再想返香港住

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。