[Q&A][陀B生活] ****新手****太太有左bb ,請教各位師兄師姐

****新手****太太有左bb ,請教各位師兄師姐 E-mail 此主題給朋友

大家好,一日之間出現好多問題。希望大家可以分享下經驗給我。
前日太太發現有左bb, 落了樓下診所確認係陽性,緊生開了轉介信給我,轉介了威爾斯,請問我而家要點做?師兄師姐們可否分享整個生bb 的 flow 給小弟,感激不盡!

我需要找私家去照超聲波嗎?因為想知道懷孕了幾耐?還是政府醫院會幫我太太照?

聽說可以到政府健康院檢查?請問這些健康院主要是檢查什麼的?如何預約?

本身太太未睇過婦科醫生,需要睇嗎?有無好的醫生介紹?

T21幾時可以照?同埋有什麼用的?

現在還未決定會在私家醫院生還是政府醫院,如何選擇?

引用:
原帖由 dirtyrockstar 於 2018-6-6 09:12 AM 發表

大家好,一日之間出現好多問題。希望大家可以分享下經驗給我。
前日太太發現有左bb, 落了樓下診所確認係陽性,緊生開了轉介信給我,轉介了威爾斯,請問我而家要點做?師兄師姐們可否分享整個生bb 的 flow 給小弟,感激不盡!

我需要找私家去照超聲波嗎?因為想知道懷孕了幾耐?還是政府醫院會幫我太太照?

聽說可以到政府健康院檢查?請問這些健康院主要是檢查什麼的?如何預約?

本身太太未睇過婦科醫生, ...
恭喜晒!

首先要做嘅係打去你家附近間公立醫院(威爾斯?)約個期做產檢先,如果佢俾個期你係大約12週前嘅,就問下佢唐氏篩查嗰期(大約12週要做)係咪第一次產檢時再約?
如果佢俾個期你係大約12週,就問下個姑娘當日係咪做埋唐氏篩查。

私家產科醫生,你地可以問下親友有無推介/上網搵下邊個醫生口碑好。
同埋如果你想私家生嘅,就要問埋你想搵嗰醫生接唔接生/會唔會淨係做開刀(有d醫生直頭唔接生,有d就淨做開刀唔做順產,有d就兩樣都做)。如果係睇掛單醫生而唔係私院註診醫生,仲要問埋佢係晌邊間醫院掛單,睇下係唔係你心水嗰間。

T21係睇唐氏、同埋另外兩三種基因病,大約10-12週做,詳情你可以慢慢google下。

邊度生未洗咁快決定住,可以上各大討論區/網站睇下唔同人講私院/公立嘅優/缺點先。同埋可以google返早排出左個私院分娩套餐價目 (未計醫生、麻醉師、兒科醫生收費)做個參考。

唔一定要定期去私家照超聲波, 但定期照, 見到胎兒活動, 好開心興奮, 特別係第一次.

推薦去私家照, 係第20 週左右, 叫照結構, 比平時略貴. 公立無. 就算平時去私家無照. 都推薦.

健康院係出生後. 到時你會知.

T21 都唔一定要10至12週.

一定要10至12週 係"度頸皮", 度頸皮係傳統測唐氏方法, 過左就做唔到. 度頸皮得7 成準確. 所以而家好多人都自費用T21 驗血, 驗唐氏有99% 準.

公立私立各有好處.

公立平. 公立鼓勵順產, 你無得主動揀開刀. 係醫生認為有需要至開刀. 公立鼓勵母乳, 出生後係母嬰同室
私立就好多醫生想你開刀, 可以預約時間.  私立係跟醫生, 如果你半夜入院, 都係要等到同一位醫生返工, 先至有醫生照料. 多數私立服務好好, 指護士同阿姐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Monggg 於 2018-6-6 05:15 PM 發表

恭喜晒!

首先要做嘅係打去你家附近間公立醫院(威爾斯?)約個期做產檢先,如果佢俾個期你係大約12週前嘅,就問下佢唐氏篩查嗰期(大約12週要做)係咪第一次產檢時再約?
如果佢俾個期你係大約12週,就問下個姑娘當日係咪做埋唐氏篩查。

私家產科醫生,你地可以問下親友有無推介/上網搵下邊個醫生口碑好。
同埋如果你想私家生嘅,就要問埋你想搵嗰醫生接唔接生/會唔會淨係做開刀(有d醫生直 ...
多謝你寶貴意見,
請問我是否要去威爾斯登記,再約產前檢查?請問這個檢查是否會知道太太確實懷孕了幾週?
同埋我打過電話去威爾斯,他們說只會見一次醫生,和照唐示,請問係咪真?他們會有超聲波照嗎?

引用:
原帖由 third 於 2018-6-6 05:36 PM 發表

唔一定要定期去私家照超聲波, 但定期照, 見到胎兒活動, 好開心興奮, 特別係第一次.

推薦去私家照, 係第20 週左右, 叫照結構, 比平時略貴. 公立無. 就算平時去私家無照. 都推薦.

