註冊 登入

關顧病弱長者加油區

本主題由 粵X 於 2018-12-26 10:16 AM 移動
今晚同太后食生日飯。後日開始戒口因為星期一要同佢照腸。希望無事啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9未露面 於 2016-11-7 10:08 PM 發表

尿片錢好好掠, 通常佢地會落"片芯",
而且佢地朝早比定便便藥,沖涼辦大事一齊做晒.
濕左換塊"芯", 外面尿片唔駛換, 除非開大.....
其實尿片錢幾大開支, 當年我成日講"痌篤尿又幾蚊.
不過尿片錢可以 ...
唔該晒!我已入會。呀媽前幾日又入院两日。醫院叫我地買營養奶同凝固粉比佢食,剛好救世X有仲平過病人互助社或药房,所以嗱嗱淋入會訂。希望佢食多d肥返d啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-11-26 07:37 PM 發表

唔該晒!我已入會。呀媽前幾日又入院两日。醫院叫我地買營養奶同凝固粉比佢食,剛好救世X有仲平過病人互助社或药房,所以嗱嗱淋入會訂。希望佢食多d肥返d啦。
講你都唔信,我入左會但係無去買過野,因為我有窿路(响TKO,有需要可以pm地址),貴佢地一二蚊,唔駛限數量果度好。
奶粉就話可以要一罐姐,凝固粉要半打,驚食唔晒。

經驗所得,凝固粉(雀x)一星期用一罐,奶粉(加x素大罐裝)2~3星期一罐。
每日二餐奶,飲水/湯/茶會加凝固粉,我家人有嚥吞困難所以用凝固粉較多。
肯食奶粉真係肥好多,飲一次奶等於食一餐飯。
每日早餐+下午茶比佢啪一碗,包佢一個月後漲晒。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9未露面 於 2016-12-1 01:49 PM 發表

講你都唔信,我入左會但係無去買過野,因為我有窿路(响TKO,有需要可以pm地址),貴佢地一二蚊,唔駛限數量果度好。
奶粉就話可以要一罐姐,凝固粉要半打,驚食唔晒。

經驗所得,凝固粉(雀x)一星期用一 ...
凝固粉幾錢?我果日係香港仔某药房問到好平,買果時又話無貨!昨日係上環街市對面間药房問到奶粉$200, 但凝固粉都係$58.

尿片我計過都係買返淘寶隻白x字,計埋運費都係抵。最重要係質量好,無敏感。

奶粉我買怡x康,啱糖尿病人

回覆 引用 TOP

看完你們的經歷我個心舒服很多了,也安慰媽媽無痛底下離開了
我也是在她中風後一直在他身邊陪著她,走完人生最後段路,大家要懂珍惜一齊的時光
失去了才知道是自己一生都不能接受

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 媽媽愛你 於 2016-12-3 12:31 AM 發表

我也是在她中風後一直在他身邊陪著她,走完人生最後段路,大家要懂珍惜一齊的時光
盡咗力,陪到佢走最後果程已經無憾了。你自己要保重呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 媽媽愛你 於 2016-12-3 12:31 AM 發表

加油呀!

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
恭喜發財!祝各長者身體健康,開心愉悅!各護老者龍精虎猛,財源廣進!

回覆 引用 TOP

老媽子腦退化病情好似嚴重咗,幾乎一日24小時摷手袋,摷柜桶,鬼殺咁嘈話工人偷佢衫褲,我就偷佢錢同銀行簿

回覆 引用 TOP

支持楼主,加油!

愛神愛人!
引用:
原帖由 sgt17594 於 2017-3-23 01:18 AM 發表

支持楼主,加油!
大家加油!

回覆 引用 TOP

母親在家洗腎接近10年, 身體及精神愈來愈差. 脾氣越來越暴躁, 每天罵家人和外傭. 最近更揮柺仗打人發洩.

真的心力交瘁了, 好像每天只有上班吃飯 晚上照顧, 日日如是不能停, 也沒有能力請人幫忙洗腎. 快堅持不下去了 , 看不見終點,

近日自己更病倒了。我應該結束沒有未來的人生嗎。

引用:
原帖由 sakuya 於 2017-4-23 07:17 PM 發表

母親在家洗腎接近10年, 身體及精神愈來愈差. 脾氣越來越暴躁, 每天罵家人和外傭. 最近更揮柺仗打人發洩.

真的心力交瘁了, 好像每天只有上班吃飯 晚上照顧, 日日如是不能停, 也沒有能力請人幫忙洗腎. 快堅持不下去 ...
完全明白你有幾辛苦。外傭可幫忙操作洗腎機嗎?我朋友之前照顧佢爸爸都多得個外傭幫到手。如果伯母發脾氣,不妨call白車送佢入院住一,两日等你同工人可抖抖氣。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。