• 瀏覽: 11,472
  • 回覆: 57
  • 追帖: 2
借位問下如果同樓主差唔多情況
做公務員嘅
係咪連公務員公屋或居屋條隊都無得排?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-4-30 10:19 PM 發表

有嘢唔明乜買咗間公屋之後仲有加名除名呢啲嘢㗎?
係買之前除咗名

回覆 引用 TOP

樓主要留意在層樓轉名前父母是否己過世?
若父母己過世后才轉名,咁對賣層樓會打折扣及會有年期限制,怕的是會有業權繼麻煩,一般是5年內,另外會影響賣樓的價格,樓主可問下地產經紀,或者試下放下樓問下?
這㸃很重要,若綠表,若咁近期才在父母過世后才轉名,現在放真是未必找到買家,層樓會打折扣才會有買家肯接手,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-27 12:40 PM 發表

20年前母親以十多萬購買住緊公屋
業主係母親,成員係父親及兩兄妹(A及你)
其後,其中A除戶籍,因要想以單人資格申請公屋,當然仲未申請到
之前,母親想加返A入成員,問過房署,原來不能,除非補地價
依家父母已過身, ...
千其唔好賣
不要聽你哥說
賣完你要瞓街

回覆 引用 TOP

其實樓主自己霸哂間租置公屋又講唔過去, 話哂一家人, 你阿哥開到口, 你又無能力買過第二層, 咪同佢傾掂數照綠表市價比返幾多佢囉, 未必一定要比一半既, 可以問下佢三半一得唔得之類, 但自己獨吞又真係衰左D

同埋你阿媽咁早買左間公屋, 即係咁多年黎都唔使比租啦, 照計應該好容易儲錢, 唔會幾十萬都無掛?會唔會係樓主想自住間屋之餘, 又唔想將多年積蓄同阿哥平分?

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-4-30 10:19 PM 發表

有嘢唔明乜買咗間公屋之後仲有加名除名呢啲嘢㗎?
有。除名好易,以證明該人不在此居住。

引用:
原帖由 tree1026 於 2018-5-2 10:31 PM 發表

其實樓主自己霸哂間租置公屋又講唔過去, 話哂一家人, 你阿哥開到口, 你又無能力買過第二層, 咪同佢傾掂數照綠表市價比返幾多佢囉, 未必一定要比一半既, 可以問下佢三半一得唔得之類, 但自己獨吞又真係衰左D

同埋你 ...
得閒冇事計下樓主間公屋的綠表市價,
正常4-5人公屋應該實用面積350-390呎左右. 每呎市值約15,000, 白表市價約為525萬(以350呎計算).
假設公屋的折扣率為39%.  綠表價是204萬 (525*0.39)

如果樓主給返1/3-1/2 阿哥, 約68-102萬,
樓主話有1.8萬收入, 1個月儲1萬, 大約要儲6年先儲到68萬, 9年左右先儲到102萬.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超新手達人 於 2018-5-3 12:18 AM 發表

有。除名好易,以證明該人不在此居住。
我唔熟例,但正常推理,間屋買咗係你嘅,住咩人關房處咩事?加名除名有係好無謂

引用:
原帖由 IamErine 於 2018-5-3 01:14 AM 發表

我唔熟例,但正常推理,間屋買咗係你嘅,住咩人關房處咩事?加名除名有係好無謂
目的不在此。舉個例:

你老豆買左租置,你係家庭成員未除名。你想申請居屋或公屋,你首先要除名。作用係呢度。

回覆 引用 TOP

唔知您地呢個post,最後結果係點。
我想分享我個case非常相似。都係已買租置屋遺產,沒有平安紙,因為方便管理,但3兄妹協議了只落大哥名做業主但其價值是大家共有,大家都有住權。但是地方非常不足,住了很多人。兄弟都結了婚後共住,哥亦有了小朋友,有小朋友自然多東西佔據屋大部份地方連個客廳都變做琴區。細佬同老婆就只有自己房空間才有話事自由權。2家人既分開食飯,分先後當然唔方便。
其實大哥就一早堅定表示唔會賣樓,正如大家意見,未補地價,以綠表賣出冇了個地方住,其實大家都是辛苦供私樓,都認同不是好方法。但樓價高企又冇能力買私樓,但哥嫂仍表示會儲錢將來10年8年會買私樓,其實如今都40歲了。我們提出不如以綠表價除3份,給幾十萬我們另置居所.他們不願意,並意指他們目標儲錢買私樓。好吧,那我說由我們給哥嫂幾十萬,名轉返我們名(細佬)名,也不願意,也說明層樓是父母出錢買,是不屬於大家所以不能以此方法分😒。而他們人工已超出申請居屋資格即人工也唔低,工作多年不會沒有幾十萬。那大家想一想究竟是什麼心態。

引用:
原帖由 簡單開心B 於 2020-10-12 01:56 AM 發表

唔知您地呢個post,最後結果係點。
我想分享我個case非常相似。都係已買租置屋遺產,沒有平安紙,因為方便管理,但3兄妹協議了只落大哥名做業主但其價值是大家共有,大家都有住權。但是地方非常不足,住了很多人。兄弟都結了婚後共住,哥亦有了小朋友,有小朋友自然多東西佔據屋大部份地方連個客廳都變做琴區。細佬同老婆就只有自己房空間才有話事自由權。2家人既分開食飯,分先後當然唔方便。
其實大哥就一早堅定 ...
補充,正確來講,是大哥決定只落自己做業主(他是處理者),而細佬妹亦沒有反對及被動下,到律師樓通過協議。

引用:
原帖由 簡單開心B 於 2020-10-12 02:04 AM 發表

補充,正確來講,是大哥決定只落自己做業主(他是處理者),而細佬妹亦沒有反對及被動下,到律師樓通過協議。
大哥是既得利益者, 當然最想維持現狀, 況且佢老婆好大機會在煽動大哥,
其實就算大哥唔想變, 都應該類似交租的做法, 有住就按大小面積交租,
然後三兄妹平分, 可以幫補下, 又公平

回覆 引用 TOP

所以就樓主事件,除非佢父母有平安紙或一早已轉佢名說明樓唔比其兄弟。否則在我認為,樓主不應獨享層樓。一是大家接受永遠一齊居住,但跟本永沒解決問題。賣樓後又難買樓。但您唔想捱貴租,兄弟一樣唔想捱貴租,唔應只為自己想。層樓有價值是資產是事實。分部分錢是較公平做法,可相宜,樓主一定比另外供私樓平,或是分期付款10年給哥已經解決事件。就算其兄排到公屋也不是自己2物業,佢將來都有需要錢轉買居屋呢。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]