• 瀏覽: 2,970
  • 回覆: 11
成日唔舒服,又要顧住個肚
生左又要花心力時間照顧
有無人同我一樣覺得對唔住年邁父母同寵物
好似剝削緊同佢地相處既時間。。。能夠俾到佢地既關心。。。

咁父母後生時生左你,佢地有冇因爲咁而內疚?
我覺得生老病死係一個循環,到你嘅小朋友大左有下一代,你就可能會改變諗法

引用:
原帖由 白人牙刷 於 2018-6-5 11:13 PM 發表

咁父母後生時生左你,佢地有冇因爲咁而內疚?
我覺得生老病死係一個循環,到你嘅小朋友大左有下一代,你就可能會改變諗法
我唔知佢地有無,但父母為照顧我地,少左時間服侍上一代,我都覺得內疚

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-6-5 16:15 發表

我唔知佢地有無,但父母為照顧我地,少左時間服侍上一代,我都覺得內疚
我又唔會用到服待呢個字,父母生小朋友係佢地決定生,到小朋友大左都唔想佢地又要顧自己屋企又會服待父母咁辛苦,做父母嘅淨係希望健健康康,唔好煩到佢地就好。至少我係咁認為

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-6-5 08:35 PM 發表

生左又要花心力時間照顧
好似剝削緊同佢地相處既時間。。。能夠俾到佢地既關心。。。 ...
唔會內疚,幾位長老恨左呢粒孫好耐,知道有之後不知幾高興,心情都開朗左。

當然父母年紀開始大,唯有盡量提自己多d關心佢地同埋多d見囉。

回覆 引用 TOP

都唔會內疚既

回覆 引用 TOP

over左

回覆 引用 TOP

對bb唔好就內疚姐,做好媽媽係女人天性。

回覆 引用 TOP

唔會內疚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-6-5 08:35 PM 發表

生左又要花心力時間照顧
好似剝削緊同佢地相處既時間。。。能夠俾到佢地既關心。。。 ...
你父母年紀都唔算大,照顧好個胎先,遲下再孝順佢地都未遲

引用:
原帖由 Vder 於 2018-6-24 08:31 PM 發表

你父母年紀都唔算大,照顧好個胎先,遲下再孝順佢地都未遲
我都唔細了,長老們年紀都大,媽媽已經走左,爸爸都成日進出醫院咁

引用:
原帖由 mirandababy 於 2018-6-24 10:43 PM 發表

我都唔細了,長老們年紀都大,媽媽已經走左,爸爸都成日進出醫院咁
Ic... 如果係咁真係要花多少少時間陪爸爸,唔好等自己將來後悔⋯⋯

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]