• 瀏覽: 54,728
  • 回覆: 125
  • 追帖: 10
舊年做了Ivf ,拎到7 個蛋,只有四個可以用,已經用完,全部失敗了。今年不停食中藥,做針炙,再做Ivf ,拎到九個蛋,只有兩個可以用,下個月會植入,但是不抱希望了。因為質素比上年更差!plan 做第三次,唔知還有什麼其他的東西可以做增加懷孕機會........

引用:
原帖由 萬家橙色烈女 於 2018-5-12 10:51 PM 發表

舊年做了Ivf ,拎到7 個蛋,只有四個可以用,已經用完,全部失敗了。今年不停食中藥,做針炙,再做Ivf ,拎到九個蛋,只有兩個可以用,下個月會植入,但是不抱希望了。因為質素比上年更差!plan 做第三次,唔知還有什麼其他的東西可以做增加懷孕機會........ ...
吾好灰心,我比你更差,香港公醫做iVf比較保守,但佢地係無錯的,佢地宗旨係少用藥,內地和台灣成功率高係因為較進取,會用到其他藥去幫助你,我最後選擇了內地,到最後亦都成功了。做人授好辛苦,眼見人地一次便成功,自己係好難受的。

內地成功率更高?

回覆 引用 TOP

試下食菠蘿芯, 有幫助~

放胎前最好放假等自己身體放鬆D, 又會有幫忙~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家橙色烈女 於 2018-5-12 10:51 PM 發表

舊年做了Ivf ,拎到7 個蛋,只有四個可以用,已經用完,全部失敗了。今年不停食中藥,做針炙,再做Ivf ,拎到九個蛋,只有兩個可以用,下個月會植入,但是不抱希望了。因為質素比上年更差!plan 做第三次,唔知還有什麼其他的東西可以做增加懷孕機會........ ...
想問下樓主, 我都諗住今年10月做ivf, 聽家計會醫生講, 私家做一次ivf 只包一個療程, 即為期一個月, 是否真的?

引用:
原帖由 chiwing64 於 2018-5-14 12:38 AM 發表

吾好灰心,我比你更差,香港公醫做iVf比較保守,但佢地係無錯的,佢地宗旨係少用藥,內地和台灣成功率高係因為較進取,會用到其他藥去幫助你,我最後選擇了內地,到最後亦都成功了。做人授好辛苦,眼見人地一次便成功,自己係好難受的。 ...
想問下返內地做ivf, 是選了那一間?? 因為我聽家計會醫生講, 內地有一間醫院係香港醫院開的, 裏面有好多都係瑪利醫院的醫生.... 有少少興趣, 因為係香港做一次ivf 太貴了.........

引用:
原帖由 ice.lemontea 於 2018-5-14 02:09 PM 發表

想問下返內地做ivf, 是選了那一間?? 因為我聽家計會醫生講, 內地有一間醫院係香港醫院開的, 裏面有好多都係瑪利醫院的醫生.... 有少少興趣, 因為係香港做一次ivf 太貴了......... ...
深圳港大醫院,而我就選了深圳中山醫院,這兩間都係有名的,你可以選港大,深圳地鐵有到的,上網不難找。

引用:
原帖由 ice.lemontea 於 2018-5-14 02:05 PM 發表

想問下樓主, 我都諗住今年10月做ivf, 聽家計會醫生講, 私家做一次ivf 只包一個療程, 即為期一個月, 是否真的?
只是抽一次,冇分幾多個月,什麼都不包

引用:
原帖由 ice.lemontea 於 2018-5-14 02:09 PM 發表

想問下返內地做ivf, 是選了那一間?? 因為我聽家計會醫生講, 內地有一間醫院係香港醫院開的, 裏面有好多都係瑪利醫院的醫生.... 有少少興趣, 因為係香港做一次ivf 太貴了......... ...
因為我有個親戚做了四次先成功,所以我一開始就在香港做,在仁安做,但是我覺得D私家醫院好有問題,他們只是不停叫你做ivf ,跟本唔會先check 你點解生唔到先就直接做,成功率非常低

引用:
原帖由 萬家橙色烈女 於 2018-5-15 12:57 AM 發表

只是抽一次,冇分幾多個月,什麼都不包
抽一次, 是否指抽一次有幾多適合的卵子都會抽, 如抽到4粒, 就會幫4粉受精??

唔好意思, 太多問題.....

引用:
原帖由 chiwing64 於 2018-5-14 11:15 PM 發表

深圳港大醫院,而我就選了深圳中山醫院,這兩間都係有名的,你可以選港大,深圳地鐵有到的,上網不難找。
好的, 我找找, 謝謝你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ice.lemontea 於 2018-5-15 11:12 AM 發表

抽一次, 是否指抽一次有幾多適合的卵子都會抽, 如抽到4粒, 就會幫4粉受精??

唔好意思, 太多問題.....
不是,抽一次,抽到幾多粒不等于所有可以受精。像我抽到9 粒,得兩個受到精

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萬家橙色烈女 於 2018-5-15 01:03 AM 發表

因為我有個親戚做了四次先成功,所以我一開始就在香港做,在仁安做,但是我覺得D私家醫院好有問題,他們只是不停叫你做ivf ,跟本唔會先check 你點解生唔到先就直接做,成功率非常低 ...
4次.... 好重皮, 所以我先有諗過去國內做.... 因為一次真的未必成功, 仲要今年35, 醫生講明, 就算做ivf, 都係得30%

我都係做左兩次失敗

抖緊 等嚟M做多一次

引用:
原帖由 3個進擊的救星 於 2018-5-15 02:06 PM 發表

我都係做左兩次失敗

抖緊 等嚟M做多一次
可否pm? 我想交流下

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]