• 瀏覽: 2,294
  • 回覆: 18
請教各位化妝技巧心得:

1. 最近鍾情CPB既唇釉,唔乾唔顯唇紋,但發現搽完過一陣會滲出界,有咩改善方法?(冇用唇筆習慣)

2. 初學畫眼線,用liquid畫得好死好唔自然,用眼線掃+深色眼影粉好少少但眼尾畫得唔夠幼,用gel會唔會較易掌握呢?

Thanks!

熱賣及精選
引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-19 09:16 PM 發表

請教各位化妝技巧心得:

1. 最近鍾情CPB既唇釉,唔乾唔顯唇紋,但發現搽完過一陣會滲出界,有咩改善方法?(冇用唇筆習慣)

2. 初學畫眼線,用liquid畫得好死好唔自然,用眼線掃+深色眼影粉好少少但眼尾畫得唔夠幼 ...
2. 眼線先用gel eyeliner畫, 再搵掃blend開, 再加眼影粉, 眼尾用眼線液畫, 就會好自然

引用:
原帖由 ysankwani 於 2017-7-20 03:57 PM 發表

2. 眼線先用gel eyeliner畫, 再搵掃blend開, 再加眼影粉, 眼尾用眼線液畫, 就會好自然
多謝分享!等我試下呢個方法先,每日落妝前都練習希望熟能生巧

回覆 引用 TOP

1. 搽完唇膏or其他唇部產品後,用粉餅沿住唇邊壓一圈定妝~親測有用,希望幫到你啦

引用:
原帖由 kelly020179 於 2017-7-20 11:12 PM 發表

1. 搽完唇膏or其他唇部產品後,用粉餅沿住唇邊壓一圈定妝∼親測有用,希望幫到你啦
多謝分享!

今日試左,好得冇再變大口狗

引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-21 06:36 PM 發表

多謝分享!

我又完全冇出界喎,枝野真係好得你買左咩色呀?

引用:
原帖由 pussykatt 於 2017-7-21 09:38 PM 發表

我又完全冇出界喎,枝野真係好得你買左咩色呀?
可能我貪心搽太多

買左13號色呀,好鍾意

引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-21 09:41 PM 發表

可能我貪心搽太多

買左13號色呀,好鍾意

我買15號紫色呀,好靚

引用:
原帖由 pussykatt 於 2017-7-21 09:45 PM 發表

我買15號紫色呀,好靚
紫色好靚,但我怕自己carry唔到冇試

12同13都鍾意,BA幫我試完上咀就揀左13

12我上咀唔顯色,應該係我唇色太深

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-21 06:36 PM 發表

多謝分享!

哈哈,幫到你我都好開心!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-19 09:16 PM 發表

請教各位化妝技巧心得:

2. 初學畫眼線,用liquid畫得好死好唔自然,用眼線掃+深色眼影粉好少少但眼尾畫得唔夠幼 ...
2. 平日都唔化太濃既眼妝 通常用好黑既liquid畫內眼線 再喺眼尾重手少少 已經睇落精神好多
好少畫外眼線 因為輪廓唔深又手震 成日畫衰 所以會上少少深啡eye shadow喺眼皮就算

我就唔用gel 因為油眼好易溶 溶左就要一直抹 好似冇盡頭咁 反而用liquid就少溶 最多就抹一下 之後又可以快速補筆

引用:
原帖由 奇異精子 於 2017-7-22 07:04 AM 發表

2. 平日都唔化太濃既眼妝 通常用好黑既liquid畫內眼線 再喺眼尾重手少少 已經睇落精神好多
好少畫外眼線 因為輪廓唔深又手震 成日畫衰 所以會上少少深啡eye shadow喺眼皮就算

我就唔用gel 因為油眼好易 ...
我平時都冇畫既,依家都只係貪得意學下,只會缷妝前練習下

BA話我屬於圓眼,我試緊應該係邊個位置開始拉眼尾好,次次畫完自己都覺得好怪雞

引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-22 11:23 AM 發表

我平時都冇畫既,依家都只係貪得意學下,只會缷妝前練習下

BA話我屬於圓眼,我試緊應該係邊個位置開始拉眼尾好,次次畫完自己都覺得好怪雞
唔洗突登拉好長嫁 只要眼尾收筆前輕輕拉高少少 畫少少就已經修左個眼形

引用:
原帖由 奇異精子 於 2017-7-22 11:45 AM 發表

唔洗突登拉好長嫁 只要眼尾收筆前輕輕拉高少少 畫少少就已經修左個眼形
多謝教學

如果眼尾唔向上,隻眼睇落去會唔會好dup?

引用:
原帖由 icetealady 於 2017-7-22 01:50 PM 發表

多謝教學

如果眼尾唔向上,隻眼睇落去會唔會好dup?
又未必既 如果就咁向横拉就唔會但向下就會有啲冇乜精神 不過都要睇你隻眼本身幾大 我見過大眼人畫完會有啲楚楚可憐既感覺

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]