• 瀏覽: 41,889
  • 回覆: 41
  • 追帖: 7
我既皮膚: 混合性偏乾, 鼻+鼻旁有毛孔, 不算嚴重

1. Cle de peau 粧前乳霜(光采柔滑) (好似Hk$500)

官方網站: 霜狀質感豐盈,瞬間修飾肌膚不平滑及顯著改善膚質,締造由內而外的細膩光澤。

個人用後感:

好: 推開有閃粉, 用後一定有光澤, 平時落一落街又唔想完全素顏, 用佢囉, 用完成塊面白左1-2色號.

壞: 唔好期望佢的保濕功能…用左佢個妝唔會貼D…. 絕對唔會秋冬用佢!! 用完成塊面白左1-2色號.. 因為我本身白, 用完佢再用粉底. 會超白…. 感覺上好厚…所以放左入冷宮

質地: 白色乳霜
保濕度(=貼妝) 2.5/5
透薄度 2/5
泛白? Yes
回購? No

2.Guerlain  24K金超凡補濕妝前底霜(好似500)

官方網站: L’OR 24K金超凡補濕妝前底霜蘊含24K精純金箔,這些金箔被精製成光芒閃閃、反光能力超強的微細粒子,仿如最華麗精緻的珠寶般,均勻散佈在補濕力強的凝霜中,將光線漫射。獨特的配方讓肌膚瞬間綻放出明麗的金光亮采,讓肌膚全天候保持潤澤,妝容整日維持完美無瑕。

個人用後感:

好: 薄. 輕, 夏天用岩哂

壞: 唔太保濕…絕對唔會秋冬用佢, 無光澤感

質地: 透明啫喱, 有金泊在內
保濕度(=貼妝) 3/5
透薄度 4/5
泛白? No
回購? Yes

3. Nars 明亮保濕霜 ($650)

官方網站: 24小時深層保濕,讓肌膚恢復隨時間自然流逝的光澤。蘊含豐富的山毛櫸芽精華,能促進膠原蛋白的生長*,亦富含有效抗氧化物,可對抗自由基的損害。蘊含NARS獨有的聚光複合物Light Reflecting Complex,能讓肌膚回復青春光彩,閃耀裸光光澤。

個人用後感:

好: 小小保濕啦….

壞: 去counter時我講明想買保濕primer...BA推介呢個比我…番到屋企先知根本係skincare 條line.   Fine. 心諗好用就得.  佢650蚊唔平架, 但保濕功能一般, 不過不失…光澤感無… 650蚊就唔值啦…

質地: 乳白啫喱
保濕度(=貼妝) 3.5/5
透薄度 3.5/5
泛白? No
回購? No

4. MakeUp Forever 補水妝前乳 ($370)

官方網站: 妝前乳系列特別設計令底妝完美、順滑易推及均勻膚色。針對不同肌膚問題提供3大功效:
-塗抹: 令化妝品容易塗抹及不留痕跡。
-效果:均勻膚色及令顏色鮮明。
-持久:令妝容持久不脫。

個人用後感:

好: 保濕做得好!! MUF base保濕功能的話, 有2款. 我用呢款係清爽形, 另一款係滋潤形 (我無買). 佢的質地可以四季都用, 夏天用小D, 冬天用多D, 唔厚. 我應該會買埋佢枝滋潤形!

壞: 佢真係幾好wor….唯一係無光澤囉…

質地: 乳白乳霜
保濕度(=貼妝) 4/5
透薄度 4/5
泛白? No
回購? Yes

5. Covermark 水瑩護肌液 (好似$380)
官方網站: 全面補濕及鎖住水份 帶給你化妝同時護膚新感受 為乾且粗糙的肌膚補充水份,令肌膚表面柔滑,粉底更均勻貼面,妝容更顯細緻嬌美。

個人用後感:

好: 保濕做得好好好好好好!!!!!  秋冬用一流!!!!! 正!!!!! 其實呢枝野BA話係skincare line 的lotion, 比人化妝前用. 不過我唔當佢係Skincare, 當佢primer.
佢比上面makeupforver果枝更滋補保濕!!  油性人應該唔岩-.-

