目標係三個半月內減10公斤, 扭傷咗隻腳, 唔可以跑

目標係三個半月內減10公斤, 扭傷咗隻腳, 唔可以跑 E-mail 此主題給朋友

大家好, 我上星期唔小心扭傷咗隻腳, 整得好瘀, 但好彩冇傷到骨, 冇骨裂. 我諗一個月之內都唔可以再跑步.
請問隻腳唔方便, 只可以坐喺度嘅情況下, 有冇啲乜嘢運動可以做,  減肥呢?
呢一個月唔可以跑步, 我希望10月1號之前減到10公斤. 謝謝大家

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
踩單車、划艇機。

你幾重呀?除非你比較重,或者有成功減肥經驗,否則現情況靠自己相信好難達標。揾營養師幫手啦

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?
為咩減? 仲有現時有無食藥或營養產品?因為肥的方法會有不同

游水?

引用:
原帖由 shunyinn 於 2017-6-19 02:03 AM 發表

為咩減? 仲有現時有無食藥或營養產品?因為肥的方法會有不同
冇食減肥藥亦都冇食任何代餐, 覺得中央肥胖所以想減, 而家63.8公斤 想減10公斤, 我160cm

引用:
原帖由 psplayer 於 2017-6-19 01:51 AM 發表

踩單車、划艇機。

你幾重呀?除非你比較重,或者有成功減肥經驗,否則現情況靠自己相信好難達標。揾營養師幫手啦
隻腳傷要係踩唔到單車, 同埋 撐艇機

引用:
原帖由 RReenn 於 2017-6-19 10:13 AM 發表

游水?
唔識游水, 而且好怕水, 唔會揀游水做減肥運動

空中腳踏車:正名,它是一種肌力訓練而非有氧運動!

【效果】
1.瘦下半身:空中腳踏車主要是瘦大腿,也能瘦屁股、小腿和小腹。
2.多效合一:它能夠燃燒脂肪,緊實肌肉,也能夠消除下半身水腫。
3.美化小腿:不用擔心小腿長肌肉,適合小腿已經有肌肉的人。
4.網友經驗:最快一週見效,最慢一個月見效。

空中踩腳踏車,因為踩的時候腿會出力,大小腿的肌肉都會運動到,能夠加速
下半身代謝及脂肪燃燒,所以可改善鬆弛的肌肉。當妳的下半身肌肉變得緊實,
看起來就會比較瘦了。
藝人馬世莉和許多模特兒,就是靠這套運動保養美腿的。像這種肌力訓練,通常
一個月就能見到效果。例如,有個女生每天做"馬步蹲運動"一分鐘,一個月大腿
瘦了3公分,因為肌肉變緊實了。

空中腳踏車主要是一種肌肉鍛練法,而非有氧運動喔!
http://colorman.tian.yam.com/posts/17578878

引用:
原帖由 littlepony123 於 2017-6-19 02:09 PM 發表

隻腳傷要係踩唔到單車, 同埋 撐艇機
行到路?

...1231/20000

健康就是財富!

找到你的心之所安了嗎?
傷到連健身單身都用唔到就唔好勉強了. 先調理下飲食, 做下D復健, 腳好左先再諗.

我都係160高57kg重,因結婚後大放任,所以暴肥,希望減到5kg

撐艇機唔係剩係用上半身
做住啲上半身WEIGHT TRAIN先囉
練二頭三頭背CORE腹都唔洗用腳

引用:
原帖由 littlepony123 於 2017-6-19 02:08 PM 發表

冇食減肥藥亦都冇食任何代餐, 覺得中央肥胖所以想減, 而家63.8公斤 想減10公斤, 我160cm
一日2L至2.5L水
早餐多食蛋白質
晚餐介澱粉
段練核心肌肉
增加新陳代謝
早上中午可加水果一份

係喎, 空中腳踏車真係一個好主意, 唔該曬你, 多謝你嘅寶貴意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 psplayer 於 2017-6-19 02:17 PM 發表

行到路?
一拐一拐, 右腳大步踏前, 受傷嘅左腳拖住地向前行. 完全用唔到力

39 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。