註冊 登入

關顧病弱長者加油區

本主題由 粵X 於 2018-12-26 10:16 AM 移動
今早去接爸爸去覆診, 剛入門口見媽媽情緒失控大哭, 很心酸心痛,
下了決心覆診後在家附近揾了間私家老人院, 下星期會送爸爸去。真是無奈又困難的決定

引用:
原帖由 zqung 於 2019-1-8 11:24 PM 發表

今早去接爸爸去覆診, 剛入門口見媽媽情緒失控大哭, 很心酸心痛,
下了決心覆診後在家附近揾了間私家老人院, 下星期會送爸爸去。真是無奈又困難的決定 ...
明白的。给大家抖一抖吧!希望你揾到間理想老人院。

回覆 引用 TOP

謝謝你! 這星期媽媽又不捨得送爸爸入住老人院, 計劃暫時擱置。

回覆 引用 TOP

恭喜發財!話咁快又一年,祝各長者及照顧者身體健康,生活愉快!

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2019-2-7 10:31 PM 發表

恭喜發財!話咁快又一年,祝各長者及照顧者身體健康,生活愉快!
大家加油!

人生從痛苦開始,可幸經歷從不平凡,但願生命中能有一點歡笑,餘下生命能與意中人一齊渡過。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2019-2-7 10:31 PM 發表

今年過左個好 特別嘅農曆年, 兩個月前家人在家裏跌倒, 住咗十幾日醫院, 插咗尿喉, 連坐都坐唔到冇曬力, 又食唔到嘢, 冇辦法之下只有送佢入住老人院,  當然我哋每日都抽時間輪流去探佢, 煲湯畀佢飲, 煮嘢畀佢食, 同埋同佢做按摩等等 , 好感恩呢兩個月來佢康復得好理想,

而家已經可以用學行架行到一段路啦, 過年我哋接咗佢返嚟屋企住咗個幾星期, 好感恩我哋依然有佢同我哋一齊過農曆年, 因為有個朋友嘅媽媽早兩個月又係在家跌倒, 好不幸他已經不在了, 所以好好珍惜同佢相處嘅每一天

在這裏祝各位都健健康康生活愉快, 照顧者是一份很辛苦的工作, 大家加油

引用:
原帖由 skynsea 於 2019-2-8 01:08 AM 發表

今年過左個好 特別嘅農曆年, 兩個月前家人在家裏跌倒, 住咗十幾日醫院, 插咗尿喉, 連坐都坐唔到冇曬力, 又食唔到嘢, 冇辦法之下只有送佢入住老人院,  當然我哋每日都抽時間輪流去探佢, 煲湯畀佢飲, 煮嘢畀佢食, 同埋同佢做按摩等等 , 好感恩呢兩個月來佢康復得好理想,

而家已經可以用學行架行到一段路啦, 過年我哋接咗佢返嚟屋企住咗個幾星期, 好感恩我哋依然有佢同我哋一齊過農曆年,  ...
你都要加油啊!祝願你親人早日康復!

回覆 引用 TOP

恭喜發財!大家加油!

回覆 引用 TOP

我媽都已經有中度腦退化症,平時同佢食完飯,轉個頭佢又話未食飯喎,夜晚就會不停揾電話手袋,要頂到先肯睡覺,阿哥嫂一家又吾體諒,仲要鬧佢,我都好辛苦,成日要同爸媽覆診,平時打電話提佢食葯,但因為佢地成日吾記得叉電,又或無開電話,又或者聽吾到响,攪到我好胆心,阿哥一家好自私,夜晚永遠吾會同爸媽一齊食飯,尤得佢地自己出街食,好在依家經地區社工幫手,排隊等到去日间護理中心,現在才放心D。

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-10-24 10:19 PM 發表

原來呢度連政府護理安老院個名都唔可以提!仲想問下有無人知邊幾間好,因為可以揀三間排。
自己上去視察

新年快樂, 祝各位和家人身體健康, 平安幸福

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-10-20 12:07 PM 發表

我媽八十幾歲,近年腦退化情況嚴重咗。我係同佢住的,成日d錢,銀行簿週圍放又唔記得,揾唔到就話係我偷!最弊經常半夜三點幾就拍醒我,叫我比返d錢同銀行簿佢。試過三次報警,終於係警察安撫下揾返d嘢至肯去瞓…… 好彩呀哥家姐地信我,唔係都好難捱。 ...
佢識唔識字,之前我爸都成日唔見錢身份證回鄉卡話我偷,最後我幫佢收起晒,叫佢寫幾張紙貼當眼位,證件同錢放左係我度,要用問我攞返,再得閒又提下佢,就少左好多,而家直頭已記得d野放左我度。

引用:
原帖由 墨而演 於 2019-2-10 11:58 PM 發表

佢識唔識字,之前我爸都成日唔見錢身份證回鄉卡話我偷,最後我幫佢收起晒,叫佢寫幾張紙貼當眼位,證件同錢放左係我度,要用問我攞返,再得閒又提下佢,就少左好多,而家直頭已記得d野放左我度。 ...
我媽唔識字咖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ohmygoh999 於 2019-2-10 02:15 PM 發表

自己上去視察
係,已視察過,#56有意見分享。

昨日社工通知我媽已在等候入院果條隊,派去竹x明堂,係我心水之一。短期內會作最後評估,合格後就可入住,大概三至六個月。

引用:
原帖由 ohmygoh999 於 2019-2-10 02:14 PM 發表

我媽都已經有中度腦退化症,平時同佢食完飯,轉個頭佢又話未食飯喎,夜晚就會不停揾電話手袋,要頂到先肯睡覺,阿哥嫂一家又吾體諒,仲要鬧佢,我都好辛苦,成日要同爸媽覆診,平時打電話提佢食葯,但因為佢地成日吾記得叉電,又或無開電話,又或者聽吾到响,攪到我好胆心,阿哥一家好自私,夜晚永遠吾會同爸媽一齊食飯,尤得佢地自己出街食,好在依家經地區社工幫手,排隊等到去日间護理中心,現在才放心D。 ...
其實你媽呢個情況要有人貼身跟住至好。可以的話請個工人。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。