註冊 登入

關顧病弱長者加油區

本主題由 粵X 於 2018-12-26 10:16 AM 移動
a lot of hard work involved

冷靜觀察、穩住陣腳、沉著應付、韜光養晦
善於守拙、決不當頭、抓住機遇、有所作為

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9未露面 於 2016-10-21 05:14 PM 發表

約4年前家人輕微中風,嚥吞有困難,開始行動不便,又失禁,腦退化……等等,
事實上佢年紀唔少,出入幾次醫院,醫生建議我送老人院。

常試留在家中,但係得我一個後生,我又要返工,午餐&清潔問題諗唔掂。 ...
你都盡咗力了。又返工又要照顧病人真係心力交瘁!

可能係天意,我幾個月前剛剛辦好手續請工人無耐就被裁了,所以呢幾個月可多d時間照顧我媽同教工人。好彩係咁,否則九月頭果次可能失救了。果晚食食吓飯突然休克,工人都嚇到不知所措。如果我仲做緊野,一定無咁早返到屋企。之後佢仲入過两次醫院……我都唔敢急搵工,睇得佢幾耐得幾耐。Check返record, 原來呢两年來佢瘦咗廿幾磅了,加上早排屙血,真係唔敢樂觀……我老豆果時我地就做得太遲,希望我媽會舒服d.

編輯
]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arashi_k 於 2016-10-21 04:27 PM 發表

暫時都OK,我老豆唔使我點睇。
希望你媽媽照咗冇野啦。

我老豆而家每隔3年都會照一照腸鏡,次次都有瘜肉。
不過今年佢70,所以下1次排5年後,到時都未必會照,因為真係好辛苦
次次都發現瘜肉咁都幾高危。要多菜少肉,保持大便暢通啊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-10-21 05:47 PM 發表

次次都發現瘜肉咁都幾高危。要多菜少肉,保持大便暢通啊!
好彩次次都良性,我老豆唔中意食菜,好彩仲食生果

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 9未露面 於 2016-10-21 05:14 PM 發表

約4年前家人輕微中風,嚥吞有困難,開始行動不便,又失禁,腦退化……等等,
事實上佢年紀唔少,出入幾次醫院,醫生建議我送老人院。

常試留在家中,但係得我一個後生,我又要返工,午餐&清潔問題諗唔掂。 ...
完全明白,我而家係冇返工咁睇我媽。
又返工又照顧老人家其實真係唔得,你已經盡咗力俾最好的野家人,唔好怪自己

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-10-21 05:44 PM 發表

你都盡咗力了。又返工又要照顧病人真係心力絞碎!

可能係天意,我幾個月前剛剛辦好手續請工人無耐就被裁了,所以呢幾個月可多d時間照顧我媽同教工人。好彩係咁,否則九月頭果次可能失救了。果晚食食ࡨ ...
我老豆本身有老人抑鬱,都瘦咗好多,5月頭168CM得50KG,坐立不安,食不下東西,有一天突然說要跳樓,叫他看醫生又不肯,翌日自己去了急症室。住咗晚醫院,叫佢即刻去老人精神科覆診。
結果要加藥,而家好翻好多,重咗3KG。

好多時野我都覺得係整定既,我老豆出事嗰陣我阿姨咁啱辭咗職可以陪去醫院,不過我姨日日黑面,日日鬧我地......
其實前面條路封咗都會搵到出路,大家一齊加油

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arashi_k 於 2016-10-22 11:18 AM 發表

我老豆本身有老人抑鬱,都瘦咗好多,5月頭168CM得50KG,坐立不安,食不下東西,有一天突然說要跳樓,叫他看醫生又不肯,翌日自己去了急症室。住咗晚醫院,叫佢即刻去老人精神科覆診。
結果要加藥,而 ...
多謝你比正能量大家,加油!

你爸爸重咗3kg係好現象,即係身體機能仲work. 祝伯伯早日康復,精神百倍

回覆 引用 TOP

如果行動尚可,可以考慮吓居住地附近嘅長者日間護理中心,家人去過幾年  (多數時間,屋企人或工人可上去餵食或陪同),可以有部份時間減輕照顧者負擔,有少量社交活動,亦可以為日後入護老院生活提供規律性嘅起居習慣。

經社工評估,五六年前係有次因心臟問題入院,出院後暫托日間護理,同時排護老院。

我嘅情況係,日間有家人及工人分工陪同,其實老人家唔太抗拒係日間中心,到後來有小中風,開始長期臥床及要插喉餵食,醫生建議入護老院 (社工再睇睇輪候進度,同期嘅已經有位),但當初評估係普通照顧情度,要用做評估 (申請到攞位大慨需要4-6個月),所以需要全自費應該不多於8個月 (入到資助護老院每月係2千幾,另什費) 財政上可以安排入住自負盈虧院舍,環境較理想,每星期有醫生到院看傷風感冒 (可用醫療券),每次出院會檢查全身有無新增傷口 (eg 褥瘡,瘀傷),可惜之後心臟問題影響肺功能,有併發症而離去。  整體而言,對院舍服務係滿意嘅。

回覆 引用 TOP

之後想講吓私營護老院……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monmonkei 於 2016-10-22 02:56 PM 發表

如果行動尚可,可以考慮吓居住地附近嘅長者日間護理中心,家人去過幾年  (多數時間,屋企人或工人可上去餵食或陪同),可以有部份時間減輕照顧者負擔,有少量社交活動,亦可以為日後入護老院生活提供規律 ...
上年我都問社區社工可否排日間護理,但姑娘話都係要通過評估。前两次評估我媽都唔合資格(姑娘話呢幾年政府收得好緊因為資源唔夠),所以我地至決定請工人頂住先。但而家我又失業,唔知頂到幾耐

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 monmonkei 於 2016-10-22 02:56 PM 發表

之後想講吓私營護老院……
Thanks for sharing……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arashi_k 於 2016-10-21 04:27 PM 發表

暫時都OK,我老豆唔使我點睇。
希望你媽媽照咗冇野啦。

我老豆而家每隔3年都會照一照腸鏡,次次都有瘜肉。
不過今年佢70,所以下1次排5年後,到時都未必會照,因為真係好辛苦
今日社區姑娘通知,终於批我媽排政府了!不過最快都要两年九個月.

回覆 引用 TOP

支持樓主照顾长者

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 諸事八掛 於 2016-10-24 04:33 PM 發表

今日社區姑娘通知,终於批我媽排政府了!不過最快都要两年九個月.
排3年算快啦,
當年我家人排左3年半才有位去“東xx院”,間野都幾新淨。
但係我選擇無畀佢去,一來佢自己鍾意留下,而院舍姑娘想佢留底,因為佢同班姑娘感情好。
一切隨緣!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 arashi_k 於 2016-10-22 11:11 AM 發表

完全明白,我而家係冇返工咁睇我媽。
又返工又照顧老人家其實真係唔得,你已經盡咗力俾最好的野家人,唔好怪自己
祗係有點遺憾,
好在我自己都settle到!

而且家中仲有一個……唉

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。