註冊 登入

鑑證師為你解除疑問

引用:
原帖由 hang123hk 於 2017-1-19 03:20 PM 發表

想問這3粒質數如何
gia 6232928513 $65800
gia 5243475371 $xxxxx
gia 2121821664 $67800

價錢合理?
第一粒最好,62k
第二粒太多瑕疵
第三粒車工差,冠角細及扁,頭細身厚,3Ex入面算好差吓!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
想問下呢粒咩質素,幾錢左右合理呢? gia 1173382870,麻煩了

回覆 引用 TOP

有冇可能粒石腰身的鐳射碼做假?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsuitsui1234 於 2017-1-20 01:13 AM 發表

我覺得gia號碼係假既可能型太低,因為商鋪最多係滿著你d隱形因素(BGM)。如果你驚你可以去gia重新俾錢驗證過。
驗證係唔係同一粒石:inclusion係唔會呃人既,睇內含物既位置係邊,and 係咩類型。即係話同人類手指模一樣,全部都一樣既概率實在太低。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingtang1990 於 2017-1-20 12:11 AM 發表

想問下呢粒咩質素,幾錢左右合理呢? gia 1173382870,麻煩了
首先佢係一粒SI,好大可能有黑石,好多客人都唔鍾意。其次1.00ct唔好買,要買就買1.01開始,因為1卡岩岩係跳價,有D人會特登切成1卡 可以賣貴D。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingtang1990 於 2017-1-20 12:11 AM 發表

呢粒車工過得去,但瑕疵多了些少亦可能會有奶!小心落鏡睇是否通透。知果冇奶最多48k!
注意:1.01是比1.00貴1份價值的,是否需要買多幾份是看個人喜好,另外亦有人會擔心萬一帶到有磨花(可能性低)預留重量打磨後不會少過一卡,當買個保險而己!另外100-149份是同一單價不要上當!

編輯
]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tsuitsui1234 於 2017-1-20 01:13 AM 發表

有,不過而家可以上GIA官網查或去中環覆撿,所以不用擔心,香港地賣假嘢好大罪,你擔心買貴或賈到差既石好過!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 milo0911 於 2017-1-18 12:59 AM 發表

26000一27000左右應該可以買到,D色車工好好多比例组合不錯,约28000一29000左右!
👍🏻👍🏻👍🏻

回覆 引用 TOP

GIA 2101427798

GIA 2101427798 呢粒石如何?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hklin 於 2017-1-21 11:54 AM 發表

GIA 2101427798 呢粒石如何?
整體唔錯,維一風險是有奶和磨沙腰崩底尖,落鏡看清楚先!

回覆 引用 TOP

Thank you very much.

回覆 引用 TOP

GIA 5243354887 呢粒石如何?合理價是多少?

回覆 引用 TOP

GIA 6232945511 呢粒石如何?合理價是多少?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aln794 於 2017-1-21 11:28 PM 發表

GIA 5243354887 呢粒石如何?合理價是多少?
整體車工淨度都不錯,冇奶就約$55k

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 aln794 於 2017-1-21 11:30 PM 發表

GIA 6232945511 呢粒石如何?合理價是多少?
整體不錯,係淨度有雲狀物及尖點物冇劃圖,冇奶約$47k

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。