註冊 登入

關顧病弱長者加油區

本主題由 粵X 於 2018-12-26 10:16 AM 移動
最近安排媽媽一星期返两日學。呢個星期開始enjoy了。鍾意玩打麻雀,叫佢做運動就話攰。工人話佢係中心有同姑娘傾偈,都幾開心。但始終對佢病情無乜幫助。

呢幅係佢填色功課

回覆 引用 TOP

精選樓盤
剛睇到呢個 post ,有同路人分享下既感覺真好。

我媽未夠六十,但就做過腦手術(惡性腫瘤),行動不便。腦筋係清楚既,但活動能力基本上得返半邊身有力郁到。宜家仲返緊醫院電療,住喺屋企。喺屋企用四腳叉行,出街坐輪椅,訓覺用尿片 (起唔切身去廁所尿濕過好多次)。自己勉強食到野去到廁所但其他野都獨自做不到。

家中仲有我同爸不過都全職返工。其實爸已年過六十仲做藍領,身體都唔適宜太操勞。一星期有兩日請左家務助理送佢往返醫院,剩低幾日都係親友輪流接力。

呢兩星期助理成日甩底都好煩惱。

一開頭要幫佢沖涼換片真係好難適應,見到大家既留言感覺好啲。盡力而為 ……

希望各位及家人都身體健康 !!

引用:
原帖由 迪b 於 2017-5-28 11:41 PM 發表

剛睇到呢個 post ,有同路人分享下既感覺真好。

我媽未夠六十,但就做過腦手術(惡性腫瘤),行動不便。腦筋係清楚既,但活動能力基本上得返半邊身有力郁到。宜家仲返緊醫院電療,住喺屋企。喺屋企用四腳 ...
醫生有無話伯友情況會唔會有痊癒一日呢?希望快好轉可以自己照顧自己。唔好放棄!

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2017-5-29 09:46 PM 發表

醫生有無話伯友情況會唔會有痊癒一日呢?希望快好轉可以自己照顧自己。唔好放棄!
謝謝樓主

其實佢今次已經係復發喇,第一次發現果時,做完手術電療仲行得走得,連佢自己都無當自己係病人。

今次真係差左好多,醫生話儘量控制住唔好再差 (both 腫瘤 and 活動能力),現時科學未有話咩方法可以醫好。不過媽仲後生,我地都唔會放棄既。

諗下之前搵社工,佢地聽完個情況慣性問「婆婆宜家點?」。到問埋個年齡,變「女士宜家點?」都係一點苦中作樂。

大家都要平安健康

回覆 引用 TOP

今晚媽媽好乖乖咁係屋企填顏色,無發癲,仲攰到一早上床

回覆 引用 TOP

我媽係我同工人悉心照顧下,肥返两個碼了。要買過晒d衫不過始終腦退化病都無好轉。最近睇過精神科,醫生都話無辦法咖啦。食藥都係控制佢情緒等佢少d發癲。唔會回復返以前咁咖喇。總之佢身體無乜嘢就好,佢鍾意講乜都唔好同佢argue.

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2018-3-8 10:26 PM 發表

我媽係我同工人悉心照顧下,肥返两個碼了。要買過晒d衫不過始終腦退化病都無好轉。最近睇過精神科,醫生都話無辦法咖啦。食藥都係控制佢情緒等佢少d發癲。唔會回復返以前咁咖喇。總之佢身體無乜嘢就好 ...
肥返就好了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2018-3-8 10:26 PM 發表

我媽係我同工人悉心照顧下,肥返两個碼了。要買過晒d衫不過始終腦退化病都無好轉。最近睇過精神科,醫生都話無辦法咖啦。食藥都係控制佢情緒等佢少d發癲。唔會回復返以前咁咖喇。總之佢身體無乜嘢就好 ...
你好, 我都是照顧者, 家人初期係醫院看腦退化初,中期係有一些藥保持不要惡化太快的, 但都會慢慢變差, 到最後醫生認為藥物都已經無大作用, 就會停藥了!最重要係多點和她溝通, 等她可以常常用腦, 反而對她更有幫助!好多腦退化的長者, 會忘記物件放那裡及覺得有人偷取她財身物,重覆問問題, 這些行為大多數是腦退化的症狀, 你當湊小朋友就好了, 無道理可講, 祝生活愉快!

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-12-2 10:45 AM 發表

凝固粉幾錢?我果日係香港仔某药房問到好平,買果時又話無貨!昨日係上環街市對面間药房問到奶粉$200, 但凝固粉都係$58.

尿片我計過都係買返淘寶隻白x字,計埋運費都係抵。最重要係質量好,無敏感 ...
淘寶紙尿片,真係平好多. 香港買貴好多.

回覆 引用 TOP

人口老化, 好多子女開始要照顧家中長者, 無意發現呢個post, 實在太好啦. 多謝樓主開左個有意義post, 俾大家交流下, 傾訴下.

引用:
原帖由 tree101 於 2018-4-1 05:26 PM 發表

人口老化, 好多子女開始要照顧家中長者, 無意發現呢個post, 實在太好啦. 多謝樓主開左個有意義post, 俾大家交流下, 傾訴下.
歡迎大家分享及互相打氣!

回覆 引用 TOP

我媽可能已進入中期了。近两個月已經唔係好認得我,成日望住我問:呀妹呢?呀妹去咗邊?今日又話揾細果個呀妹呀,我地仲有個細呀妹咖(我係佢拉囡),我咪話:細果個呀妹大個咗啦,咪係我囉!

好怕下個月佢可能完全唔知我係邊個了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 shekwan 於 2018-3-12 03:48 PM 發表

你好, 我都是照顧者, 家人初期係醫院看腦退化初,中期係有一些藥保持不要惡化太快的, 但都會慢慢變差, 到最後醫生認為藥物都已經無大作用, 就會停藥了!最重要係多點和她溝通, 等她可以常常用腦, 反而對她更有幫助!好多腦退化的長者, 會忘記物件放那裡及覺得有人偷取她財身物,重覆問問題, 這些行為大多數是腦退化的症狀, 你當湊小朋友就好了, 無道理可講, 祝生活愉快! ...
多謝!精神科隻藥我覺得只令佢好攰。雖然係無乜大吵大鬧了,但成個人呆呆地咁。佢又多嘢諗所以都係瞓唔到。呢個星期我同佢睇中醫,三劑藥方主要係幫佢安神瀉心火。呢两晚都瞓多咗。下星期再睇食多两劑睇下點。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tree101 於 2018-4-1 05:26 PM 發表

加油!

回覆 引用 TOP

前日媽去老人科覆診。同醫生講媽食咗藥鬧少咗人。咁醫生話可減果隻藥份量因為隻藥有side effect, 可能會引起中風。

上星期食果三劑中藥瞓好咗,脚有返d力,行路都穩咗。

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。