註冊 登入

如果冇簽婚紙BB出世紙糸咪會寫私生子?

如果冇簽婚紙BB出世紙糸咪會寫私生子? E-mail 此主題給朋友

如題

精選樓盤
邊個講架?!

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 mybeloved 於 2018-4-11 10:50 PM 發表

邊個講架?!
我5知所以問下

回覆 引用 TOP

如果未婚,要加爸爸名要得到生母同意...

引用:
原帖由 jennylady 於 2018-4-11 11:43 PM 發表

明白

回覆 引用 TOP

點解加父親名唔係要父親同意......
阿媽同意就得咁你同意父親嗰欄寫李+X 可以任你填 ?
梗係要父親同意,個人唔去攞出世紙都要寫同意書

當然唔寫都可以
正式個 TERM 係「非婚生子女」係唔會寫喺出世紙上面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jennylady 於 2018-4-11 11:43 PM 發表

錯啦!如果無結婚而父親一欄要寫名,咁個男人要親自去辦理呀!媽媽唔需要親自去辦理手續因為醫院出院紙有媽媽個名。

未婚係咪要媽媽同意先寫得男人個名?

引用:
原帖由 海邊野生花 於 2018-4-12 04:34 PM 發表

錯啦!如果無結婚而父親一欄要寫名,咁個男人要親自去辦理呀!媽媽唔需要親自去辦理手續因為醫院出院紙有媽媽個名。
No ...無媽媽的批准,無人可以加爸爸名。甘當然要個男人去辦理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PixieHo 於 2018-4-12 05:36 PM 發表

未婚係咪要媽媽同意先寫得男人個名?
Yes

回覆 引用 TOP

你望下自已張出世紙,只會寫父親姓名母親姓名,唔會寫佢地之間關系,所以出世紙唔會寫婚同唔婚,不過政府會有記錄永遠都唔會變嘅記錄。

回覆 引用 TOP

去第一次產檢就要填父親姓名,要填身分證,無咪只填母親lo 。你填李十X有無佢身分証

婚姻生子女出世紙只要父或母帶埋結婚證書去就得
非婚姻子女要加爸爸名
1. 父母一齊去申請出世紙
2. 母親單拖去,要帶埋父親嘅法定聲明書,認頭係老豆
3. 父親單拖去,要帶生母嘅法定聲明書,確認申辦人係生父

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 水釆田 於 2018-4-12 06:58 PM 發表

去第一次產檢就要填父親姓名,要填身分證,無咪只填母親lo 。你填李十X有無佢身分証
通常父親都係緊急聯絡人

回覆 引用 TOP

未婚只會有媽媽個名, 你要加爸爸個名, 要個爸爸同意, 任你寫既話, 你寫李+誠都得啦

回覆 引用 TOP

44 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。