• 瀏覽: 87,838
  • 回覆: 19
  • 追帖: 5
事源係咁,我係做老師既,我個班每個月都會搞一次生日Party,次次都要買禮物比生日個d學生
我已經覺得好曬錢,又唔係同佢地有親,生日關我鬼事咩
咁都算啦,今個月佢地仲話要全班每人都有禮物,咁岩又比副校聽到,佢又話好,焗住我一定要買啦,我就買左D file,貼紙咁。
點知今日比個副校照肺照左半個鐘,話有家長投訴,話佢個仔生日收到個份禮物返屋企喊左好耐,叫我比返個交代個家長,仲叫我下次買既禮物要好好睇睇,唔好影衰學校

引用:
原帖由 fb1676139 於 2016-10-7 04:24 PM 發表

請問你是哪一間學校呢?
老師不可能 白白 比咁多錢
不可以開公數的嗎?
學校就唔方便公開講啦,無得開公數呀,個副校話用幾百蚊budget買就得,但幾百蚊夠買條毛咩

引用:
原帖由 iamnotreal 於 2016-10-7 04:35 PM 發表

學校唔比開公數咁過份
怪獸家長咩都投訴離譜
至閉係個副校又聽佢點,你話而家我買咩好

引用:
原帖由 樂攸攸 於 2016-10-7 05:11 PM 發表

而家做老闆做到咁慘既咩??
無得開公數..咪唔好買囉...
返工返到要貼錢... 做黎有咩意思
唔買陣間D怪獸家長又投訴架啦,真係估唔到而家D家長可以離譜到咁,佢個仔生日搞到要普天同慶咁款

引用:
原帖由 strawhatmaker 於 2016-10-8 04:01 AM 發表

真嘅就開名啦
同佢哋講,你俾你張信用卡我,唔止生日嗰日,我保證每個學生日日笑住返屋企
開左名比學校知道我咪連份工都無埋,搵食艱難呀而家

引用:
原帖由 oohan 於 2016-10-8 07:16 AM 發表

點解每次生日會要自己比錢買禮物比學生?
其他班都要唔要咁做?
其他班都會咁做,所以搞到好似成間學校既文化都係咁,焗住唔做唔得

引用:
原帖由 rollman2012 於 2016-10-8 07:35 AM 發表

雖然唔清楚你係乜野老師教乜野人,亦唔知你係咪班主任,但你係老師,有不滿唔可以傾嗎?拒絕溝通?班學生你唔當佢地有親,都應該知佢地先係你米飯班主,我唔明你到底為乜做呢份工,亦唔見得你係一位好老師,處理手法 ...
我係幼稚園班主任,我係中意細路同諗住做老師多假所以先做呢行,但要貼錢返工呢件事本身就有問題啦下話?

引用:
原帖由 oohan 於 2016-10-8 04:16 PM 發表

生日會係咪一定要送禮物?
個價值觀好有問題囉!
仲要班班都係咁,
呢老師唔覺有問題?
盲目去跟住做,
冇人提出咁嘅現象有問題?
教到呢小朋友咁物質,
忘記生日嘅意義,
而副校咁講睇得出佢冇用腦去思 ...
唉而家打工好多野都無能為力,香港而家根本就將教育商品化,家長當自己係客就要我地聽曬佢地話,至弊學校d高層都係同一套思想,我地做細既就只可以服從,好多人叫我轉校,但根本唔係單一學校係咁,而係成個風氣都變成咁,轉得去邊呀

岩岩同副校開會傾左,佢話買禮物可以claim返公數啦,不過個budget就around $20一個人 如果唔買野食既話買咩細路仔會鍾意

引用:
原帖由 JOKERCOOL 於 2016-10-11 12:19 PM 發表

樓主慘慘豬
其實建議嗰期興咩就送咩,好似早排興pokemon go,D學生收張pokemon貼紙都開心喇,細路好易氹  
麥當勞現金券都唔錯,近排推個阿華田雪糕幾好食
M記現金卷幾好喎,小朋友又鍾意食,但D家長點睇?會唔會想要?好驚又比人投訴,真係怕左佢地

有無家長係到?其實你地想收咩類型既禮物多

引用:
原帖由 脫褲濟貧 於 2016-10-11 12:37 PM 發表

做老師唔該比少少愛心啦
生日送貼紙
比我係老豆都發老脾啦

貼錢打工?
而家係細路生日呀
同人慶祝生日當打工?
我諗住小朋友中意貼紙嘛,我細個都好中意儲貼紙既
咁你覺得送咩會比較合適,我都想佢地生日開心既

引用:
原帖由 tommylch886 於 2016-10-11 12:49 PM 發表

係灣仔教協搵就可以,買啲益智玩具或者參考書,記得買前,同副校長講,一人出一半,否則唔買。
岩岩同副校開會傾左啦,佢話學校肯比我開公數claim返啦而家唔洗太擔心價錢問題,諗緊買D咩家長會開心,又岩小朋友

引用:
原帖由 脫褲濟貧 於 2016-10-11 01:00 PM 發表

生日送野
至少每人100蚊budget 啦
玩具又好,衫又好
副校話淨係可以每人$20咋,或者諗到送咩再同佢傾下可能有得多D既

引用:
原帖由 tommylch886 於 2016-10-11 01:10 PM 發表

你講下啲學生係咩年級? 小學生? 買啲卡通年曆冊得唔得,即係一本簿,一頁紙有 7 日個啲,用來寫重要既事情,或者寫日記用。
幼稚園高班呀,你呢個都唔錯,就算小朋友唔用,家長都用得著

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]