• 瀏覽: 28,919
  • 回覆: 26
  • 追帖: 10
+11
事情已經告一段落~多謝大家關心~

祝大家都生活愉快!

[ 本帖最後由 ROHTWT 於 2017-4-14 01:48 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 barabara 於 2017-4-10 04:37 PM 發表
『到咗三月頭,我哋又因為一d小事嘈。佢講到我冇真正關心過佢。我真係有啲嬲,跟住我哋響條街度嘈左10分鐘左右。』
其實去到哩一步已經返唔到轉頭啦喎.

另外,我覺得你應該係好少讚你女朋 ...
Thanks for your reply. 同病相連的人。

其實我一開始幾個月都有成日讚佢、話佢靚、性格好。但係佢就同我講佢唔鍾意我話佢靚,因為佢覺得咁好膚淺。呢個亦都係我鍾意佢嘅其中一個原因,因為佢唔港女。你都講得啱,可能佢send張相過嚟只係想happy share,但係換來嘅就係我叫佢小心d。其實佢send抱狗張相之前都有send狗仔d相過嚟,我都有話好得意,問佢玩開唔開心。大家好地地,點知叫佢小心d抱就賴嘢。

正像打滾多年嘅我,之前都真係冇遇過....

引用:
原帖由 sharon01 於 2017-4-10 05:36 PM 發表
所謂拍拖唔係氹對方開心,而係透過約會去令彼此了解同認識
因為你愛對方,想對方開心,所以會做一d嘢令佢感到快樂
喺狗仔事件入面,你的確係有d掃興,明明happy share,但你就關心狗仔多過女朋友
...
認同你嘅講法,透過約會去了解同認識。
我知佢住邊,但係嗰陣時都未開始嘈交。其實我之前中間都同佢見面時講過,我話我真係唔知佢諗乜,希望佢可以清晰咁話我知。我話因為我個人好賤格,對方唔同我講分手,咁我就仲覺得自己有機會,會盡力試。咁當時佢係一路聽我講一路流眼淚。

可能我真係唔夠了解佢。

引用:
原帖由 koikeaya 於 2017-4-10 05:43 PM 發表
熱戀期已過,個女仔已對你慢慢冇feel,距離越來越遠,所以先會有以上種種不滿行為

價值觀已有距離,感覺到佢有d任性,仲係想人縱,未係好想定,你又未夠了解佢,或者就算你知佢想聽d咩,想你做d咩,你都未必講得出, ...
可能故事由我口中講出嚟,會有少少一面之詞。我儘量用一個客觀嘅角度去闡述。

係我心目中佢又唔係時時刻刻都咁任性,只係有時比較倔強。

佢曾經講過覺得我成日同佢坳,佢覺得我好想拗贏佢。但其實我並唔係想拗贏佢,個重點唔係贏,而係有啲嘢要大家真係溝通吓、拗吓先至知道大家心裏面諗乜,進一步了解對方嘅想法。

不過我亦有朋友同我講,女人邊可以講道理㗎,on9......

係,大家都硬倔倔,所以我真心開始讓吓步,睇吓有冇改善。但係我倔強同性急嘅性格真係需要時間去改。

我都希望可以一齊改善一齊進步,但係依家一唔一齊返都未知,心情有d沈重。等待平心靜氣溝通中。

引用:
原帖由 tokisada 於 2017-4-11 03:45 PM 發表
從你概括出黎既說話
我既感覺係你地溝通既時候
你成日否定佢既說話
佢覺得你針對佢
係你自己唔經唔覺比左呢種感覺佢

如果你要同女人講道理
其實真係ON9
對女人同對客一樣
要"劣"架,做多D期望管理啦

因為 ...
所言甚是!我都真係有時否定佢多咗少少,就連我冇否定佢嘅說話佢都覺得我針對佢。

咁呢個問題我可以點解決?不再否定佢,俾時間再建立返佢嘅信任?

引用:
原帖由 datingnowhk 於 2017-4-11 03:28 PM 發表
以女仔既角度,簡單黎講就係同你相處既時候唔開心。

仲要佢係鐘意你,所以成日又要擔心你唔高興,佢都好難受。

LL
其實我都想做好的,想佢開心

引用:
原帖由 koikeaya 於 2017-4-11 04:04 PM 發表

人就係咁,尤其系伴侶,一心為佢好而理直氣壯,明知對方錯,成日睇吾過眼,抵吾住頸,直接吾修飾直講,你要學嘅係說話技巧同忍得住吾好下下見咩就吾過濾直接講
都係~成日諗住唔需要轉彎抺角,結果忽略咗聽嗰個人嘅感受....

多謝大家嘅意見🙏🏻

引用:
原帖由 人心人心人心 於 2017-4-11 09:06 PM 發表
去旅行係咪你俾曬錢 如果係就當你atm
機票佢自己俾㗎,佢一d都唔拜金的。亦係我鐘意佢嘅其中一個原因。

引用:
原帖由 Peiian 於 2017-4-11 09:40 PM 發表
我係女仔女
我睇完你同佢對話
我覺得佢吾當你係男朋友
只係比一般男性朋友可以越少少界嘅男性朋友(吾係男朋友)
如果係在乎你 點會咁大膽同一個男性單毒去旅行( 有無攪野 大家自己猜測啦)

我就 ...
Sorry, 可能我冇講清楚。並唔係單獨去旅行,總共四個人(兩男兩女)。

引用:
原帖由 崖上理性的烈女 於 2017-4-11 09:35 PM 發表
我覺得系 你女友系講緊悔氣說話
你一聽到就開始硬碰硬 然後繼續冷戰
女人系 口硬心軟 你有冇試過放低少少身段 去同佢講
好啦 吾好嬲喇 我知錯喇 之類甘既野啦 🙄🙄
女人嬲緊系吾可以用理性去衡量的 ...
我之前試過軟化氹番佢,但係最後去旅行嗰單嘢我就冇啦。你講得啱,嬲緊真係....

引用:
原帖由 東方芳香的榴槤 於 2017-4-11 09:49 PM 發表
其實樓主同女朋友既溝通和相處模式好似唔多夾,最重要男和女本身既思維方式就好唔同,男人係想用理性解決問題,女人係感性動物,用感受去衡量關係既愛。其實佢仲肯同你出街食飯,佢係俾緊機會你去證明你係值得交往既 ...
講出咗重點-理性同感性。你講得啱,我應該積極d應付冷靜期!Thanks!!

引用:
原帖由 崖上消失的山頭 於 2017-4-11 11:26 PM 發表
你叫佢小心啲唔好整親兩隻狗,你應該關心佢先吧!應該叫佢小心啲唔好整親自己
你啱。我唔夠細心...

引用:
原帖由 87er 於 2017-4-11 11:16 PM 發表
你都37啦,好多習慣、方式已定,好難改的了,
相處一齊盞嗌交多過吃飯,
此女友只適宜作床上朋友.
哈哈~兩樣野,1)睇你嗰login name應該30歲,唔好以為37歲老到已經改變唔到一向嘅習慣同方式。你到咗40就會知,哈哈,(我當年二十幾、三十都同你諗法差不多)~2)如果只係求床上朋友,我唔使响到講同搞到咁喇,依家就係想要個長嘅。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]