• 瀏覽: 488,783
  • 回覆: 1,146
  • 追帖: 89
+353
引用:
原帖由 jk.c 於 2017-8-7 10:27 AM 發表
樓主。。d人成日話夠唔夠火,同埋閃,邊個C係會影響到?
4c都會影響,車工和奶綠啡較大影響

引用:
原帖由 jk.c 於 2017-8-7 01:57 PM 發表

車工係唔係=cut?   但都全部ex ex ex   應該都差不多?
EX是代表一定範圍,可差可好。3EX可以是很差的錯配

引用:
原帖由 jk.c 於 2017-8-7 02:02 PM 發表

可唔可以幫手comment下1245402220  大約價錢range應該幾多?
Vs來講可能差小小,你用鏡看看是否接受到,約40左右

引用:
原帖由 jk.c 於 2017-8-7 02:16 PM 發表

其實肉眼睇唔到  都接受到,但會冇咁閃?另外個呢粒個cut又點睇?ex ex ex算唔算正常配搭??
表面看算ok

以質論價就是水🐠價,85折算是筍價

選靚一定這個,但價太貴

引用:
原帖由 nickma321 於 2017-8-8 12:06 AM 發表

幾多先合理? 樓上鋪了
85折

引用:
原帖由 jk.c 於 2017-8-8 12:18 AM 發表
其實我到而家都唔係好明  咩叫火d??姐係閃d?
你可以將鑽石所發出的光分為:亮光,火光,閃光三種形態!

引用:
原帖由 wa0331 於 2017-8-10 08:12 PM 發表
7256172982我想問呢粒點睇?咩價錢?
Thx
車工免強接受,但SI1圖太乾淨只是得羽裂紋,你用放大鏡看清禁是否可以接受!43k

引用:
原帖由 changx54 於 2017-8-12 10:45 PM 發表
想買粒鑽石求婚用
現場望過呢兩粒鑽石, 睇唔出有明顯花痕

GIA 2267058302  - 1.00c D SI1 3EX NONE $59k  (好少花痕)
GIA 2267078281 - 1.00c D SI1 3EX NONE $63k

請問呢兩粒鑽石剛剛1.00卡會唔會有問題?比 ...
如果不喜歡1.00可選擇1.01多幾百蚊傘
第二粒工差又有缺口,冇可能比第一粒貴的!
如果第一粒冇奶的話,其他數據是不錯的!

引用:
原帖由 baby_wini 於 2017-8-13 01:11 AM 發表
Hello,想問下以下幾粒性價比邊粒會好d?
對鑽石無咩認識,只係識3EX None..求D-E色,clarity方面因爲唔係專業,所以肉眼睇黎講IF, VVS1/2我唔係好分到😂😂
買黎會係for鑽戒
1223904298 約30k
118 ...
其實如非收藏,冇必要選IF
第一四查不到
第二粒車工差
第三粒車工各樣也很好
可以做些顯大的戒指托增強效果

引用:
原帖由 wa0331 於 2017-8-13 09:00 PM 發表
佢比左幾粒我睇邊粒會好D
1259730679。$48k
6251591460。$45k
3255102958。$47k

感謝🙏🏻
6251591460這粒較好

引用:
原帖由 no.11 於 2017-8-14 02:56 PM 發表
你好,想揀隻求婚用GE!!可唔可以幫我睇下邊隻較好? 價錢合唔合理? THANKS
克拉        成色        淨度        車工        拋光        對稱度        證書                  價錢
1.01        H        SI2        EX        EX        EX        GIA 5246191969          HK$ 37,454
1.02        H        SI1        EX        EX        EX        G ...
免強第一粒,其他不是車工差便是有崩!

引用:
原帖由 no.11 於 2017-8-15 05:57 PM 發表
2246806395        $35000 連托
7261309271        $38500 連托
3255102958        $46800
6205613104        $38200
2254351240        $37200
2185146232        $48000

想問呢 ...
最靚35000連托,可惜🐠價貴咗!

引用:
原帖由 mikejai3000 於 2017-8-16 10:52 AM 發表
hello 想問下呢粒 1245011631, $51000, OK嗎?
冇奶就可以買

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]