• 瀏覽: 11,473
  • 回覆: 57
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-30 08:00 AM 發表

依家才知租置計劃業主賣了後,日後冇得申請公屋😔
唔排除有日有咁既需要
即哥完全只想分錢,其他事就話之你
咁冇得傾啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-27 12:40 PM 發表

20年前母親以十多萬購買住緊公屋
業主係母親,成員係父親及兩兄妹(A及你)
其後,其中A除戶籍,因要想以單人資格申請公屋,當然仲未申請到
之前,母親想加返A入成員,問過房署,原來不能,除非補地價
依家父母已過身, ...
A非常聰明,
你母親有否立平安紙?
無就交由遺產管理人管理了,
理論上先分配給你亞爸,
若你亞爸不在,
便要均分了,
除非平安紙寫明層樓歸你。

不寄他人先寄我.
應緣我是別茶人.
引用:
原帖由 dickwu2009 於 2018-4-30 03:18 PM 發表

A非常聰明,
你母親有否立平安紙?
無就交由遺產管理人管理了,
理論上先分配給你亞爸,
若你亞爸不在,
便要均分了,
除非平安紙寫明層樓歸你。
樓主已說,是親人在生時轉名給他,並不牽涉遺產問題。

引用:
原帖由 超新手達人 於 2018-4-30 03:28 PM 發表

那麼不用理他了。

不寄他人先寄我.
應緣我是別茶人.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 超新手達人 於 2018-4-30 03:28 PM 發表

因哥當時話唔加佢名,佢要申請公屋
依家畀我感覺:
1. 佢唔要加名
2. 佢唔會分擔補地價錢
3. 只想有現金係手
有點輸打贏要
但見咁多人都同意兄妹平分、同意兄拎錢,妹日後冇機會申請公屋,小小錢租樓又租唔得耐,樓又供唔起....
唉~

呢個環境 賣咗出去分錢 真係冇地方住 ,你又用唔到其他政府 資助 ,不如靜鷄鶏賣左佢吾畀A知, 然後走佬, 將啲錢用嚟俾私樓首期。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-30 04:58 PM 發表

因哥當時話唔加佢名,佢要申請公屋
依家畀我感覺:
1. 佢唔要加名
2. 佢唔會分擔補地價錢
3. 只想有現金係手
有點輸打贏要
但見咁多人都同意兄妹平分、同意兄拎錢,妹日後冇機會申請公屋,小小錢租樓又租唔得耐,樓 ...
嗱,平心而論,人情上,間屋佢點都有d 份既,至於佔幾多,咪睇下佢係你父母生前,點對父母,同你既付出有無大分別。

賣樓我就建議你千期唔好,要分都唔係咁分,你可以跟據上面所講,睇下佢值幾多,多少比返d 佢囉,完全唔比又講唔過,除非佢非常之不孝。

如果佢唔滿意要反面,咁咪算囉,慳返,法理上你贏晒。

回覆 引用 TOP

同房處申請去銀行加按,金額係綠表成交價50%比佢,分最長年期供,大家無拖無欠,又唔洗賣樓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 向楓 於 2018-4-28 12:38 PM 發表

間樓係公屋,必先補地價,才可賣,A己除戶籍,房署冇佢名,父母去世,就自然由B去做業主,根本跟遺產冇關
有嘢唔明乜買咗間公屋之後仲有加名除名呢啲嘢㗎?

引用:
原帖由 wingyck 於 2018-4-30 03:29 AM 發表

爸果時老,轉了你名 是什麼意思呢??
據我所知, 租置公屋業權是業主夫妻以長命契形式存在的, 即是某一方先走, 另一方會全數擁用業權.

你說你爸果時老,轉了你名, 是不是說你媽先你爸走, 而你爸又立了平安紙, 將業 ...
樓上有師兄貼 link ,入去睇係話,可以以業主年老為由,轉名比子女免補地價

回覆 引用 TOP

道理上,應該吾使分1半屋,因為業主當年簽嘅應該係長命契,佢地死左,間屋就優先歸有戶籍嘅人。
但真係可吾可以獨占,你最好問番政府機構先。
但另1個係你呀哥,其實應該畀番d錢佢

回覆 引用 TOP

樓主,無論點都好,你唔賣樓都無人逼到你,我相信你阿哥都唔會有錢打官司去告。而除非佢證明到佢有份供樓,如果唔係都唔會有勝算。你賣佐樓,得嗰少少錢,又無得再享用公共房屋福利,要諗清楚。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-30 08:00 AM 發表

依家才知租置計劃業主賣了後,日後冇得申請公屋😔
唔排除有日有咁既需要
即哥完全只想分錢,其他事就話之你
引用:
原帖由 wingyck 於 2018-4-30 03:29 AM 發表

另外, 房署規定,租置公屋的舊業主, 賣了樓是不能再申請公屋的. 樓主要留意, 一旦繼承了公屋, 成為新的業主,是否都要遵守呢個規定,即是以後賣了樓, 就成世都不能再申請公屋和居屋了,你們要搞清楚.
我之前說的 是假設以遺產繼承形式繼承公屋, 是否都有"租置公屋的原業主, 賣了樓是不能再申請公屋" 這個限制, 只是一個疑問,沒有答案, 是叫樓主自己去問清楚房署.

不過網友更正, 此租置公屋由親人在生時轉名給她,並不牽涉遺產問題。那麼樓主已轉變為這租置公屋的原業主, 擁有100%業權,業權清晰; 樓主阿哥已除戶籍, 沒有居住權,除非樓主願意收留。 而樓主之前所說的 "依家才知租置計劃業主賣了後,日後冇得申請公屋😔 (還包括居屋,婚姻狀態改變)", 這句話在這情況下是正確無誤的.

另外, 租置公屋可以在不補地價情況下, 可以出售給白居二計劃成功申請人. 要出售給其他人也可以, 叫買家負責補地價就可.

至於如何補償給樓主阿哥, 有網友說同房處申請去銀行加按,金額係綠表成交價50%比佢. 其實加按並不可行, 房署一般不接受申請.
重新按揭 (加按) - 租者置其屋計劃 (租置計劃) 單位:
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/home-ownership/information-for-home-owners/ownership-matters/refinancing/tps-flat-owners/index.html

回覆 引用 TOP

除非層樓你有份比錢or供,或者有立遺囑,如果唔係分一半都合理

回覆 引用 TOP

既然阿爸在生前已經轉名比你,甘法理上你係業主。但其實你都知阿媽意願之前係想加返阿哥名,不論阿哥有冇供養父母,可能父母重男輕女啦,但其實你內心都知父母吾係想100%比曬你的。
建議千祈各好比阿哥搬返來(佢自己一個都吾可以,因為一定隻lung隻,佢條女一定跟著)。你本身有冇儲蓄?如果有咪比返幾十萬阿哥,吾好賣樓比佢tum

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]