• 瀏覽: 96,677
  • 回覆: 405
  • 追帖: 32
昨晚家父走左左 只剩低我,阿媽同阿妹
因為走得好突發 我地仲未接受到現實
我都好想大喊一場 好想好想
但我都知而家我係屋企既支柱
我今年26歲 而家係半工讀 人工亦唔高
讀緊 電機工程 仲要讀多兩年
我可以點做 我從未遇到 從未處理過呢類型既事...
我好徬徨 平時也只喜歡對住電腦遊戲戲的 根本一啲都唔成熟 攪到今時今日咁既人工  
我連我爸爸有無買保險都唔清楚 亦無盡到兒子應有既盡任....無好好帶過我老豆去旅行 無好好咁做樣好好既野野,成功既野比過我老豆睇
阿媽情緒好激動 我怕會做傻事 呢個星期我都諗住訓向佢旁邊 都唔敢訓咁熟
我想請問下大家 因為我地係公屋既 四人住既 會唔會因為小左個人 而會叫我地重新再搬走
同埋 下星期我去做完死亡證明之後 仲可以點做
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
剛剛睇完20版既回覆 亦收到不少網友PM我 提供幫助,意見
我真係真係好感謝你地每一個既幫忙 無言感激 也祝福你們平平安安
更新一下現況先
因為爸爸剛走無耐 所以連醫院既死亡證都未有
我聽日會再打電話問一問醫院那邊
咁都有好多姑媽黎幫我整理殯儀既野
而家好多野因為未有死亡證而未有得去跟進
但我都寫低左爸爸所有既戶口同通知左佢好多既朋友
爸爸都有買到兩份人壽保險 同埋亦都試過撞銀行卡亦唔岩 所以都打算唔試了
亦都好好彩 呢幾日有好多好多媽媽既親戚黎左探媽媽
媽媽而家都起碼肯食野先 但每次講起呢件都會怪責自己
因為佢話佢有留意到爸爸前幾日感冒 未清好哂 就去返工(我估應該係自願)
佢成日都問自己點解唔阻止佢返工
唉 都好痛心 雖然唔知係咪因為感冒而引發到急性心臟病
但都見佢滿懷自責 呢幾日都明顯咁蒼老左好多好多
而爸爸既上司都表示會將呢個月既糧都照出 而賠償個到就盡量去幫我地
而且我亦都打左比爸爸生前既朋友
佢每個朋友都覺得好好好可惜 因為爸爸生前都好鐘意幫人
而且品德都好好 連隔離鄰里知道左都特等做帛金過黎
所以我都會為此以佢為榮
另外 我地屋企係信佛教既 呢幾日都有keep住每晚燒衣紙比爸爸
同埋點左支白蠟燭係門口到 希望佢可以收到

再次提一提各位 世事變幻無常, 好好珍惜同家人的相處時間
我係因為無好好珍惜 而家先後悔左好多好多
我就係一個活生生既例子

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
都繼續好感謝各位既鼓勵同埋留意
再更新下
因為爸爸係醫院到過生個時間好短
醫院個到都未肯簽死亡證 交左比警察既死因研究到調查先
問過可唔可以唔解剖 警察個邊話要做左份報告 交比死因官 睇下得唔得先
最快都要等到星期4先有結果
咁殯儀個到就決定左用中館 我地一家人都同意
因為人都好多姑媽,朋友都會一齊為爸爸送最後一路
同埋之後等火化完先再排政府龕位 因為真係臨時死亡證/火化紙都唔比
所以好多好多野都擱淺住
呢幾日都汁緊屋企既野 汁整齊D
暫時黎講都無咩大問題
但畢竟爸爸岩岩過生 好多事 物 環境 地方 經過都會觸景傷情
我爸爸生前好鐘意幫人 好多街坊覺得佢都好好
但.....真係好好好好突然 突然到不得了
突然咁暈左 突然就無左心跳 突然好地地就走左
醫生話係塞左條心臟血管 但我真係諗唔明 點解會無啦啦塞 我完全係無聽過爸爸係有心臟病既先兆
因為爸爸係事發前幾日同媽媽去完廣州 仲係好精神 行得走得 係有小小感冒同埋經常食煙
唉 真係好心痛
醫生係同爸爸做完通波仔手術之後 爸爸係識自己跳返 有返脈膊 但係血壓等等都係偏低
我地個日朝早不斷叫佢 佢係知架 佢個口係郁架
我覺得爸爸係醒到架
但係都係要急救幾次 可能爸爸都好辛苦 爸爸都好努力
最後打左十枝強心針都醒唔返
我見到隔離個部心跳機係0 一條橫線咁
我個心好好好好好痛
我咁大個仔 都未試過喊得咁厲害 我唔相信呢D電視劇咁既情節會發生係我身上
點都好 我都想要多謝多謝醫院入邊既姑娘醫生們都盡哂力
同埋多謝呢幾日不斷有網友PM我殯儀既資料以及公屋既資訊 抱歉未能一一答覆
不過 真係多謝你地 哀心咁祝福大家每一位 身體健康