一定要10至12週 係"度頸皮", 度頸皮係傳統測唐氏方法, 過左就做唔到. 度頸皮得7 成準確. 所以而家好多人都自 ...
謝謝你分享,請問t21 在那裡照?有無推介?同埋是什麼收費?

引用:
原帖由 dirtyrockstar 於 2018-6-6 18:18 發表

謝謝你分享,請問t21 在那裡照?有無推介?同埋是什麼收費?
T21 係驗血. 唔少私家產科醫生都有代理. 最尾送都去兩間公司做化驗. 幾千蚊啦.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dirtyrockstar 於 2018-6-6 05:54 PM 發表

多謝你寶貴意見,
請問我是否要去威爾斯登記,再約產前檢查?請問這個檢查是否會知道太太確實懷孕了幾週?
同埋我打過電話去威爾斯,他們說只會見一次醫生,和照唐示,請問係咪真?他們會有超聲波照嗎? ...
威爾斯嗰邊我唔係嗰區所以唔太清楚,不過啱啱睇bk 嗰邊好似見到有人又係問威爾斯預約第一次產檢,好似有jm答左話要帶文件親身去約(地址證明、懷孕証明、夫婦身份証嗰d),你可以去參考一下。

其實計算懷孕第幾週你地自己都可以試下計。一般由上一次經期第一日開始計day 1,計到現在就係現在懷孕幾耐。

至於政府嗰邊見幾多次醫生,如果你太太唔係高齡又唔係高危,正常係只會見一至兩次醫生(假設初診大約8week-10week去醫院/健康院見第一次,不過好hea的;之後12week 唐氏篩查見一次,呢次會照超聲波)
好似話之後如果無咩特別野都係助產士follow up 例如聽下心跳嗰d(sorry 我係高危,上次20week都係見醫生照結構,暫時未知之後係點,希望唔洗再見醫生⋯)

引用:
原帖由 Monggg 於 2018-6-7 12:58 AM 發表

威爾斯嗰邊我唔係嗰區所以唔太清楚,不過啱啱睇bk 嗰邊好似見到有人又係問威爾斯預約第一次產檢,好似有jm答左話要帶文件親身去約(地址證明、懷孕証明、夫婦身份証嗰d),你可以去參考一下。

其實計算懷孕第幾週你地自己都可以試下計。一般由上一次經期第一日開始計day 1,計到現在就係現在懷孕幾耐。

至於政府嗰邊見幾多次醫生,如果你太太唔係高齡又唔係高危,正常係只會見一至兩次醫生(假設 ...
Thanks, 祝母子健康

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 dirtyrockstar 於 2018-6-6 05:54 PM 發表

多謝你寶貴意見,
同埋我打過電話去威爾斯,他們說只會見一次醫生,和照唐示,請問係咪真?他們會有超聲波照嗎? ...
威記吾會咁早同你照的,佢都係叫你去搵人照再確定週數,通常健康院同威記第一次見你,佢地都定係大約有心跳之後的,因為有左心跳先叫做過到第一關,所以你亦都應該找一個心儀既婦產科跟進,我建議你可以飛走政府唐氏檢查,事關假陽性都好高,亦無咁準,到時又係要做T21,又要驚一餐,T21可以好早做,準確度高,到時政府都會問你是否做唐氏或者自費出去驗的。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 chiwing64 於 2018-6-7 08:02 PM 發表

威記吾會咁早同你照的,佢都係叫你去搵人照再確定週數,通常健康院同威記第一次見你,佢地都定係大約有心跳之後的,因為有左心跳先叫做過到第一關,所以你亦都應該找一個心儀既婦產科跟進,我建議你可以飛走政府唐氏檢查,事關假陽性都好高,亦無咁準,到時又係要做T21,又要驚一餐,T21可以好早做,準確度高,到時政府都會問你是否做唐氏或者自費出去驗的。 ...
我做左兩次早孕期唐氏都好正常,反而係今胎支死人T21出極都出唔到報告,抽左三次,每次又要隔一個禮拜,本來好擔心,就好在有個正常早孕期唐氏報告令我安心少少

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-6-8 11:38 PM 發表

我做左兩次早孕期唐氏都好正常,反而係今胎支死人T21出極都出唔到報告,抽左三次,每次又要隔一個禮拜,本來好擔心,就好在有個正常早孕期唐氏報告令我安心少少 ...
為何出唔到報告?

引用:
原帖由 dirtyrockstar 於 2018-6-10 11:04 AM 發表

為何出唔到報告?
個胎既 dna 唔夠

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 third 於 2018-6-6 05:36 PM 發表

一定要10至12週 係"度頸皮", 度頸皮係傳統測唐氏方法, 過左就做唔到. 度頸皮得7 成準確. 所以而家好多人都自 ...
公立醫院有結構超聲波的,但你要主動開口問。你不問就沒有。六十元一次。時間約半小時。

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。