• 瀏覽: 4,681
  • 回覆: 21
大家想生仔定女呢,我未知阿B係仔定女,但發夢生仔,阿仔問我攞層樓去娶老婆。

好似都係生女好!

熱賣及精選
其實仔女都冇所謂

引用:
原帖由 payday 於 2016-4-25 19:15 發表

其實仔女都冇所謂
本來我都係咁諗,但諗諗下又覺得香港地做女仔著數過做男仔好多。生女,就算唔預佢養、唔收禮金,都冇咩人會期望父母要幫佢結婚生仔。

但生仔,而家玩到父母有能力的話,就有責任用養老本幫佢咁,但仔又唔一定要俾多D家用喎。
我之前係呢個FORUM見到個case,阿仔拿左間屋去換間大,因為阿仔要結婚。
之後阿仔只供樓無俾家用,仲大大聲要求兩老做工人煮野俾新抱食當奉旨,突然覺得生仔好搵笨。

引用:
原帖由 JJJtai 於 2016-4-26 01:29 PM 發表

本來我都係咁諗,但諗諗下又覺得香港地做女仔著數過做男仔好多。生女,就算唔預佢養、唔收禮金,都冇咩人會期望父母要幫佢結婚生仔。

但生仔,而家玩到父母有能力的話,就有責任用養老本幫佢咁,但仔又唔一定 ...
咁你自己係咪咁對自己父母 ?

如果唔係, 咁你驚乜呀 ?

引用:
原帖由 JJJtai 於 2016-4-26 01:29 PM 發表

但生仔,而家玩到父母有能力的話,就有責任用養老本幫佢咁,但仔又唔一定 ...
我同你諗嘅差唔多。好彩我係生B女

引用:
原帖由 tomickwan 於 2016-4-26 15:18 發表

咁你自己係咪咁對自己父母 ?
如果唔係, 咁你驚乜呀 ?
我係女性,所以知道女人係孝順好多,所以驚。

生女除左唔駛幫佢買樓外, 將來結左婚仲多個半邊仔(女婿)孝順你, 一般男人都對外母好過自己親生阿媽, 結左婚多數聽老婆話……女又會顧家D

生仔, 你預左要幫佢買樓/搞結婚, 無樓應該無人同你個仔結婚, 結完婚又會痴老婆多, 媳婦又同你99%唔O岩KEY, 等如俾人攞左個仔…….

仲有, 我見10個男仔有9個都好百厭, 好難湊, 女仔相對易湊D

不過傳統上中國人都係鍾意男仔, 好似威D

引用:
原帖由 sukiHou 於 2016-4-26 23:27 發表

我同你諗嘅差唔多。好彩我係生B女

你就好啦。

引用:
原帖由 疑似球皇 於 2016-4-27 12:14 發表

生女除左唔駛幫佢買樓外, 將來結左婚仲多個半邊仔(女婿)孝順你, 一般男人都對外母好過自己親生阿媽, 結左婚多數聽老婆話……女又會顧家D

生仔, 你預左要幫佢買樓/搞結婚, 無樓應該無人同你個仔結婚, 結完婚又會痴 ...
認同。仔多數好百厭,諗起都想噴血。

男女都無所謂。佢健康成長就可以。我有個未出世女bb,反而我擔心佢比人呃

最理想一仔一女

囝囡都係自己, 唔好睇太重, 好易唔開心

仔女無所謂,最緊要健康

生女,乖d,孝順D。。。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]