• 瀏覽: 4,605
  • 回覆: 18
明明間屋舒舒服服,硬係收收埋埋啲垃圾,整係餅罐有二三十個,膠袋紙袋過千個,其他朋友比嘅電器無用都拎翻來,我強硬對應一個字,dum,keep住dum嘢,日日口阻面阻。。。。。

我同你有同一個問題,啲嘢只有多無少,好想死。
我決定搵日趁佢唔喺屋,掉減啲,預咗炒大鑊

回覆 引用 TOP

咁我換定把鎖,唔比囝仔入屋

回覆 引用 TOP

成屋都已经係垃圾,仲要貪心到執人地D垃圾返屋企,但每逢過節,一定要扮豪客出街大飲大食,屋企連隻爛杯用廿年都唔会换,又嫌自己間屋亂,但永远都唔会執拾,嫌自己窮,永远净係識問仔女攞$,自己就乜都唔做,最叻就話咩都唔識,等人幫等人做。屋企D舊報紙,舊膠袋,舊鞋等等,難道咁都話唔識掉?明知自己冇資產,咪當D垃圾係资產,當D垃圾係宝囉。成間屋充满垃圾先至有安全感吖嘛。

回覆 引用 TOP

上一代嘅老人家,真係買小小野都唔捨得嫁!慳家慳慣啦!邊有家陣嘅後生仔女鐘意買就買嘅呢!購買慾未曾滿足過但又唔捨得俾錢出去買,咪乜都執執執,執返嚟屋企滿足下擁有好多野嘅心理囉!

老人家心態勁奇怪嫁!執返嚟明明都冇用嘅!或者明明好多一樣嘅!佢好開心執到唔使錢嫁!咁樣嘅心理嫁!

丁丁用得著嘅!佢好開心自己慳返左返嚟啦!咁佢唔識再去搵銀但又慳到小小喎!又認為自己係循環再用喎!好驕傲嚟嫁!

你地試下去掟曬佢地嘅~心肝寶貝~呀!佢視為珍寶你視為垃圾,你掉左一次,萬一家中老人家發現左,佢就會下下提心吊膽你之後又會偷偷地掉左佢嘅野,一定會令佢好難安心咁過日子嫁!忍心嗎?

試下落水落腳幫下佢地嚟執下,要掉邊樣就一定要知會佢一聲,冇用嘅野要掉!解釋到佢明先好掟走,老人家就好似小朋友咁,你肯氹下佢開口埋口都:你乖啦!聽話啦!抵錫喎,叻左喎⋯⋯你肯做到咁樣,佢肯定會肯聽嫁!根本老人就係小朋友嚟!用愛心同耐性去試下呀!加油!

回覆 引用 TOP

Porto Victoria - 跌吉新聞板心理變態.
引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2017-8-15 10:06 PM 發表

明明間屋舒舒服服,硬係收收埋埋啲垃圾,整係餅罐有二三十個,膠袋紙袋過千個,其他朋友比嘅電器無用都拎翻來,我強硬對應一個字,dum,keep住dum嘢,日日口阻面阻。。。。。
首先,衛生會唔會有問題?
呢個係直接影響健康,如果有問題就要主動處理
其實呢個有機會係心理病-屯積症,
可能需要專家介入

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 abcdefgkkk 於 2017-8-15 10:06 PM 發表

膠袋紙袋過千個,
底下D應該硬化啦!
變咗膠袋碎、紙碎·

引用:
原帖由 87er 於 2017-8-18 10:57 PM 發表

膠袋紙袋過千個,
底下D應該硬化啦!
變咗膠袋碎、紙碎·
問心,無碎到,仲保存得幾好,而且都係全新,乾淨的

但係除左膠袋仲有好多雜物,不過都乾淨,衛生反而問題不大

港航航空

回覆 引用 TOP

我阿媽還keep住我地細老仔時d衫。一個大紅白藍裝滿,三十幾年 ,有一天比我發現左,死都吾肯掉

有一次要搬屋。搬屋工人已在家,還未決定好個爛水壺要吾要,搬吾搬好。😓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iapple2 於 2017-8-19 02:00 AM 發表

我阿媽還keep住我地細老仔時d衫。一個大紅白藍裝滿,三十幾年 ,有一天比我發現左,死都吾肯掉
感情呀!

回覆 引用 TOP

第日輪到你

回覆 引用 TOP

老人家最當寶係佢子女,咁樣開帖話老人家,果然係垃圾。

請注意我在這網發表的,純粹是個人的見解,當提到某些看法時,那都我自己的印象及瞭解,這世界之美好是在於各人皆有不同的想法,信仰和喜惡。你與我的不同,並不重要。

回覆 引用 TOP

我屋企都有個咁既人,我由一出世就住係垃圾堆,間屋3分2都係放垃圾,佢唔會理衛生,細菌,變態到有老鼠一齊住佢都覺得無問題,有地方寧願放垃都唔會放人
你想掉?佢會激到爆血管或者趕你出街,只會話間屋邊個出錢邊個話事,呢種人唔會有人同佢溝通到,佢簡直係一個惡夢,佢注定做孤獨老人,唔會有人理佢

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]