壞: 佢真係幾好wor….唯一係無光澤囉…

質地: 乳白cream
保濕度(=貼妝) 4.5/5
透薄度 3.5/5
泛白? No
回購? Yes

6.Covermark Base Cream ($200)

呢枝特別D.  香港無得買, 經泰國定日本代購買架…=.= 唔記得左…

個人用後感:

好: 保濕做得超超超超超好好好好好好!!!!!  冬天用一流!!!!! 正!!!!! 不過講明先, 佢好杰身, 真係好潤!!! 相對濕度30%以下我先用!!!  用左佢, 即使天氣幾乾都好, 都無浮粉! 個妝超貼超靚!! 不過夏天用你死硬!! 一定溶到hihi…

壞: 因為佢好杰好潤, 所以感覺上會厚, 不過對於偏乾人黎講, 好正架

質地: 杰身cream
保濕度(=貼妝) 5/5
透薄度 2.5/5
泛白? No
回購? Yes

6. Laura Mercier  Foundation Primer (Oil free) (好似300下)

官方網站:All thepriming and flawless makeup application, minus the oil. Ideal for oily skin.

個人用後感:

好: 當時係為左夏天戶外活動而買, 貪佢oil free. 的確佢好薄,

壞: 保濕一般wor…. 個妝唔會因為佢貼左好多…( Laura Mercier 有好多款primer, 其他款可能好好.  不過我未試過)

質地: 透明啫喱
透薄度 5/5
泛白? No
回購? No

7. VDL 貝殼提亮液 (200左右)官方網站: 均勻提亮膚色,讓妝容更有3D立體感
個人用後感:

好: 保濕ok, 有光澤因為佢有大量閃粉, 如果你本身做左laser, 無哂毛孔/凹凸洞, 用佢無問題

壞: 如果你毛孔大/有凹凸洞, 我絕對唔建議!! 因為有大量閃粉關係, 只會自暴其短. 而且會泛白, 用完會白左1-2個色號. 佢都厚身架! 平時落一落街又唔想完全素顏, 用佢囉~

保濕度(=貼妝) 3.8/5
透薄度 2/5
泛白? Yes
回購? No

8. VDL BEAUTY FINISHER紫瓶妝前隔離護膚乳液 (好似180-250, 唔記得左)
個人用後感:

好: 保濕幾好! 用完好似有層令令地的膜包住塊面, 有光澤感 但唔痴粒粒架! 秋冬用呀! 佢比makeupforever更保濕 !! 不過夏天用應該over左.

壞: 無

保濕度(=貼妝) 4.3/5
透薄度 3/5
泛白? no
回購? Yes

9. RMK 水漾隔離霜 ($340)

官方網站:打造RMK通透底妝不可或缺的皇牌產品,質感爽滑輕盈的液體狀隔離霜。乳液般水嫩的質感,塗上後瞬間與肌膚融為一體,均勻地遮蓋凹凸肌理。猶如在肌膚表面形成一層保護薄膜,調整肌膚至妝前最佳的滋潤滑溜狀態,令其後塗上的粉底更均勻透薄和貼服。含豐富具保濕效果的絲絹精華,為肌膚增添自然光澤。

個人用後感:

好:因為佢有閃粉 ->有光澤, 不過閃粉好幼, 唔會令毛孔/凹凸洞變得明顯.

