• 瀏覽: 160,097
  • 回覆: 649
  • 追帖: 18
+119
本主題由 liecharyo 於 2022-3-23 15:16 移動
引用:
原帖由 9個勇敢的鳳凰 於 2021-8-18 09:08 PM 發表
睇圖,你食嘅也冇太大熱量,奶茶乜嘅飲太多了吧
如果真係咁無熱量就唔會減咗咁多年都減唔到啦

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2021-8-19 01:27 PM 發表

如果真係咁無熱量就唔會減咗咁多年都減唔到啦
我朝朝飲無糖咖啡吖,懷疑年紀越大越難減

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2021-10-2 03:19 AM 發表

科學研究證實咗新陳代謝要去到好似60歲附近先開始明顯變慢

唔好再俾藉口自己

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2021-10-2 03:19 AM 發表

我每日都一杯!身體習慣左你既飲食習慣進入左平台期吧!又文章話要用欺騙餐加運動令身陳代謝提高或可能要減少熱量攝入 舉例現在每日攝入2000卡路里 減至1800卡!睇下體重有無變化
提外話你個帖生存到5年好勁!

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2021-5-19 10:51 AM 發表

本身屋企家族史都係上年紀就肥,總想問你用咩方法減
上年紀就肥,同家族史無咩關係
大部分人上咗年紀都肥,同年紀無關
主要係食多咗(尤其現代飲食嘅加工食品)、運動少或有病
有些上咗年紀反而瘦,可能因為牙齒唔好,食少咗

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2021-5-19 01:28 PM 發表

冇糖尿,係血壓高,老輩嘅有埋心臟病
未被診斷為糖尿病,都有可能有胰島素抗性
只是身體還有能力分泌大量胰島素將血糖降低,未去到「超標」
但胰島素水平偏高,容易造成肥胖
胰島素抗性和高血壓、心血管病都有關聯
檢測胰島素水平比起測血糖更有參考價值
或者如果腰圍大,都可以assume有

如果搞錯方向、忽略咗真正原因,就好難成功
唔知你平時食咩
唔係要食少,係要食對

引用:
原帖由 stonelady 於 2021-10-3 11:15 AM 發表

未被診斷為糖尿病,都有可能有胰島素抗性
只是身體還有能力分泌大量胰島素將血糖降低,未去到「超標」
但胰島素水平偏高,容易造成肥胖
胰島素抗性和高血壓、心血管病都有關聯
檢測胰島素水平比起測血糖更有參考價值
或者如果腰圍大,都可以assume有

如果搞錯方向、忽略咗真正原因,就好難成功
唔知你平時食咩
唔係要食少,係要食對
在要檢查胰島素,咩醫生會做尼樣檢查,我就係中央肥胖,面都肥左

引用:
原帖由 崖上緊慎的富豪 於 2021-10-12 04:20 PM 發表
火腿還是別了  又咸又油
以家好少食吖

引用:
原帖由 spike 於 2021-10-2 10:14 PM 發表

我每日都一杯!身體習慣左你既飲食習慣進入左平台期吧!又文章話要用欺騙餐加運動令身陳代謝提高或可能要減少熱量攝入 舉例現在每日攝入2000卡路里 減至1800卡!睇下體重有無變化
提外話你個帖生存到5年好勁!
呢種方法我聽過,時間長就會見效

減脂要注意增肌

引用:
原帖由 天天疑惑的手袋 於 2021-10-30 07:22 AM 發表
減脂要注意增肌
在點都要重訓

引用:
原帖由 天天疑惑的手袋 於 2021-10-30 07:22 AM 發表
減脂要注意增肌
減極減唔到,都係142-144磅

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]