• 瀏覽: 87,915
  • 回覆: 354
  • 追帖: 11
+72
引用:
原帖由 rachelshan 於 2018-11-18 06:11 PM 發表

我同樓主差唔多高,一開始減時都係14x磅,keep左一年嘅控制卡路里攝取+少許運動而家已經116.5磅,好似減左好多咁其實除返開一個月不過減兩三磅,減肥最重要係恆心,比啲耐性一定減到!我都無跑步的,帶氧運動主要係快步行。 ...
我會俾心機學你了,見你減咁勁

引用:
原帖由 四眼敏 於 2018-11-19 07:00 AM 發表

晚餐5成鮑,咁食唔食飯類呢?
夜晚唔食飯,只有lunch 食多菜多肉你平時食飯量的一半

引用:
原帖由 車站坑坑 於 2018-11-19 07:03 AM 發表

夜晚唔食飯,只有lunch 食多菜多肉你平時食飯量的一半
收到,今晚開始唔食飯,齋食菜,日頭飯都係要減半嗎?是否應該係買最細隻碗返屋企呢

引用:
原帖由 rachelshan 於 2018-11-18 11:33 PM 發表

多謝
其實唔算好,只係比人地有耐性
減肥keep fit就是要有耐性

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-11-19 07:08 AM 發表

減肥keep fit就是要有耐性
呢樣真係,自己做麼多長久唔到,得個減肥係最長時間了,總有無所不用,也多N年前最多落到122磅-119磅

引用:
原帖由 四眼敏 於 2018-11-19 07:05 AM 發表

收到,今晚開始唔食飯,齋食菜,日頭飯都係要減半嗎?是否應該係買最細隻碗返屋企呢
夜晚要食肉和菜 5成飽 (你以後都唔可能齋食菜)
Lunch 飯量比平日減半,多多肉多菜,7-8成飽。
下午茶一個火龍果。
早餐兩隻烚雞蛋+無糖豆漿/奶/yogurt
如果中間肚餓 飲無糖豆漿
以上餐單我已經食咗3.5 月,間中當然有偷食薯片零食等,亦有食buffet,我胃口縮細咗,自制能力好咗,體重減咗4kg.

引用:
原帖由 四眼敏 於 2018-11-19 07:05 AM 發表

我晚晚食飯都減到

引用:
原帖由 車站坑坑 於 2018-11-19 07:44 AM 發表

夜晚要食肉和菜 5成飽 (你以後都唔可能齋食菜)
Lunch 飯量比平日減半,多多肉多菜,7-8成飽。
下午茶一個火龍果。
早餐兩隻烚雞蛋+無糖豆漿/奶/yogurt
如果中間肚餓 飲無糖豆漿
以上餐單我已經食咗3.5 月,間中當然有偷食薯片零食等,亦有食buffet,我胃口縮細咗,自制能力好咗,體重減咗4kg. ...
收到,唔該!睇下參考完會唔會好d

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-11-19 08:00 AM 發表

我晚晚食飯都減到
你早食?運動?

引用:
原帖由 四眼敏 於 2018-11-19 08:10 AM 發表

你早食?運動?
我8點後先食,11點前就訓

引用:
原帖由 四眼敏 於 2018-11-19 06:57 AM 發表

係吖,我係咁,知當日要出去飯局,就朝早中午例牌食好少
如果係晚飯飯局,第二日嘅第一餐都要注意下,確保身體已經燃燒哂前一晚嘅食物先好再放野落肚。

引用:
原帖由 四眼敏 於 2018-11-19 07:02 AM 發表

我會俾心機學你了,見你減咁勁
都係果句,有耐性就得了。見好多人減得好快但一食返正常就反彈,我慢慢減反而無反彈,中間有分段停過幾個月無減肥都無事(遇到平台期我會靠暫停減肥一兩個月來衝破),見樓主都努力左咁多年但體重上上落落,我諗你選擇一種自己覺得輕鬆舒服嘅飲食模式一路維持落去,慢慢減,好過用啲會幫到你一個月減好多磅,但自己覺得辛苦嘅餐單,咁樣減得一段時間你就會捱唔住食返以前嘅飲食,體重又上返去,不斷循環了。加油啊,希望你成功!

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-11-19 08:00 AM 發表

我晚晚食飯都減到
我都係,不過而家每餐半碗至大半碗飯,唔減肥時食一碗

引用:
原帖由 rachelshan 於 2018-11-19 09:53 AM 發表

我都係,不過而家每餐半碗至大半碗飯,唔減肥時食一碗
cut零食其實減得好快

引用:
原帖由 RReenn 於 2018-11-19 09:53 AM 發表

cut零食其實減得好快
係,其實每日正餐正常食飽,唔食多餘嘅零食茶點咁,已經ok。不過我週末都係會食無定時兼食埋零食,一至五先做到健康飲食

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]