放心,公屋3-4人單位一樣大,不用搬

拎到死亡証,就可以辦後事,搵殯葬 agent 做最平3-4萬全包,貴可以無上限,告訴他們 budget,agent 會幫你教你點做,但你們要決定用什麼儀式(天主教基督教佛教道教冇宗教)

Check 下公司或老豆有冇買保險

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
另外,如果火葬的話,不用買貴棺木,買基本款ok,有中西式可以揀,因為不會燒的

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
就算得返2人(包括一名父母親)房處都未必調你地單位,除非你地住緊9人以上單位。
每人唔超過7平方米,房處都唔會搞。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 永遠守護你 於 2017-10-13 10:47 AM 發表

昨晚家父走左左 只剩低我,阿媽同阿妹
因為走得好突發 我地仲未接受到現實
我都好想大喊一場 好想好想
但我都知而家我係屋企既支柱
我今年26歲 而家係半工讀 人工亦唔高
讀緊 電機工程 仲要讀多兩年
我可以點 ...
要知道你住緊間屋3-4人?還是4-5人?
如是4-5人單位,一年後要搬去較細單位.

回覆 引用 TOP

感謝各位幫忙
屋企應該是4人住宅
如有保險的話 係唔係應該會有相應既賠償
因為自己無用 平時儲錢又唔多
突然要拎3-4萬 我都要同阿媽阿好商量一下
同埋阿爸本身既戶口,股票等等
係唔係可以全數給我阿媽

[img] http://i197.photobucket.com/albums/aa84/siufungfung1111/r4045136488.jpg [img]
另外
係唔係都要去通知左房署先阿
如果被迫要搬 可唔可以搵區議員幫忙的

[img] http://i197.photobucket.com/albums/aa84/siufungfung1111/r4045136488.jpg [img]
引用:
原帖由 1968HK 於 2017-10-13 11:00 AM 發表

放心,公屋3-4人單位一樣大,不用搬

拎到死亡証,就可以辦後事,搵殯葬 agent 做最平3-4萬全包,貴可以無上限,告訴他們 budget,agent 會幫你教你點做,但你們要決定用什麼儀式(天主教基督教佛教道教冇宗教)

Ch ...
因為阿爸係工作期間暈左
唔係太疲勞而暈
係因為病未清好 而又夾硬去返工
所以我也不知道佢公司會不會賠償

引用:
原帖由 永遠守護你 於 2017-10-13 11:24 AM 發表

另外
係唔係都要去通知左房署先阿
如果被迫要搬 可唔可以搵區議員幫忙的
如果你住緊35點幾平方米果隻房公屋,就算得返兩個人,房處都未必要你搬,何況你地仲有3個人。

引用:
原帖由 永遠守護你 於 2017-10-13 11:29 AM 發表

因為阿爸係工作期間暈左
唔係太疲勞而暈
係因為病未清好 而又夾硬去返工
所以我也不知道佢公司會不會賠償
工傷先一定有得賠
員工上班期間生病死亡,係冇得賠,除非大公司有替員工買人壽保險,先有得賠

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 永遠守護你 於 2017-10-13 11:22 AM 發表

感謝各位幫忙
屋企應該是4人住宅
係唔係可以全數給我阿媽
如果你媽媽知道提款卡或 ebanking 密碼,可以賣股票和轉走存款先
如果不知道,就要拎死亡証和結婚証書去銀行攪手續

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 永遠守護你 於 2017-10-13 11:22 AM 發表

感謝各位幫忙
屋企應該是4人住宅
係唔係可以全數給我阿媽
如果經濟困難,社署可以申請資助辦喪事,好像有萬幾蚊,你問下醫院社工

眾醉我醒會煩惱
眾醒我醉要吃虧
引用:
原帖由 1968HK 於 2017-10-13 01:20 PM 發表

如果經濟困難,社署可以申請資助辦喪事,好像有萬幾蚊,你問下醫院社工
如合資格,社署可申請14910殯葬費!

加油啦, 而家好好照顧你媽都未遲

回覆 引用 TOP

多謝大家幫忙阿
真係好痛苦 好多野讓我懷念
我唔想放低我爸爸
我一諗起前日仲好地地同我講野
我真係好想喊
我好想支持落去阿 得返我一個個孤零零頂住

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]