• 瀏覽: 19,760
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 劉俊傑 於 2017-10-9 05:14 PM 發表

父母離婚絕對對小朋友有好大的影響
希望有過來人話我知小朋友點睇父母分開

我最怕佢變反叛。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 02:18 PM 發表

但小朋友只有3歲,可以講得明嗎?
小朋友很敏感周圍愛他的人説話、行動變化。給他多點愛,讓他健康成長。你不說清楚,他會以感覺去估父母分開原因

其實佢好痴媽媽,相信分開後跟媽媽會開心d。我不在佢身邊,吾可以每分鐘睇住佢成長,諗起就好sad .

小朋友年紀愈小,影響愈細。

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 02:18 PM 發表

我就系吖女兩歲分開既。我女已經明。亦都好小會提爸爸。佢知爸爸唔錫佢,而家一年喇,每次同佢講嫲嫲揾你喎,叫你過去訓一晚。翻黎就會發脾氣同我講唔中意翻去

引用:
原帖由 soniatang 於 2017-11-8 02:20 PM 發表

我就系吖女兩歲分開既。我女已經明。亦都好小會提爸爸。佢知爸爸唔錫佢,而家一年喇,每次同佢講嫲嫲揾你喎,叫你過去訓一晚。翻黎就會發脾氣同我講唔中意翻去
宜家每日放工也一支箭返屋企同佢玩,吾知以後仲有冇機會。
有時覺得好無奈,好多好似好理所當然的事,其實吾係必然。

引用:

我3歲時父母離婚,我跟媽咪住,不過其實我從來無同過爸爸住,果陣佢地未婚生我,都無樓無經濟基礎,所以我一直同阿媽住。不過我媽唔理我,日日早出晚歸(我細個我媽成日避開我),我係得阿婆理我。

由細到大,我讀書算叻叻地,成日都可以上台攞獎,不過我父母都no show (即係幾乖幾叻都無用), 家長日都永遠係我阿婆去,我又係獨女,所以由細到大都好孤僻,唔鍾意同朋友玩。我到而家幾十歲,返工對人個個都覺得我好talkative,  但我其實仲好自閉,唔係工作需要,我可以全日唔講野。

到我自己大咗,我好慶幸父母一早離婚,唔洗睇佢地嗌交,我童年遺憾嘅,係無父母嘅關心,爸爸已無見廿幾年,媽咪關係亦疏離,不過會個個星期飲茶,所以你問我,單親家庭成長唔緊要,緊要嘅係父母對小朋友嘅愛真係要用行動表達出黎,抽小小時間陪佢去公園hea陣,其實已好開心~ 加油呀!

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2017-11-25 10:44 PM 發表

我3歲時父母離婚,我跟媽咪住,不過其實我從來無同過爸爸住,果陣佢地未婚生我,都無樓無經濟基礎,所以我一直同阿媽住。不過我媽唔理我,日日早出晚歸(我細個我媽成日避開我),我係得阿婆理我。

由細到大,我讀 ...
謝謝妳的回覆。
我好肯定大家都好為小朋友去諗,所以現在還在一起。除了小朋友的事,基本無講野。吾知可維持到幾耐。

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-11-27 11:41 PM 發表

謝謝妳的回覆。
我好肯定大家都好為小朋友去諗,所以現在還在一起。除了小朋友的事,基本無講野。吾知可維持到幾耐。
好坦白講,無小朋友我走咗好耐lu,未生小朋友前,我填埋form比我老公簽名離婚,你可以諗到我地關係有幾差…不過我自己喺單親家庭大,唔想兩個女同我一樣,所以我唯有提昇自己EQ,哈哈

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2017-11-28 07:23 AM 發表

好坦白講,無小朋友我走咗好耐lu,未生小朋友前,我填埋form比我老公簽名離婚,你可以諗到我地關係有幾差…不過我自己喺單親家庭大,唔想兩個女同我一樣,所以我唯有提昇自己EQ,哈哈
EQ有幾高都冇用,做戲也要睇對手配合吾配合。
基本上事無大小也可以罵,其實呢個反應只是對我不滿的表現,EQ高咪扮聽吾到,不過自己內心就好吾開心。

如果分開後小朋友都充分咁感受到父母嘅愛,我覺得問題不太大。依家單親家庭都唔少。多啲同小朋友溝通。小朋友未必即時明白點解你地要分開,但長期嘅關心同愛護可以令佢快樂成長的。加油💪

引用:
原帖由 普通師奶一個 於 2017-11-25 10:44 PM 發表

由細到大,我讀 ...
…到我自己大咗,我好慶幸父母一早離婚,唔洗睇佢地嗌交,我童年遺憾嘅…

話得埋嘅咩?
唔離婚而家你飛黃騰達呢!

我都勁想

肯定會啦,所以唔好離婚,要考慮一下後果

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]