註冊 登入

[綜合資訊] 好多人結婚,但佢地買定租樓定分開住...?

好多人結婚,但佢地買定租樓定分開住...? E-mail 此主題給朋友

呢兩年身邊都好多朋友結婚
但唔覺佢地係買樓,新聞一家大小去排隊搶新樓,唔覺係我身邊發生

自已身邊朋友結婚,係租樓!

你地呢?

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 332

1. 買
2. 租
3. 住男女一方同家人住
4. 分開住番自已到
近呢2-3年結婚既朋友又真係冇聽過係買樓,
租樓都有, 不過多數都係搬去同是但一方屋企住

2xx 呎納米樓都住吓先,起碼有二人世間,因為本身屋企唔大4xx呎住5人,所以就算劏房咁細已經比同父母住闊落咗!!!

當然,父母屋企大的話,同住一定慳唔少,又有工人執屋唔洗煩。

回覆 引用 TOP

身邊有朋友話先買樓再結婚,結果拖拖下,有d散埋。
大部份結左婚既都係租樓,少數買樓。

我同男朋友決議結完婚住佢屋企先,再草錢買樓過二人世界。

No money to buy. I m worrying.

回覆 引用 TOP

我係買~有朋友租~有啲一早買左放租結婚收返~都有去男家住~但身邊無人分開住~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 angie_k 於 2017-6-19 02:46 AM 發表

近呢2-3年結婚既朋友又真係冇聽過係買樓,
租樓都有, 不過多數都係搬去同是但一方屋企住
咁又好神奇, 睇呢度較多人結婚都大攪居多, 但有錢大攪就冇錢買樓......

引用:
原帖由 jimmy83713 於 2017-6-20 01:57 PM 發表

咁又好神奇, 睇呢度較多人結婚都大攪居多, 但有錢大攪就冇錢買樓......
大搞同豪搞又唔一樣既, 大搞一個婚禮可能係十幾廿萬,
但買樓而家400萬以下既樓近乎絕跡, 即係首期最少比2成,
冇1百萬都唔洗諗, 咁講同話而家d年青人有錢一年去次幾旅行冇錢買樓一樣,
所以好多人都放棄左買樓, 寧願將d錢用係旅行/大搞婚禮, 婚後同家人住~

引用:
原帖由 angie_k 於 2017-6-20 03:17 PM 發表

大搞同豪搞又唔一樣既, 大搞一個婚禮可能係十幾廿萬,
但買樓而家400萬以下既樓近乎絕跡, 即係首期最少比2成,
冇1百萬都唔洗諗, 咁講同話而家d年青人有錢一年去次幾旅行冇錢買樓一樣,
所以好多人都放棄左買 ...
真幸福,有同家人同住呢個選擇。。。小弟就冇呢個choice...
係呢度就唔詳談樓價問題啦,只可以講睇餸食飯啦

我買左樓先開始籌備結婚
始終婚後又要諗住邊 唔知住邊不如唔好結住
我身邊朋友就一係租 一係同奶奶住
住幾年先搬番出去

回覆 引用 TOP

我結婚只係擺咗幾圍,然後買樓,而我表哥遲我一年結婚,表嫂要求大搞,當時大家手上積蓄差唔多,表哥婚後洗得七七八八,要同家人住,五個人迫三百幾呎公屋。奉勸各位,如果有能力就買咗樓先,首期攞晒嚟搞婚禮,要重新草過好慘。

引用:
原帖由 阿嘉絲 於 2017-6-21 04:34 PM 發表

我結婚只係擺咗幾圍,然後買樓,而我表哥遲我一年結婚,表嫂要求大搞,當時大家手上積蓄差唔多,表哥婚後洗得七七八八,要同家人住,五個人迫三百幾呎公屋。奉勸各位,如果有能力就買咗樓先,首期攞晒Ý ...
當BUDGET有限時, 有人鍾意開心一日, 有人鍾意用開心一日既錢放係日後住果度
都係自己既選擇而已

引用:
原帖由 jimmy83713 於 2017-6-22 11:42 AM 發表

當BUDGET有限時, 有人鍾意開心一日, 有人鍾意用開心一日既錢放係日後住果度
都係自己既選擇而已
當然啦。只係提醒各位,相見好同住難,唔係個個99同新抱都住得埋,如果為咗一日開心,之後成日家嘈屋閉,點樣選擇就閣下自己判斷啦。

回覆 引用 TOP

10月結婚, 婚禮所有開支大概30萬內, 之後諗住租住樓等公屋

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。