註冊 登入

上堂氣氛重唔重要??

上堂氣氛重唔重要?? E-mail 此主題給朋友

係出面搵到個好有料既老師去幫侄仔補習,但係侄仔就話上堂好悶,
唔想上堂,個老師好難得先搵到,咁仲俾唔俾侄仔繼續上好?

好難取得平衡, 勁人和有料的人通常都係比較沉悶,
因為佢地特別鍾意沉悶既事物, 才會喜歡讀書, 咁先至讀得好。

問題在於, 誰聽誰的話?
究竟是老師依照學生的口味來走得有趣些和淺易些?
還是學生依足老師的方向來走得認真和學習得深奧困難和深入些?

但緊記一樣野, 依照學校個課程, 難度的確係愈學愈深,
愈學愈困難和沉悶, 無可能愈學愈簡單, 愈學愈搞笑有趣。

方法係培養子女在讀書時, 緊記
要將自己沉浸於這種讀書必要的氛圍。

相反, 如果一些學子只喜歡得意有趣, 活潑好動的事情,  
但學校的課程內容, 根本與有趣的漫畫書、
網上youtuber的youtube片大相逕庭,
根本就像不愛吃飯,只愛吃零食,
除了炒飯和煲仔飯有調味這麼有趣,其他飯
就無可能咁有趣,可以有味道在先,可以
吸引人去吃。

問題係, 讀書本身係一件沉悶而認真的事, 點可以將佢化為
跑跑跳跳, 得意有趣, 仲可以玩得咁過癮這麼神奇?
你估幼稚園的唱遊班咩!

唱遊班不需要趕課程和不在乎成績喎!

唔通要請多個動畫師,
將學校課本的文字化為卡通,
將閱讀的故事化為動畫和話劇,
但知唔知咁樣做, 反而需要好多時間和金錢,
倒不如自行腦內幻想, 比起製作為成品更加節省時間!

你想找一個教學認真?
還是教下又玩下, 仲講下講笑話?
恐怕要向搵李思捷、農夫、森美、鄭裕玲這類專業的演藝人士著手,
就要搵一些導演、編劇、演員、DJ、主持人、網球教練等做老師。

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)
都重要,但要俾小朋友知道讀書係有用,試下用其他方法去引佢興趣

引用:
原帖由 小滑強 於 2018-1-2 06:49 PM 發表

都重要,但要俾小朋友知道讀書係有用,試下用其他方法去引佢興趣
讀書要自願, 等如食飯也需要自願才吃得下,

正如好多子女都不肯食飯, 到應該點樣做?

A 把飯菜加入更多調味品, 將味道提升, 意圖讓子女的味覺欺騙子女的大腦,
以為飯菜好味左, 其實只不過是調味品, 以及把飯菜砌成卡通人物的樣子來欺騙子女,
吸引子女自己吃?
(意思是將課程重新設計, 加入有趣的元素, 用花巧和華麗的外表包裝, 來吸引或欺騙子女自行去學習)

還是

B 吃飯時, 父母和子女一邊玩, 目的是分散子女吃飯時感覺出飯有幾難吃的注意力?
(意思是讀書時一邊和子女玩遊戲, 減低子女被學習材料所壓逼的痛苦。)

B的實例:
要媽咪同佢玩,先會食一啖飯,如果生個女出黎, 唔肯食飯, 應該點算?
https://hk.entertainment.appledaily.com/entertainment/daily/article/20100711/14226980

問題係, 點解要搞咁多花巧野?
連李家鼎都會覺得無謂, 食飯咪食飯囉, 點解要匿在枱底啫?

還是

C 告訴子女, 正餐係應該認真吃飯, 不應吃零食和玩手機?
(意思是告訴子女讀書時要認真, 不能玩耍和分心)

如果能夠ABC三管齊下, 共冶一爐, 咁就最好。

不如畀埋呢一頁帖子給老師和子女睇, 咁就可以做到公平公正公開。

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)

回覆 引用 TOP

老師有料的意思是什麼? 學歷高? 經驗豐富? 還是教學技巧出色?
小朋友年紀小,學術水平不高,上堂氣氛比較重要。

上堂氣氛重要呀,上得投入開心,自然學既野會易入腦,
好似仔仔學phonics咁,之前上堂都無咩興趣咁,轉左而家呢個老師之後明顯進步左

引用:
原帖由 黃金工程 於 2018-1-2 05:45 PM 發表

好難取得平衡, 勁人和有料的人通常都係比較沉悶,
因為佢地特別鍾意沉悶既事物, 才會喜歡讀書, 咁先至讀得好。

問題在於, 誰聽誰的話?
究竟是老師依照學生的口味來走得有趣些和淺易些?
還是學生依足老師的方向來 ...
但係開頭都引起唔到小朋友興趣,之後會唔會好易抗拒上堂呀?

引用:
原帖由 swbc 於 2018-1-3 09:51 AM 發表

老師有料的意思是什麼? 學歷高? 經驗豐富? 還是教學技巧出色?
小朋友年紀小,學術水平不高,上堂氣氛比較重要。
老師學歷高,會考果陣已經9a,又係港大畢業
小朋友而家係小一,係咪搵個上堂氣氛好既比較好呀?

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2018-1-3 11:49 AM 發表

老師學歷高,會考果陣已經9a,又係港大畢業
小朋友而家係小一,係咪搵個上堂氣氛好既比較好呀?
小一唔會學太深的知識,老師學歷再高都一樣,最重要是令到小朋友對學習產生興趣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 炮台山吳彥袓 於 2018-1-2 01:25 PM 發表

係出面搵到個好有料既老師去幫侄仔補習,但係侄仔就話上堂好悶,
唔想上堂,個老師好難得先搵到,咁仲俾唔俾侄仔繼續上好?
有料唔代表識教人 作為父母要諗清楚呢個concept

引用:
原帖由 leegcf 於 2018-1-3 06:19 PM 發表

有料唔代表識教人 作為父母要諗清楚呢個concept
同意,有料係代表佢自己理解到,但唔代表佢知小朋友唔明白係咩地方,
要搵一個了解小朋友既先得,識教人先係最重要

引用:
原帖由 涼小子 於 2018-1-3 06:50 PM 發表

同意,有料係代表佢自己理解到,但唔代表佢知小朋友唔明白係咩地方,
要搵一個了解小朋友既先得,識教人先係最重要
搵老師係搵有heart 而唔係搵有名氣 連興趣都未激發出黎 就唔好講知識

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kiuesse 於 2018-1-3 11:35 AM 發表

上堂氣氛重要呀,上得投入開心,自然學既野會易入腦,
好似仔仔學phonics咁,之前上堂都無咩興趣咁,轉左而家呢個老師之後明顯進步左
小朋友投入到又開心既,
咁都唔錯,但係你係邊到搵到架?

梗係重要啦,你試諗下自己當年讀書果陣,
如果個老師個上堂氣氛係好既,真係講咩都易入腦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chilong2233 於 2018-1-4 03:48 PM 發表

小朋友投入到又開心既,
咁都唔錯,但係你係邊到搵到架?
係朋友介紹,佢個囡上得唔錯,本身諗住俾佢上完一期就算,但係仔仔上堂上得幾開心,
次次都笑住咁落堂,個呀sir又會同我地家長傾下小朋友上堂個情況,所以咪繼續上囉

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。