• 瀏覽: 13,063
  • 回覆: 68
  • 追帖: 2
見太太情緒好起伏,好多野都好驚,佢好怕痛架,其實我都好擔心呀,希望有人扶持下,比多D正能量我地

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-9 01:49 AM 發表

見太太情緒好起伏,好多野都好驚,佢好怕痛架,其實我都好擔心呀,希望有人扶持下,比多D正能量我地
最緊要你個人存在,幫手
生之前兩星期,生之後一個月左右
無咩特別事麻煩你留響老婆視線範圍內
果段時間好易亂諗!

回覆 引用 TOP

順其自然放鬆d啦!生仔吾系太可怕的!! 愈放鬆到生時愈易生!!

回覆 引用 TOP

如果平時有經歷m痛的,就更加不覺陣痛太痛,因開頭陣痛時就好像m痛!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-9 01:49 AM 發表

順產一定痛架啦,人體能承受痛楚的極限

回覆 引用 TOP

會過去的! 唔好產後抑鬱

好多媽媽都怕痛,都一樣咁樣生
我連抽血都怕,都一樣係順產,依家小朋友都已經歲半
記住一樣野,生仔嘅陣痛只係佔人生好少嘅時間
即係話好快就會過,唔需要擔心
順其自然,bb要出黎就會出黎
我諗擔心同驚都係因為唔知陣痛幾時到,每日每時每刻都有機會係我嗰陣都好怕
好彩老公由陣痛陪到我生完,全程喺度支持我,陪我傾計,引開我注意,我先過得咁順利

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2018-6-10 09:35 PM 發表

好多媽媽都怕痛,都一樣咁樣生
我連抽血都怕,都一樣係順產,依家小朋友都已經歲半
記住一樣野,生仔嘅陣痛只係佔人生好少嘅時間
即係話好快就會過,唔需要擔心
順其自然,bb要出黎就會出黎
我諗擔心同驚都係因為唔知陣痛幾時到,每日每時每刻都有機會係我嗰陣都好怕
好彩老公由陣痛陪到我生完,全程喺度支持我,陪我傾計,引開我注意,我先過得咁順利 ...
我地係公立生,我唔可以一路陪住佢,我都好無奈,唔知點解佢可以甘驚,有一次上堂,睇到個真實生產過程,我太太驚左成晚,面青青,成晚無講過野

引用:
原帖由 香香芝芝士 於 2018-6-10 08:00 PM 發表

會過去的! 唔好產後抑鬱
我都唔知佢會唔會有抑鬱,只會識喊,唔會堅持同努力面對,再係甘我都頂唔順

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 10:40 PM 發表

我都唔知佢會唔會有抑鬱,只會識喊,唔會堅持同努力面對,再係甘我都頂唔順
你地下次去健康院/醫院覆診嗰時要同姑娘講聲佢咁嘅情況,睇下佢地會唔會跟進返

如果唔係真係驚佢產前抑鬱喎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 15:37 發表

我地係公立生,我唔可以一路陪住佢,我都好無奈,唔知點解佢可以甘驚,有一次上堂,睇到個真實生產過程,我太太驚左成晚,面青青,成晚無講過野 ...
我都好記得生之前睇過嗰段紀錄片,由陣痛到生
我一路睇一路喊住同老公講好驚
之後啲生過嘅朋友又不停嚇我話會好辛苦好痛
但陣痛一開始,所有驚嘅感覺冇晒,因為太痛
所以淨係想bb快啲順利咁出黎
叫你老婆信我,陣痛一黎就唔會再驚,因為嗰刻只會諗住快啲痛完生完,個腦乜都諗唔到
不過真係咁驚就打無痛,支針幫我由4度頂到9度都冇痛嘅感覺
慳返啲力氣推個bb出黎
到開晒度數你就入得去陪產,到時捉住老婆隻手,話佢知你喺度陪實佢,咁樣佢就會有更多勇氣去努力
祝你地順順利利,bb健健康康

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2018-6-11 01:08 AM 發表

我都好記得生之前睇過嗰段紀錄片,由陣痛到生
我一路睇一路喊住同老公講好驚
之後啲生過嘅朋友又不停嚇我話會好辛苦好痛
但陣痛一開始,所有驚嘅感覺冇晒,因為太痛
所以淨係想bb快啲順利咁出黎
叫你老婆信我,陣痛一黎就唔會再驚,因為嗰刻只會諗住快啲痛完生完,個腦乜都諗唔到
不過真係咁驚就打無痛,支針幫我由4度頂到9度都冇痛嘅感覺
慳返啲力氣推個bb出黎
到開晒度數你就入得去陪產,到時捉住老婆隻手,話佢 ...
多謝你呀,希望係順順利利,但係我太太無諗過做無痛,插支甘長的針入去佢仲驚

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 18:13 發表

多謝你呀,希望係順順利利,但係我太太無諗過做無痛,插支甘長的針入去佢仲驚
冇嘅,寧願拮針痛一下但之後可以放鬆幾個鐘定唔打針但痛到最後冇力生係個人選擇黎
當然有啲媽媽真係忍到或用笑氣就得
我就冇咁好彩,笑氣淨係令到我想嘔同頭暈,完全止唔到痛
我有個怕痛嘅朋友當初話點都唔會打無痛,話為個b點都會忍得到,結果開到3度就嗌晒救命,係咁㩒鐘叫姑娘搵麻醉師打針
第一胎一般黎講比較耐,痛起上黎可以係10個鐘以上
我自己就由陣痛到生用左17個鐘,有朋友48個鐘,有幾個好好彩4個鐘內就生完
香港打無痛要預先book定嗎?定係隨時都有麻醉師準備好?
如果要book嘅就book左先,假如你老婆臨時改變主意都叫有plan b,唔洗痛咁耐先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股你唔到 於 2018-6-10 10:40 PM 發表

我生bb前一樣,怕呢樣個樣,怕咩?咪怕生生下要轉開刀,生生下怕自己C左...又怕bb C左,其實你算係一個旁觀者,唔明陀緊個媽媽心情,又怕佢唔夠營養,又怕將來呢樣個樣,已經好多野怕同擔心。

生完bb,老公冇安慰,痛到我半死,仲要失血 暈,要輸血,出院,bb係咁喊,大家初初對呢樣野好蒙糊,喊咩?搞咁耐都仲喊,心情自不然都唔好,我勸你 你有心理準備。

做得人老豆 ,你要包容bb喊聲,要醒訓,唔好咩都靠人去做,bb你都有份,兩幾個月你真係要堅持,體諒,比多d支持老婆,產後樣會變 殘 累 冇精神,唔好責怪。

回覆 引用 TOP

我都有一樣逃避過,可唔可以唔生? 遲多一日生 就多一日逃避現實

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]