註冊 登入

[疑難/心得] 小朋友咁樣..係正常定有ADHD?

本主題由 mongkok brother 於 2018-9-12 11:40 AM 分類

小朋友咁樣..係正常定有ADHD? E-mail 此主題給朋友

小朋友好曳, 成日跑來跑去, 叫佢做功課, 坐低做左唔夠5分鐘佢就郁黎郁去, 10分鐘之後佢就已經唔肯做, 途中仲要好易俾其他野吸引, 好似街外有d人聲佢就即刻望出去, 我同佢講好多野, 佢都好似聽唔入耳咁, 我同老公講, 佢就話小朋友係咁, 好正常, 但我上網睇好似ADHD既症狀, 到底佢係正常定有事? 我覺得好難分呀..

回覆 引用 TOP

似乎喺,我仔有食過度活躍症啲藥,個仔以前個同學都有食藥,主要幫助專注力,五歲以上就可以食,食左佢地會安座,定啲,聽到你講野,我就上堂叫班主任比佢食,分二餐,上午同下午,返屋企做功課比佢食,但吾好太夜食,藥我負作用會令小朋友瞓着得慢,食左藥專注力好左,功課做得快咗,早啲做功課,小啲勞氣。我仔小一,七歲,睇私家精神科,第一之睇要一個鐘,收三千幾,之後會試藥,試藥成功後叫佢寫信轉介去政府,政府排期要二年。私家睇就一個月一次,如果藥確定左,就可以叫醫生開3個月藥,但醫生一般都想你地一個月去一之比錢佢,睇症一次1200蚊,藥0計錢,大約400蚊啦。

回覆 引用 TOP

佢係學校係咪都係咁先? 你有無問過老師
我之前問過醫生 醫生話最少兩個場景 即係屋企 學校或者其他地方都係咁 先有可能係ADHD

回覆 引用 TOP

我小朋友都係咁樣,佢睇電視可以好專心咁睇半粒鐘,但一到做功課就幾分鐘周圍郁,學校講俾佢聽既野好快唔記得,我都唔知佢係曳定係ADHD

引用:
原帖由 大大力牛丸 於 2018-7-9 10:50 AM 發表

我小朋友都係咁樣,佢睇電視可以好專心咁睇半粒鐘,但一到做功課就幾分鐘周圍郁,學校講俾佢聽既野好快唔記得,我都唔知佢係曳定係ADHD
身同感受, 我諗住下個月就帶佢睇醫生, 不過唔知係咪要長期食藥, 會唔會食壞身子, 唉, 好灰…

引用:
原帖由 異域的主題 於 2018-7-10 12:17 PM 發表

身同感受, 我諗住下個月就帶佢睇醫生, 不過唔知係咪要長期食藥, 會唔會食壞身子, 唉, 好灰…
未必要食藥的,如果training 解決到,治療師都盡量以training 為主。有懷疑就早去check 喇,把握黃金治療時間!樓主加油💪🏻

引用:
原帖由 異域的主題 於 2018-7-10 12:17 PM 發表

愈快睇愈好啦,其實啲藥都只係平衡返小朋友既腦內物質,食完會專心好多,你擔心既可以睇下呢段片,參考下ADHD既小朋友食既藥係點 ,感覺上C字頭果隻一日一次,性質較為溫和,所以副作用較少。http://www.youitv.com/partner/drug/

亞士保家?

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abbey930 於 2018-7-11 10:45 AM 發表

愈快睇愈好啦,其實啲藥都只係平衡返小朋友既腦內物質,食完會專心好多,你擔心既可以睇下呢段片,參考下ADHD既小朋友食既藥係點 ,感覺上C字頭果隻一日一次,性質較為溫和,所以副作用較少。http://www.youitv.com/partner/drug/ ...
http://adhdkid.pixnet.net/blog/p ... f%e5%88%a9%e4%bb%96

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 溫打烏文 於 2018-7-10 10:23 PM 發表

未必要食藥的,如果training 解決到,治療師都盡量以training 為主。有懷疑就早去check 喇,把握黃金治療時間!樓主加油💪🏻
http://adhdkid.pixnet.net/blog/p ... f%e5%88%a9%e4%bb%96

回覆 引用 TOP

要睇好多方面
如他的development history , 是否在多個一個情況下都是表現多動及不專心,如:家中及學校
有很多網上screening 工具可作初步檢測

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。