註冊 登入

心煩!我呀仔話冇機會入大學,唔使俾心機讀書喎

心煩!我呀仔話冇機會入大學,唔使俾心機讀書喎 E-mail 此主題給朋友

我個仔今年中四,佢間學校BANDING唔係咁好,依排我見佢成日出街又唔溫書,米哦下佢囉,點知佢同我講佢間學校前幾屆都冇學生入到大學,佢都唔會入到嫁喇,冇謂晒時間俾心機讀者喎
佢真係激死我喇,係米真係唔係BAND 1就入唔到大學?

我覺得唔係,我覺得態度好緊要,好明顯你仔仔態度唔係好得!

引用:
原帖由 大爽. 於 2018-1-4 12:59 PM 發表

我個仔今年中四,佢間學校BANDING唔係咁好,依排我見佢成日出街又唔溫書,米哦下佢囉,點知佢同我講佢間學校前幾屆都冇學生入到大學,佢都唔會入到嫁喇,冇謂晒時間俾心機讀者喎
佢真係激死我喇,係米真係唔係BAND  ...
入唔到大學無問題 現在係個心態錯到不得了 結果唔係只得黑同白 當中有好多過程令佢成長 鵝佢唔好用考試入大學為主體 可能有意想不到既效果

回覆 引用 TOP

朋輩影響好重要……

唯心布施.....

天佑中華!天佑香港!
經過這次以後,讓我們更堅強,更同心...

回覆 引用 TOP

態度同品格好重要!
有時小朋友係要有目標,先會發奮圖強!加油!

熱門搜尋: interior design 漏水 銀行估價 service apartments 兒童傢俬

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大爽. 於 2018-1-4 12:59 PM 發表

佢真係激死我喇,係米真係唔係BAND  ...
你同你個仔講,就算唔讀大學佢畢業成續都會影響佢將來搵工,同埋入唔入到大學唔關邊間學校事,係睇佢大學聯招個試考得好唔好

回覆 引用 TOP

若然在某方面有天份,想專心培養,不想花時間讀書,都可理解。
否則,應該盡力讀書,打好基礎,方便將來工作。

讀書不是只為了入大學!!!

回覆 引用 TOP

咁既學習態度,俾佢去到間有99%入大學率的中學,佢都係入唔到大學果1%。

回覆 引用 TOP

入唔到大學唔緊要, 但成績太差連ASSO/HD, 怎至IVE都唔收便大鑊了

回覆 引用 TOP

無關係
但容易學壞
如果佢真係無心讀書
可以早啲鼓勵佢以事業為前提學習
例如如果想做測量師,學習成績都不能太差,而且唔一定要讀正規大學
所以早日打算

我阿哥及佢個內地老婆超不孝,等天收

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hangil 於 2018-1-5 12:30 PM 發表

我覺得唔係,我覺得態度好緊要,好明顯你仔仔態度唔係好得!
除左你仔仔ge態度,我覺得師資都好緊要

入吾到大學/中六後無再讀書吾係問題
問題係佢自己心態死佐啦 要努力改番佢心態
BTW 學校都幾有問題喎點解幾年都無人入過大學?
BAND1又好BAND3都好 我都見過有人入大學

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lirenew4 於 2018-1-9 03:43 PM 發表

除左你仔仔ge態度,我覺得師資都好緊要
我認同老師真係好緊要
我姪女同你仔仔一樣讀間banding唔高ge中學,我地都冇期望過佢入大學,點知佢高中之後愈讀愈有心機,我地問佢點解,佢話佢d老師都好比心機教,盡量令難ge理論變得簡單有趣,又會同佢地操pastpaper,令佢鍾意左讀書
佢入到大學都係我地意料之外,佢讀果間好似叫卜中,我姪女得你仔仔都得,叫佢加油啦!

個道理等於個男仔自己斷估唔靚仔=拍不到拖係硬道理一樣,所以就唔需要生存落去?

如果喺香港唔生活到而唔需要讀書都掂既話,咁政府仲撥款支持教育做什麼?

1.係喎我之前見到我以前讀嗰間放榜日好似開嘉年華咁,真係O晒嘴!
我哋以前嗰代放榜日,有啲同學仔真係好似陀槍G4樣上身咁,場面好恐怖架

2. 英國狗梗係要"梘恩"喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaka323 於 2018-1-10 05:55 PM 發表

我認同老師真係好緊要
我姪女同你仔仔一樣讀間banding唔高ge中學,我地都冇期望過佢入大學,點知佢高中之後愈讀愈有心機,我地問佢點解,佢話佢d老師都好比心機教,盡量令難ge理論變得簡單有趣,又會同佢地操pa ...
卜中係米就係上年有個學生入左港大果間?!依間學校睇落好似唔錯喎

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。