• 瀏覽: 27,198
  • 回覆: 82
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 晚間OLs 於 2017-8-24 10:03 PM 發表

我都想知,但因人而已架。。。
營養師點都會從營養角度/唔會偏食/健康飲食著手嘅~

跟營養師係好,但都一定要運動。因為肌肉同新陳代謝都係靠運動得返黎,如果淨係靠食去減肥,但人會鬆

引用:
原帖由 晚間OLs 於 2017-8-24 10:01 PM 發表

我都好似你咁。。想搵營養師。有無介紹?
坊間有好多不同營養中心,好似米記,x營,中大,每間個減肥方法都有D唔同,好似米記要做45分鐘運動,呢D就唔啱我喇。
當時我決定揾營養師時將各家嘅價錢,地點,方法做比較,揾間最啱自己嘅

引用:
原帖由 快樂的天使 於 2017-8-18 09:47 AM 發表
可以分享下營養師教你的食法?
真係因人而異,會計你身高體重飲食習慣,再砌一個你跟得輕鬆又食得飽嘅餐單。
好似我朋友高,本身食量又大,營養師開咗一個食多我三份一嘅餐單,佢一樣瘦到。
不過主要係多菜少肉,同埋一定要食適量五榖類

引用:
原帖由 iLove_穎兒 於 2017-8-25 08:08 AM 發表
跟營養師係好,但都一定要運動。因為肌肉同新陳代謝都係靠運動得返黎,如果淨係靠食去減肥,但人會鬆
係呀~雖然7分靠飲食, 但係運動都重要

引用:
原帖由 @barbie@ 於 2017-8-25 11:41 PM 發表

真係因人而異,會計你身高體重飲食習慣,再砌一個你跟得輕鬆又食得飽嘅餐單。
好似我朋友高,本身食量又大,營養師開咗一個食多我三份一嘅餐單,佢一樣瘦到。
不過主要係多菜少肉,同埋一定要食 ...
對, 澱粉唔係戒晒~ 同埋油少D, 吸收少D脂肪~

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-8-26 07:28 AM 發表

對, 澱粉唔係戒晒~ 同埋油少D, 吸收少D脂肪~
油每餐只可落一茶匙

提示: 違規內容已被屏蔽
24/04 58.2kg
04/05 55.9kg
11/05 55.6kg
18/05 54.4kg
25/05 54.2kg
01/06 53.6kg
08/06 53.1kg
15/06 52.7kg
22/06 52.5kg
29/06 51.6kg
07/07 51.7kg
13/07 51.0kg
20/07 51.5kg
26/07 49.6kg
11/08 53.1kg (去完旅行返嚟,喪食之過😢)
21/08 50.9kg (食咗幾日去水餐,減返哂D水,但仲未返去旅行前)
31/08 50.3kg (去咗2次飯局,慶幸拉上補下都減到)

如果唔做運動 , d 肉係鬆 , 同埋你一食返正常就會好快肥返

求介紹 我又反彈翻

引用:
原帖由 海邊有隻羊 於 2017-9-2 08:30 PM 發表
求介紹 我又反彈翻
其實反彈都係input>output, 飲食還原返?

引用:
原帖由 macau_chris 於 2017-9-2 07:22 PM 發表
如果唔做運動 , d 肉係鬆 , 同埋你一食返正常就會好快肥返
當然最想靠做運動減到,但懶真係一大死穴

引用:
原帖由 海邊有隻羊 於 2017-9-2 08:30 PM 發表
求介紹 我又反彈翻
你本身都係靠節食減?減咗幾多?反彈返幾多?

點解我會講一定要運動 , 因為我都係過來人 , 之前靠節食減肥 , 係就係減左好多 (由152 減到去 113) , 但係肌肉鬆 , 好廋 , 身型唔好睇,又要成日計著食呢樣食個樣 , 個人都唔開心 , 之後回復返正常 d 飲食重返 around 10 磅

之後轉左去做運動 , 肌肉 firm 過之前好多 , 再加上唔駛話成日要記住食乜食乜 , 鐘意食牛肉飯就牛肉飯 , 朱古力就朱古力 , 當然唔好過量 , 最緊要之後做返運動去 keep 返

俾你睇下我之前影的相 , 幅相俾起我之前節食最廋個時仲要重 , 但至少身型好睇過之前最廋個時 , 之前真係得個廋字 , 好唔好睇 , 懶唔係重點 , 係要睇你個人心態 , 有決心一定得 , 野就講完 , 最後決定就你自己話事啦

附件

54.jpg(48.56 KB)

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]