• 瀏覽: 16,082
  • 回覆: 62
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 tomickwan 於 2015-2-23 02:09 PM 發表

只可以講, 時代唔同. 我小學都仲有打手板, 我小學已經覺得唔合理

到中學已經冇左體罰, 我覺得我細個既睇法係正確. 體罰的確係唔合理

記缺點, 罰留堂, 罰企我覺得已經好夠. 罰唔著鞋, 一來衛生問題, 二來用一 ...
我讀完中學冇幾耐,其實我中學時期都有除鞋𠵱種懲罰
一般嚟講,經常犯校規丶對老師冇禮貌嘅同學會被老師要求剝鞋,放喺自己凳底
視乎做錯咩事,嚟決定罰幾耐。有啲同學連續冇帶書三次,會要求剝鞋一堂。

我讀書嘅時候起初覺得有問題,但後來已經當咗罰除鞋好似罰企丶留堂咁一般用嚟處分學生。到𠵱家畢咗業,再諗過其實單單記缺點丶罰企留堂已經起唔到好大作用,因為冇咗體罰。而罰除鞋只係處理極端學生的進一步懲罰來代替體罰。

至於你話傷害學生自尊心,其實體罰也會傷害自尊心。但罰除鞋一方面唔會損害身體,又能達到令學生羞恥。𠵱家啲老師唔可以體罰,如果連叫學生除鞋都唔俾,咁你想用咩方法俾老師教學生?

熱賣及精選
可能過敏了,其實我並不針對老師做法回應,  我回應的只是家長的做法。家長如果不接受這樣的處罰, 大可像你一樣坦蕩蕩的說出來呀, 兜圈子一時話想女兒知錯又明白老師難處, 一時又話其實想要求一直罰下去但又要問其他人老師的做法是否合理, 這實在充滿矛盾。

不過, 本人覺得老師的處理頗有創意的, 面對這樣的學生(記住, 她並不是漏帶 PE 衫這種小事) , 罰脫鞋起碼表現了老師並沒有放棄學生的意思,一般名校的處理方法是要求學生記過或留班或轉校或日日同家長投訴令其難堪等等。不過創意不是人人能接受呀!所以我說只要家長能明白又接受便可以了,何需多此一問呢?

引用:
原帖由 暢欣 於 2015-2-23 02:46 PM 發表

我讀完中學冇幾耐,其實我中學時期都有除鞋𠵱種懲罰
一般嚟講,經常犯校規丶對老師冇禮貌嘅同學會被老師要求剝鞋,放喺自己凳底
視乎做錯咩事,嚟決定罰幾耐。有 ...
乜原來真係有呢樣野 ? 而又真係有學生覺得冇咩問題

我自己細個唔算好拽既學生, 留堂對我阻嚇已經係非常之大

因為阻住我去玩同溝女

同時我好明白, 留堂係兩敗區傷既做法, 老師都想快D 收工, 邊個咁想同你留堂, 又冇OT 錢既

可能我見識少, 真係未聽過呢個罰法

至於, 你問我如果咁都唔比, 咁用咩方法好, 我答你唔到, 學校係有責任教好學生, 但係冇權"迫" 學生配合.

死都唔服, 係冇需要迫佢臣服的, 向好向差係有自由的

引用:
原帖由 tomickwan 於 2015-2-23 03:11 PM 發表

乜原來真係有呢樣野 ? 而又真係有學生覺得冇咩問題

我自己細個唔算好拽既學生, 留堂對我阻嚇已經係非常之大

因為阻住我去玩同溝女

同時我好明白, 留堂係兩敗區傷既做法, 老師都想快D 收工, 邊個咁想同你留 ...
咁唔通罰企又係「逼」學生配合?
我相信喺樓主𠵱件事上面老師已經逼於無奈先唔俾佢個女著鞋
如果罰企丶留堂丶記缺點有用,老師應該一早用咗。
  冇做功課,老師罰佢留堂,佢冇去。仲講埋粗口,老師先至罰除鞋
女仔青春期反叛,大家明白。不過我諗老師要佢除鞋都係想佢有自知之名同覺得羞恥

