• 瀏覽: 152,152
  • 回覆: 641
  • 追帖: 18
+117
本主題由 liecharyo 於 2022-3-23 15:16 移動
你依家係心引,加食太左個胃,你要想法食多D低卡高纖,蛋白質食物
例如你個牛面,其實可以食牛,食麵都要,因你早上根本唔夠carbo

唔好太好高騖遠,一步步改

反而果吉列豬反映你冇小心㨂食物,大家樂有雞扒餐,食佢走皮好好多,豬扒本身冇錯,但佢油炸加埋佢有一半厚度係粉漿,其實食佢不利減肥

引用:
原帖由 plain6pcheese 於 2016-8-30 10:34 PM 發表
反而果吉列豬反映你冇小心㨂食物,大家樂有雞扒餐,食佢走皮好好多,豬扒本身冇錯,但佢油炸加埋佢有一半厚度係粉漿,其實食佢不利減肥
係哦,在要盡量撿d高蛋白嘅也食飽嘅肚,琴晚冇食飯,4:00未夠就餓醒了

引用:
原帖由 Samamtha_124 於 2016-8-30 11:02 AM 發表
食得太少只會越食越肥,但減肥期間炸野公仔麵都最好遲免食啦!我由5月中減到而家已經減左11磅,餐餐都食得好飽,麥當奴照食,薯片照食,但當然唔係日日食啦!
3個月減左11磅,勁

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2016-8-31 03:58 AM 發表

3個月減左11磅,勁
7:50

我的減肥餐:一烚蛋、一塊方包、半塊去皮雞扒、一片火腿、一杯咖啡

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2016-8-31 11:36 AM 發表

7:50
我的減肥餐:一烚蛋、一塊方包、半塊去皮雞扒、一片火腿、一杯咖啡
12:30 減肥餐:5種蔬菜一只蛋

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2016-8-31 12:32 PM 發表

12:30 減肥餐:5種蔬菜一只蛋
12:57 剛吃完一大碟菜,怎麼又餓了

你咁樣食會越食越肥~
夜晚又唔食野~
咁樣落去, 唔使一個月就已經放棄~~

減肥-----> 其實要先改變自己既飲食習慣~
70%靠控制飲食~30%靠運動~~

先講飲食, 先認識下咩野係升糖指數(GI)~
升糖指數(gi)愈高既食物 ( 如白飯, 公仔麵, 面包等) 就會愈容易變成脂肪~ (你可以選擇通粉, 糙米飯~)
若果你想知咩野係高(GI)食物, 可以GOOGLE 一下~~
除此之外, 高纖高蛋白質應該食多D~(如雞胸, 豆腐, 無糖豆漿等)
所有改變左原有形狀既食物應該少食~ (如火腿, 午餐肉等)
油炸食物, 含糖食物可免則免~
請盡量保持1日3餐~

如果想飽肚d, 可以食多d 蛋白質食物。 或者食吓蕃薯當飯

運動方面--->
請1星期最少有3日30分鐘以上帶氧運動.(如跑步, 游水等等)
最好帶氧運動前先做阻力運動. (如健身)
阻力運動能增加肌肉量, 以防止帶氧運動燒肌肉~
肌肉量愈多, 移動所需要既能量愈多, 燒既卡路里愈多~~

減肥真係一件唔容易既事,
但係請努力去做吧~
身體係會回應你既努力~
(PS: 其實我用左以上方法, 係2個月入面減左13KG~)
我諗你都可以~

引用:
原帖由 lap1016 於 2016-8-31 04:45 PM 發表
你咁樣食會越食越肥~
夜晚又唔食野~
咁樣落去, 唔使一個月就已經放棄~~

減肥-----> 其實要先改變自己既飲食習慣~
70%靠控制飲食~30%靠運動~~

先講飲食, 先認識下咩野係升糖指數(GI)~
升糖指數(gi)愈高既食 ...
雪藏雞胸肉真係好難食,今朝大家樂半塊想嘔

引用:
原帖由 lap1016 於 2016-8-31 04:59 PM 發表
減肥真係一件唔容易既事,
但係請努力去做吧~
身體係會回應你既努力~
(PS: 其實我用左以上方法, 係2個月入面減左13KG~)
我諗你都可以~
真係好勁,以家我都冇本事跑,只能行

引用:
原帖由 pzozizuz 於 2016-8-31 05:56 PM 發表

雪藏雞胸肉真係好難食,今朝大家樂半塊想嘔
妳都係學欣兒接受自己肥算把啦.

公仔麵...
油到死o既蘿蔔糕...
吉烈豬扒..

無睇字以為妳增肥.

跟住極端地少過頭, 餓到仆街...
一係易肥野, 一係少到離譜, 完全虐待自己....磨滅自己自信.

引用:
原帖由 mamaliu2 於 2016-9-1 03:19 PM 發表

妳都係學欣兒接受自己肥算把啦.

公仔麵...
油到死o既蘿蔔糕...
吉烈豬扒..

無睇字以為妳增肥.

跟住極端地少過頭, 餓到仆街...
一係易肥野, 一係少到離譜, 完全虐待自己....磨滅自己自信.
個個餐我食二啖者。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]