• 瀏覽: 102,949
  • 回覆: 529
  • 追帖: 13
38歲樣貌不醜!結婚3年每日$250,冇工開唔計所以基本上係每月$6500以下,同佢屋企一家4口住加埋我哋即係6個,一星期要煮4,5次飯全家食,有時加料啲餸已冇問佢拎返錢,洗衫洗碗,家務打掃,基本上我覺得除咗我可以瞓晏啲之外其實係一個照顧佢屋企既工人,仲要係一個月同朋友食餐飯都嘈生晒既工人,算……我都忍!但係有樣嘢真係火都嚟埋🔥,竟然話我成日亂駛錢點解比咗3年家用都冇二,三萬可以儲到????又話用喺我身上,出街食飯已經用咗佢好多錢點解我冇錢剩???我想問各位,一星期買餸約$400,電話費,車費,午餐大約$1800一個月!有時自己買吓衫褲鞋同屋企人飲吓茶咁!已經冇幾多剩,我叫佢加多每日$50家用比我即刻狂插我話我亂駛錢買嘢!大家認為我係咪亂咁駛錢呀?我自己想儲多個錢都難,我真係有啲心灰想自己搬返同屋企人住,朋友唔比見,同表弟妹食晚飯話我多錢過頭(一年先食2,3次),家用唔多又唔比我返工又要我儲得多錢,有時要幫佢手做嘢搬搬台台,成日要我留喺屋企煮飯比佢全家食,最好連早餐都煮埋比佢!仲要話我嫁到佢係好幸福,3生有幸……!我真係慢慢覺得佢唔係鍾意我先叫我同佢結婚囉!而係想搵個伴陪佢照顧佢一家五口既人囉!我應該點做?……我自問已經盡全力做好我既本份,以上全部都係真話。好唔開心先想呻吓😟

熱賣及精選
引用:
原帖由 香茜牛腸 於 2018-1-27 04:55 AM 發表

38歲樣貌不醜!結婚3年每日$250,冇工開唔計所以基本上係每月$6500以下,同佢屋企一家4口住加埋我哋即係6個,一星期要煮4,5次飯全家食,有時加料啲餸已冇問佢拎返錢,洗衫洗碗,家務打掃,基本上 ...
咁聽唔過份,不過唔知你先生收入幾多,如果他是萬多人工可能覺得吃力。
聽上黎好像無小孩,點解唔出來工作而選擇咁樣做你口中的工人?

引用:
原帖由 香茜牛腸 於 2018-1-27 04:55 AM 發表

38歲樣貌不醜!結婚3年每日$250,冇工開唔計所以基本上係每月$6500以下,同佢屋企一家4口住加埋我哋即係6個,一星期要煮4,5次飯全家食,有時加料啲餸已冇問佢拎返錢,洗衫洗碗,家務打掃,基本上 ...
刻薄到甘樣

引用:
原帖由 半空黃色魚蛋 於 2018-1-27 08:59 AM 發表

咁聽唔過份,不過唔知你先生收入幾多,如果他是萬多人工可能覺得吃力。
聽上黎好像無小孩,點解唔出來工作而選擇咁樣做你口中的工人?
佢自己開工司,扣除所有大約淨袋5萬蚊個月,所以我未同佢結婚時已叫我唔好做,幫佢公司手,大家想生BB好多年(最後去做試管11月先小產完),小產後第二日已經又要煮飯煲湯洗衫,一見我唔煮飯就話我懶,唉……所以先越諗越谷氣越唔想留喺度

引用:
原帖由 甦聞瘋 於 2018-1-27 09:07 AM 發表

刻薄到甘樣
不過佢覺得自己對我好好,每年同我去2次旅行,一年送一份禮物,出街食飯佢比錢

你老公好刻薄

回覆 引用 TOP

你咪勇敢d講。想自己出去做野。想真真正正儲到錢

引用:
原帖由 ho00xx 於 2018-1-27 09:43 AM 發表

你咪勇敢d講。想自己出去做野。想真真正正儲到錢
我大半年前有出去幫親戚手做2個月嘢!返9放6仲要我由半山返元朗煮飯,有時太攰唔想煮又話我成日想出街食窮佢!又話我一出返嚟做嘢就唔會比家用我😢

引用:
原帖由 香茜牛腸 於 2018-1-27 09:56 AM 發表

我大半年前有出去幫親戚手做2個月嘢!返9放6仲要我由半山返元朗煮飯,有時太攰唔想煮又話我成日想出街食窮佢!又話我一出返嚟做嘢就唔會比家用我😢
咁咪岩 到時名正言順 抬起頭做人。沒比家用 仲洗乜同佢做家務呢

引用:
原帖由 香茜牛腸 於 2018-1-27 09:56 AM 發表

而且佢家人 其實都應該為家庭付出呀。家務呢種事 應該分工合作先係

引用:
原帖由 ho00xx 於 2018-1-27 09:59 AM 發表

咁咪岩 到時名正言順 抬起頭做人。沒比家用 仲洗乜同佢做家務呢
如果唔係為咗生仔我一定再做嘢

引用:
原帖由 ho00xx 於 2018-1-27 10:01 AM 發表

而且佢家人 其實都應該為家庭付出呀。家務呢種事 應該分工合作先係
佢哋只係自己個房,全屋其餘地方啲嘢就亂放,我老爺好啲會久唔久幫手抹吓廚房同廳!衰在我又唔鍾意亂否則我都話之佢

請個工人,自己出去做野

引用:
原帖由 香茜牛腸 於 2018-1-27 10:09 AM 發表

佢哋只係自己個房,全屋其餘地方啲嘢就亂放,我老爺好啲會久唔久幫手抹吓廚房同廳!衰在我又唔鍾意亂否則我都話之佢
點解你想生bb?
按字面睇得出 你老公財務上都幾大壓力啦。
而且你地兩公婆 都40 歲了。生完出來 養大埋 即要退休。到時小孩壓力亦大
總括來講 我局外人睇 你屋企環境係不生比較好

如果你堅決要生  咁我希望你克服左依加果種負面情緒先啦。畢竟生完之後  對整個家庭壓力會再加一擔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iammacdonald 於 2018-1-27 10:25 AM 發表

請個工人,自己出去做野
X 2

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]