我讀書年代都有同學因冇交幾次功課而被罰唔著鞋嘅經歷,不過好似樓主咁大驚小怪仲要要求「著黑襪」真係第一次見
真心為個女好就叫佢自己洗番la

其實我不反對老師罰女兒脫鞋
只是女兒穿白襪會令襪底變黑
加上天氣如果潮濕,地上的髒水一定會使襪底變黑
著多幾次,一對白襪就會殘哂
學校仲規定著長襪,一對十幾蚊
唔通一對襪著幾次就要報銷咩?

同意人地罰唔著鞋但又介意對襪污糟?
即係同意減肥但又嫌健康餐食唔飽?
一係唔好減,想減就啃左佢

我真心覺得對襪污唔污糟同埋點樣唔整污糟唔係重點亦都唔係解決方向

引用:
原帖由 Emilyemilyleung 於 23/2/2015 16:33 發表

你囡囡有冇兄弟姊妹 ?
有否同一經歷 ?

引用:
原帖由 Emilyemilyleung 於 2015-2-23 04:33 PM 發表

咁你又令人誤會既
你個TOPIC 係問大家 "是否合理?"
如果你真係唔反對, 就唔會問人合唔合理啦

如果擔心殘晒, 黑同白都會殘架啦

其一,這算是體罰,不能接受。當然有家長會接受體罰,甚或主動要求老師體罰。但如果老師以為得到家長同意就做的話,他/她若不是個置自己前途於不顧的傻瓜就是個缺乏經驗的老師。其二,很明顯這老師自己處理學生不來又沒有找幫手。他不應單打獨鬥。學校不是有訓導組、輔導組、駐校社工等支援團隊嗎?如果有他們相助,小朋友的行為很快會改善。其三,為何要延續懲罰這麼久?如果說小朋友無改善,即是此罰不收效,那為何還用無效的方法?其四,這方法並非有創意。並不符教育理論。我不相信其他老師甚或校長會贊成這樣做。其五,小朋友並非無記性不去受罰,是立心不去。所以不是要幫她加強記性,而是要處理師生關係。如果要處理班主任跟小朋友的關係,就不能不藉助第三者如訓輔主任。

作為家長,可要求訓輔老師介入。

引用:
原帖由 AttaccaWu 於 2015-2-26 10:00 PM 發表

其一,這算是體罰,不能接受。當然有家長會接受體罰,甚或主動要求老師體罰。但如果老師以為得到家長同意就做的話,他/她若不是個置自己前途於不顧的傻瓜就是個缺乏經驗的老師。其二,很明顯這老師自己處理學生不來又 ...
除鞋=體罰?

是的,雖然看似小事。正如揸耳仔一樣,看似小事,實質仍算體罰。

造成心靈上的傷害跟身體上的傷害一樣,是不容許的。比如罰小朋友咬住奶咀,又或者自掌咀巴,原則上都是體罰。

又或者頭頂著書、無影椅、膠紙封咀、面壁、蹲下等。

引用:
原帖由 AttaccaWu 於 2015-2-26 10:00 PM 發表

其一,這算是體罰,不能接受。當然有家長會接受體罰,甚或主動要求老師體罰。但如果老師以為得到家長同意就做的話,他/她若不是個置自己前途於不顧的傻瓜就是個缺乏經驗的老師。其二,很明顯這老師自己處理學生不來又 ...
又一個極端全方位保護兒童份子! 希望你不是家長, 如果是, 希望你的温室永不漏水破裂, 在你頭頂一片天空永遠風調雨順。而且,既然你孩子的心靈是豆付做的,就請放在家中好好保護觀賞可以了,不要放到學校去,更不要放進社會裡,太殘忍了。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]