壞:保濕一般, 質地杰身, 唔薄架, 用完會白左小小

質地:乳白液體
透薄度2/5
泛白? Yes (小小啦)
回購? No

10. Paul and Joe高效保濕調色妝前隔離霜  ($350)
官方網站:皇牌新升級的高效保濕調色妝前隔離霜,功效超越一般彩妝打底用途,卓越的潤色配方能夠修正膚色,塑造透澈自然的肌膚。新配方與一眾PAUL & JOE的熱賣隔離霜一樣,保留了一貫的凝潤質感及卓越妝感外,更同時提高了橙花水的比例,達致調理肌膚的作用,新增了兩種透明質酸鈉,將保濕效果加倍升級。備有三種完美配襯任何膚色的色調,有效改善各種肌膚問題,令整體膚色更健康漂亮。
個人用後感
好:  同RMK差不多.  因為佢有閃粉 ->有光澤, 不過閃粉好幼, 唔會令毛孔/凹凸洞變得明顯.
壞: 同RMK差不多. 保濕一般, 質地唔薄架, 用完會白左小小 (佢出3隻色, 我已經買無色果隻)

質地: 乳白液體
透薄度2/5
泛白? Yes (小小啦)
回購? No

(Paul &Joe 同rmk 兩款都好似, 不過要2揀1的話, 我揀rmk)

11. YSL美顏絕密絲緞補濕底霜 ($520)
創新的啫喱質地與肌膚接觸時分解成微細水滴,提供持久補濕,同時配備模糊修瑕的亮采配方。只需數秒,肌膚變得絲緞柔軟,令妝容更完美持久。

個人用後感
好:  不過不失啦
壞: 保濕又一般…又無光澤….唔值520 wor….
質地: gel
透薄度 3/5
泛白? No
回購? No

熱賣及精選
引用:
原帖由 張保仔皇帝妹 於 2018-2-24 12:47 PM 發表

1. Cle de peau 粧前乳霜(光采柔滑) (好似Hk$500)

官方網站: 霜狀質感豐盈,瞬間修飾肌膚不平滑及顯著改善膚質,締造由內而外的細膩光澤。

個人用 ...
多謝詳細分享!如果有埋相就perfect,因為有時睇中文唔知係邊支,thanks

引用:
原帖由 icetealady 於 2018-2-24 01:09 PM 發表

多謝詳細分享!如果有埋相就perfect,因為有時睇中文唔知係邊支,thanks
你去官網對中文名就ok   樓主寫啲名都好準確

用過laura mercier,  mufe同ysl. 我回想都係比較喜愛mufe,  質素好處樓主都講晒,又唔係話貴,真係serve到做底霜嘅最佳功效。

laura其實係細d時候用過,後尾用過其他時,我覺得唔係好有料到。laura

ysl  instant moisture glow做保濕我覺得係ok.  我補妝會查少少,再拍two way   好好呀。但起妝做底係mufe 好好多。

Thank for your sharing.  我都想搵支好的primer ! 以前NARS 有隻黑色好好用,不過己無出!有用ysl, 但真係有點貴,吾值!

引用:
原帖由 張保仔皇帝妹 於 2018-2-24 12:47 PM 發表

個人用 ...
VDL貝殼提亮液不能單用,是用來溝makeup base或粉底
你就發現佢既好處。。。。

引用:
原帖由 ysankwani 於 2018-2-24 04:12 PM 發表

VDL貝殼提亮液不能單用,是用來溝makeup base或粉底
係咩?! 我試下先!!

引用:

個人用 ...
我有用嬌蘭covermark YSL cdp支base用係其他粉底無乜作為(右上)

唔該樓主呀

CDP BASE好好用
用左兩年,個妝好貼,同意一定配CDP粉底
將效果最靚

我用過banala co. , by Terry, and Laura Mercier 既primer, 但Laura mercie 反而係呢三隻中最好既一隻

引用:
原帖由 ysankwani 於 2018-2-24 04:12 PM 發表

之後粉底全面查?

引用:
原帖由 100000volt 於 2018-2-24 09:54 PM 發表

之後粉底全面查?
如果溝粉底的話,我是全面揸的。

引用:
原帖由 ysankwani 於 2018-2-24 10:07 PM 發表

如果溝粉底的話,我是全面揸的。
有冇試用黎做局部high light嘅玩法呀?

引用:
原帖由 100000volt 於 2018-2-24 10:07 PM 發表

有冇試用黎做局部high light嘅玩法呀?
咁又無。。。可以試下咁玩下。。。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]