• 瀏覽: 28,925
  • 回覆: 226
  • 追帖: 10
+11
引用:
原帖由 王小鴨 於 2017-4-12 01:07 AM 發表
其實你女朋友同對佢有意思嘅人去玩仲要過夜,我覺得咁做係有啲過份嘅
不過女朋友係你揀嘅,愛情係盲目,值唔值都係你度。就算佢一腳踏兩船,你都可以選擇原諒,佢咁做可能想激你,想你緊張佢 ...
你同佢性格真係好似!「寧願失去都唔肯認錯」!

希望正如你所講,我真心道歉後,佢會明白自己有錯,認唔認錯冇所謂,知錯能改就OK。

要好好plan吓如何善後~

樓主,我有試過同你好近似既經歷。

我試過兩個人溝通,唔知點解係成日好似搞到要城巿論壇咁。我之後分咗手,先至領悟到溝通係最緊要既。

好似你講佢去旅行唔同你傾呢件事,我知道如果溝通同大家既understanding 唔係same groundwork, 點傾都冇可能解決到。你覺得佢唔尊重你,而佢覺得你係小氣...

搵個溝通到,大家思想近似同埋大家對事情既understanding 都近似既人,咁好多野都唔會有argue 因為大家既諗法都align !

狗狗>狗公

引用:
原帖由 ROHTWT 於 2017-4-10 03:30 PM 發表
我今年37男,上年七月尾識咗個28歳嘅女仔,同佢拍拖至今六個月左右,期間去過三次旅行(台灣、日本、加拿大)。

由今年二月開始到三月頭,我哋嘅磨擦開始增多。俾多少少資料,我年頭 ...
你只是一個二等兵

我係女,我又唔覺得你有問題,亦唔需要刻意改變自己。兩個人相處唔係應該要舒服咩?兩個人有心發展應該互相遷就。去旅行方面,張心比己,唔通你同一個女人去佢會ok? 我建議樓主比時間自己再考慮一下大家係咪合適。 最後,我唯獨有一個小小意見,如果我send張相比自己鍾意既男仔,我第一句想聽到既係讚美~我諗係女仔都鐘意比人讚

引用:
原帖由 ROHTWT 於 2017-4-10 03:30 PM 發表
我今年37男,上年七月尾識咗個28歳嘅女仔,同佢拍拖至今六個月左右,期間去過三次旅行(台灣、日本、加拿大)。

由今年二月開始到三月頭,我哋嘅磨擦開始增多。俾多少少資料,我年頭 ...
冇人會中意講嘢單單打打嘅人,少啲講負面說話,多啲氹人,做個寬容同supportive嘅男友啦

見你咁大篇野...好啦...回返兩個字比你..."唔夾"...
...你偏重自己想法, 對方同你一樣...是但一個唔讓步再探討的話真係講咩都冇用...

唔夾,37如果唔係想生仔,何需咁多煩惱。

兩男兩女一定有打牌

引用:
原帖由 ROHTWT 於 2017-4-12 12:24 AM 發表

原來漏咗個「未」字 哈哈∼我唔會夾硬,亦冇得夾硬。

但係世界上真係有天生perfect match嘅couple嗎?相處之道唔應該係互相了解互相遷就嗎?
你咁樂觀!好事!

吾夾就吾夾, 事實冇得改變的

根本大家不適合對方,相處都咁多不和。將來點一齊生活?只會大家唔開心... 依家咁狀況,相方沒有一點體諒和包容,亦冇自我反省去改過... 算啦..... 放手吧

引用:
原帖由 ROHTWT 於 2017-4-11 03:53 PM 發表

其實我都想做好的,想佢開心
盡量小事化無。

感情上的問題,不面對不溝通不一定是壞事,既然現在的問題是相處的時候不愉快,你還只懂得用道歉作為修補關係的彈藥,真看不出哪裡有用。行不通的!除非你是真的有錯,不然只會令對方更無力。相處不來,是沒有一個變準的答案,但你卻一直往這問題鑽,死命要尋求共識,逼他要解決,那你不如把身後的事先準備了。

樓主可以多呢到睇下呢篇野

LL

https://www.datingnow.com.hk/single-post/2017/04/12/好男人都在愛得太認真

引用:
原帖由 datingnowhk 於 2017-4-12 12:13 PM 發表

盡量小事化無。

感情上的問題,不面對不溝通不一定是壞事,既然現在的問題是相處的時候不愉快,你還只懂得用道歉作為修補關係的彈藥,真看不出哪裡有用。行不通的!除非你是真的有錯,不然只會令對方更無力。 ...
睇咗,非常有用的文章,謝謝!

其實喺呢度抒發吓,我感覺都已經好咗好多。你所講嘅嘢同佢之前講嘅嘢都好類似,例如:唔好再辯論、唔好咁認真等等。

我今晚約咗佢放工出嚟,希望可以舒舒服服好好睇睇順順利利 哈哈~

引用:
原帖由 ROHTWT 於 2017-4-12 12:26 PM 發表

睇咗,非常有用的文章,謝謝!

其實喺呢度抒發吓,我感覺都已經好咗好多。你所講嘅嘢同佢之前講嘅嘢都好類似,例如:唔好再辯論、唔好咁認真等等。

我今晚約&#2 ...
去完上泥報告下

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]