註冊 登入

泰傭姐姐炒太太

泰傭姐姐炒太太 E-mail 此主題給朋友

泰傭姐姐(好後生,廿幾歲)做左6個月完全無先兆就填好份終止合約表格叫我簽名! 原因係want go home,want work in factory!! 

請個第一次黎香港做0既泰傭,比成萬蚊agent請1個做左一陣就唔做0既工人係好激氣!

姐姐表現無意見,1個禮拜食1大包砂糖及1枝400ml美極!

已經唔計整爛野換煲換水龍頭條數,
唔計煮野唔熟食痾我去睇醫生條數,
除番開工人要成萬蚊個月!

一收到份表就即刻聯絡個agent,點知答覆令我仲興,一句“無辦法”,控制唔到工人唔做就完事!
仲要好晦氣咁同我講佢哋之前都有做嘢!
我話你做0既野就係幫我搵仲個咁0既人囉!

初初第1個月黎到乜都唔識做,清潔唔識,煮飯唔識,識一路洗碗一路玩facebook live~
我問工人你唔係training 過先黎咩?
佢答話無,只係泰國agent比左好多本泰文同廣東話翻譯0既書佢睇,咁就係training!
即刻問agent拎training record, agent話手上無要問泰國agent拎! 隔咗2個月都無聲氣,唔問都唔主動比我,我再問就有份簡單都不得了0既文件(好似小學生做咁)!無Training school 資料,無任何學校公司印證明……

要佢手抱BB除錶,除錶後先見到有紋身~
同agent講佢有紋身,個agent話我當初無特別request唔可以有紋身wor,而且有紋身好平常無問題!

最後我覺得個呢間agent公司真係好有問題!

我見facebook仲有人問緊請呢位姐姐幾錢,需時多久!如果想比錢個agent賺都一試無妨!祝你好運!

唔評論邊家有問題,如係咁理由辭工,
樓主可在入境處終止僱用通知書另紙詳細寫上情況,
寫明佢想番家鄉做工廠,
佢一兩年都應該幾難再在香港打工.
以前有 agency 咁同我講過.

AV  ___ 正

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 zueee 於 2018-2-10 09:41 PM 發表

泰傭姐姐(好後生,廿幾歲)做左6個月完全無先兆就填好份終止合約表格叫我簽名! 原因係want go home,want work in factory!! 

請個第一次黎香港做0既泰傭,比成萬蚊agent請1個做左一陣就唔做0既工人係好激氣!
...
而架泰庸d質素咁差呀!

回覆 引用 TOP

反正本身都唔滿意佢, 佢RESIGN 應該係件好事

回覆 引用 TOP

So bad

回覆 引用 TOP

邊間agent

回覆 引用 TOP

比錢買難受 依家啲好嘅工人邊會咁易遇到

引用:
原帖由 zueee 於 2018-2-10 09:41 PM 發表

...
其實講大話!轉個頭又去了别的地方工作,佢地要自己選擇僱主

回覆 引用 TOP

所以agent 嘅reputation 好重要

回覆 引用 TOP

泰國而家local個班都難請工人或價錢貴左好多,唔可以用賓賓價黎請了,同埋當地多左好多工廠,當地人寧願做工人,特別係後生仔女,特別係泰北或南面

下次如果仲請工人,請個年紀大啲會好啲

諸行無常  一切皆苦  諸法無我  寂滅為樂
且夫天地為爐兮,造化為工;陰陽為炭兮,萬物為銅
引用:
原帖由 walman 於 2018-2-12 14:30 發表

泰國而家local個班都難請工人或價錢貴左好多,唔可以用賓賓價黎請了,同埋當地多左好多工廠,當地人寧願做工人,特別係後生仔女,特別係泰北或南面

下次如果仲請工人,請個年紀大啲會好啲
年紀大,多病痛,仲麻煩呀

sure win!
引用:
原帖由 joecccc 於 2018-2-12 04:31 PM 發表

年紀大,多病痛,仲麻煩呀
甘你要搵後生少艾我冇辦法

諸行無常  一切皆苦  諸法無我  寂滅為樂
且夫天地為爐兮,造化為工;陰陽為炭兮,萬物為銅
引用:

...
負擔不起,便不要免強自己

回覆 引用 TOP

又真喎,顧主永遠係蝕底果個

引用:
原帖由 walman 於 2018-2-12 16:39 發表

甘你要搵後生少艾我冇辦法
我後生請過,45歲又請過,結果45歲返一個月,即炒

sure win!
 43 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。