• 瀏覽: 11,023
  • 回覆: 57
  • 追帖: 2
20年前母親以十多萬購買住緊公屋
業主係母親,成員係父親及兩兄妹(A及你)
其後,其中A除戶籍,因要想以單人資格申請公屋,當然仲未申請到
之前,母親想加返A入成員,問過房署,原來不能,除非補地價
依家父母已過身,你成了業主
現在,A想拉埋女友搬回來跟你同住
但A同你從小唔啱牙,A亦沒有照顧父母,亦冇一起住過
你當然唔肯
故A提出,賣樓後攤分,分了錢後叫你租樓或買過層...
合理嗎?

引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-27 12:40 PM 發表

其後,其中A除戶籍,因要想以單人資格申請公屋,當然仲未申請到
依家父母已過身, ...
睇落是合理的,父母遺產一人一半麻,點唔合理法?

你可以同佢傾,簡單d,補返幾十萬比佢,去律師樓簽張紙。  

冇錢就 分期 比佢啦, 既然你話冇情講,數還數丶路還路丶各走各的!

回覆 引用 TOP

層樓係父母遺產, 除非佢地立左遺囑淨係留比你, 唔係兩兄弟平分好合理.

回覆 引用 TOP

正常黎講父母雙亡,身家係平分的
但如果你話「你」喺父母雙亡時已自動成為業主,即係父母生前有寫平安紙話層樓只係比「你」?
係嘅話就唔使理A咁多嘢啦!已經唔關佢事。
仲念親情嘅咪比少少錢A打發佢走囉!
不過比係人情唔比係道理~

睇落a 話搬反黎住應該是無地方住,仲要拖埋女朋友,甘你們都無齊住開,一齊住一定行不通,甘一世人兩兄妹,爸媽都五想你哋吵的,就一人一半,想辦法比反一半錢比a ,同埋就算阿哥無養過父母都好,你自己做好自己本份,而層樓都爸媽買反黎,都是平均比你哋兩兄妹,如果哥係一個好商量的人,大家坐低好好想下辦法點分是最好,,如果五好傾的就清清楚楚找律法分清分楚它啦

回覆 引用 TOP

A無名但A可以分 唔係A出去排公屋同外租你都無得住咁耐 唔好以為除左名無得分 A同你唔岩牙唔代表父母唔中意A(如果唔中意母親唔會想加返A名)財產係父母既A當然可以分

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 muimui1616 於 2018-4-27 12:40 PM 發表

你係業主想點都得

咁就睇你點秤法理情喇

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)

回覆 引用 TOP

一人一半好正常。如果遇著重男兄女家庭樓主隨時要租住劏房了。除非父母立左平安紙話俾晒你,否則分番一半俾哥係好正路既事

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:

賣樓分$是合理。
如果你唔想,咪比佢搬入來,到佢申請到公屋咪搬走。咁你咪先獨享間公屋。
佢應有權居住。

回覆 引用 TOP

一人一半合理!

回覆 引用 TOP

你媽本身都想加返佢名,一人一半啦,層樓又唔系你買返嚟,佢唔盡孝佢問題,無謂同佢計較呢啲

回覆 引用 TOP

先要搞清楚一點

公屋阿媽買咗, 阿媽阿爸仙遊, 點解個妹會直接成為業主? 係咪之前阿媽已經定咗遺囑俾個妹?

如果係, 阿哥係no say

如果唔係, 阿妹根本唔係業主, 佢只係呢個單位嘅一個住客

引用:
原帖由 黑草羊 於 2018-4-28 12:28 PM 發表

先要搞清楚一點

公屋阿媽買咗, 阿媽阿爸仙遊, 點解個妹會直接成為業主? 係咪之前阿媽已經定咗遺囑俾個妹?

如果係, 阿哥係no say

如果唔係, 阿妹根本唔係業主, 佢只係呢個單位嘅一個住客
間樓係公屋,必先補地價,才可賣,A己除戶籍,房署冇佢名,父母去世,就自然由B去做業主,根本跟遺產冇關

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]