• 瀏覽: 19,632
  • 回覆: 60
  • 追帖: 1
有冇人可以分享下父母分開後,小朋友有什麼影響?
例如行為上,有什麼變化?父母有什麼地方要注意?

熱賣及精選
記得你地兩個各自儲起養老錢,如果唔係小朋友第時大個時點樣你地兩頭家。

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 08:05 AM 發表

有冇人可以分享下父母分開後,小朋友有什麼影響?
例如行為上,有什麼變化?父母有什麼地方要注意?
其實冇一概而論,好多時都係睇下個小朋友自己本身嘅性格,我記得當年我爸爸媽媽離婚嗰時我個妹好反常,學校屋企補習社都俾佢反轉曬,成日見家長相反我就比平時嘅生性更生性。
不過根據經驗父母係有責任向細路仔清楚交代佢哋分開嘅原因,佢對事實有理解先可以避免唔實際嘅期望,亦都對佢嘅行為有影響

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-9-27 01:42 PM 發表

其實冇一概而論,好多時都係睇下個小朋友自己本身嘅性格,我記得當年我爸爸媽媽離婚嗰時我個妹好反常,學校屋企補習社都俾佢反轉曬,成日見家長相反我就比平時嘅生性更生性。
不過根據經驗父母係 ...
但小朋友只有3歲,可以講得明嗎?

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 02:18 PM 發表

但小朋友只有3歲,可以講得明嗎?
你覺得呢?

法庭版成日有後父性侵繼女,離婚後再嫁要小心

引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-9-27 04:56 PM 發表

你覺得呢?
希望佢明白爸爸媽媽仍然好愛佢 😢😢

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 07:31 PM 發表

希望佢明白爸爸媽媽仍然好愛佢 😢😢
唔好擔心住。而家啲小朋友真係好醒目好聰明,經驗所得(作為單親家庭小朋友)父母比你知道真相係一種尊重同溝通,你唔同佢講可能會有更多後遺症。當然,無論係因為咩分開都好,你只需要交代原因,唔好添加太多個人情感形容,比雙方在孩子面前有最客觀既印象

引用:
原帖由 mybeloved 於 2017-9-27 07:37 PM 發表

唔好擔心住。而家啲小朋友真係好醒目好聰明,經驗所得(作為單親家庭小朋友)父母比你知道真相係一種尊重同溝通,你唔同佢講可能會有更多後遺症。當然,無論係因為咩分開都好,你只需要交代原因,唔好添加太多個 ...
謝謝謝妳
有時諗,維繫一個只有軀殼的家庭,對小朋友是好是壞。我已經冇能力去改變事情將會發生,只希望對傷害減到最少。

希望有過來人可分享經歷,不勝感激。

我無呢方面經驗。
不過唔知點解我識得離婚嘅朋友,三對有兩對都有共同特徵就係本身父母都係離咗婚,唔知係咪性格遺傳定係成長時被影響,所以樓主真係發生留意一下。

引用:
原帖由 花生之友 於 2017-9-27 09:20 PM 發表

我無呢方面經驗。
不過唔知點解我識得離婚嘅朋友,三對有兩對都有共同特徵就係本身父母都係離咗婚,唔知係咪性格遺傳定係成長時被影響,所以樓主真係發生留意一下。
謝謝妳的忠告,我會留意。

引用:
原帖由 Vgbb123 於 2017-9-27 07:43 PM 發表

謝謝謝妳
有時諗,維繫一個只有軀殼的家庭,對小朋友是好是壞。我已經冇能力去改變事情將會發生,只希望對傷害減到最少。
離唔離婚,對小朋友有咩影響,
真係要睇小朋友的性格、以後的際遇來定。
覺得對方除非用暴力、唔顧家,
否則忍讓下,等小朋友過咗反叛期先算。
話性格唔夾,但人同人之間日子耐咗一定唔夾,衹有忍讓,包容。

引用:
原帖由 87er 於 2017-9-28 10:32 AM 發表

離唔離婚,對小朋友有咩影響,
真係要睇小朋友的性格、以後的際遇來定。
覺得對方除非用暴力、唔顧家,
否則忍讓下,等小朋友過咗反叛期先算。
話性格唔夾,但人同人之間日子耐咗一定唔夾,衹有 ...
其實佢表明大家性格不合,佢改不到,也相信改變不到我。叫我吾好拖住佢。
呢一刻只係佢冇能力搬走,也可能佢想由我口中提出分開。

父母離婚絕對對小朋友有好大的影響

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]