• 瀏覽: 700,015
  • 回覆: 688
  • 追帖: 100
+276
引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-19 01:41 AM 發表
樓主你好!想請教一下呢三粒石揀邊粒比較好?價錢都係4萬中左右。
你好
呢幾粒1卡F SI2其實圖都好乾淨,都係較多朋友會選擇的。
但係呢D石,就咁睇圖係唔夠的,因為GRADE是SI2,都好多石會有反射映象,REFLECTED IMAGE,即係背部條FEATHER,會在前方好明顯地見到,所以呢類石單憑睇CERT都未夠,一定要睇實物。但呢幾粒都唔易搵,應該當中搵到心目中的石的。

引用:
原帖由 前期肥馬桶 於 2021-10-28 11:20 AM 發表

唔該樓主,但我最後買咗下面呢粒細石,$46000。
哦,這粒是90份F VS1,咁就不會像SI2咁難揀了,90%都沒問題,這粒比例也不錯呀

引用:
原帖由 Ashleyngg 於 2021-10-31 01:39 AM 發表
Ching想問下
Gia 6217934534  72k
Gia 2377872549  86k
邊只好d
你好

這兩粒是幾唔同類的石,較難apple to apple去比較,不過都可以從用家的角度去分析一下

第一粒1.26 f vvs2 3ex none,呢粒卡數上比較大粒,而且vvs2,所以F色也會貴一截好正常。
淨度上一定沒問題,不過比例上,略為深少少,但算還好的62.8%,直徑大約6.85-6.91mm左右

另一粒1卡D VS2 3EX None ,呢粒石比例好一些,直徑也足,不過有一個問題,就係粒石有cavity,因為VS級應該嚴格少少,而呢粒D VS2都超過7萬元,也應該有一定要求的。

所以我建議,如果要選,就1.26 F VVS2那一粒,但如果只是1卡可以,或者想要D色,就可以搵過另一粒啊~

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 溫暖認真的餃子 於 2021-12-23 12:06 PM 發表
Ching可以幫手比意見嗎?🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️
D色雖然MB不過無Milky, Oily or Hazy(高色MB螢光問題)
自用
G色SI1 EX EX MB (呢粒貴1萬)
D色 SI2 Ex VG MB
如果相差一萬元,兩粒都是Medium Blue,然而大家都無milky,反正G色雖有螢光,但不及D色有螢光咁大折扣(情理上),先當打和。
我會選擇G SI1那一粒的,因為另一粒D SI2,有兩粒CRYSTAL應比較明顯,加上底部的CAVITY,在較正中位置,呢兩樣東西其實係應該肉眼睇到的,基於呢兩個主因,我會選SI1先,因為這個SI2不是太好

而且對稱的級別,G色那粒是Excellent,這一點很有趣,因為大家未睇過粒石,其實未必分得到,感覺上影響不及顏色淨度,不過在fancy shape之中,好多時symmetry都有一個幾大的影響,因為有時候會好影響整體形狀,同裏面的切割面分佈對稱,心形、公主方等等都有分別的,所以在兩粒取捨,兩個excellent會較有保障。

引用:
原帖由 愛錫女人 於 2021-12-26 11:56 PM 發表

GiA正確是6405351388
https://www.gia.edu/report-check?reportno=6405351388

你好,這粒是3.03卡 D VVS2 3EX NONE的鑽石
啱啱一SEARCH的時候,見到呢個Grade,都覺得超平,因為D VVS2啊~

其實是有原因的,因為你見到Comment是 :
* This diamond has been treated by one or more processes to change its color.
而且在鐳射位置,已經寫明在顏色上有加工:  GIA 6405351388, TREATED COLOR

即是這顆鑽石是曾經經過加工處理的程序,而改變(提升)過顏色的,所以即便是天然鑽石,但是經過加工的鑽石,可以說是完全另一種東西。
最重要係,售賣給你的鑽石從業員及店鋪,有沒有清楚告知你,這一粒是經過加工處理的鑽石
因為不同藍寶石那一些,市面上9成的藍寶石都是heated,燒過而令顏色變得鮮艷及深色一些,但鑽石就不同了,因為如果以購買天然鑽石來說,相對比較少會買這類石的,假若購買,100%是要知道自己明白到是買緊一粒經過加工的鑽石。

引用:
原帖由 愛錫女人 於 2022-1-3 10:10 PM 發表
樓主請幫忙睇下邊粒石性價比高啲,三粒價錢差唔多,萬分感謝
AIG 7401600496
AIG 6217791498
AIG 1226157088
你好,追縱到頭兩粒石,兩粒都係美國,一粒是3卡F VS2,另一粒是3卡E VS2
得一粒F VS2有相看到,少少微黑,但不算好集中
反而第二、第三粒,都有明顯CRYSTAL在中間,想問下你會有機會從商鋪到看到鑽石本身或相片嗎?
因為如果3卡的SIZE,CRYSTAL在正中間,不論是否黑色,有機會肉眼見到啊~
所以買OVERSEAS的石要小心一些~

鑽石價格急速上升,大家原定的預算找到合適的鑽石嗎?

引用:
原帖由 sonsa119 於 2022-5-19 10:26 發表
那粒較好?
苦惱選擇要較好的切割還是淨度
謝謝
你好,呢兩粒石比較其實都幾有意思的~
第一粒是1.02 E VS2 3EX N
第二粒是1.02 E VVS2 VG EX EX N
VS2那一粒是枱面少少細D,55%,但好多石都是這樣的。淨度上,就未必是十分乾淨的VS2,都幾多細CLOUD點在枱面同FEATHER,VS中不算太靚的,但如果沒有大CRYSTAL在中間枱面,我推論,未必有好明顯肉眼見到的花或者黑點。
反觀另一點是VVS2,但可惜CUT Grade是 Very Good,而最有趣的是當你細看各項角度和比例,都好符合各個GIA標準的要求,但係原來衰左係個Very Thin to Medium, Faceted, 4.0%,即係最薄同最厚的腰圍相距比較遠,詳情可以看我Attach的圖片有解說,另外就是這石的最大直徑和最細直徑6.47 - 6.53mm,0.06mm在1卡石之中算係少少相差大的,不過當然肉眼看不見的,險些連symmetric都不保
這兩石的價位大約都6到尾至7中咁上下,不過如果cutting係very good,都有些打折扣比較明顯,雖然唔係話另一些厚左薄左比例好差,但個resell value都真心有影響,假如當俾一個行家看,佢可能壓價呢粒vvs仲勁過vs果粒,所以本身粒石的價值上,反而vs2本身的價值會係值返佢自己本身的身價。
但假你覺得反正自用,唔會再賣,其實vvs果粒都有佢個可取的地方,點解今次我咁奇怪會咁講,因為一般very good cut的石,都係好厚,即個depth都63至65%,咁粒石咪望落細左,而且不論過厚過薄,都會係令到粒石比例差左,無咁閃。但呢粒vvs就幾神奇地沒有細太多,而且都算幾大粒,掂到6.5mm ,假如7萬幾買到e vvs,其實都算幾抵的~~

附件

angle.jpg(14.96 KB)

girdle.jpg(76.8 KB)

VGCUT.jpg(197.52 KB)

引用:
原帖由 h_a_n_g 於 2022-5-16 12:54 發表
請問樓主, 訂海外石有冇風險?
就咁睇圖就落訂,仲要無得換/退
絕對有風險,因為通常睇張圖都係表達到7成,有時候會有好多東西睇唔到,年中都唔知幾多朋友仔訂左milky石返嚟,不過佢地有時訂果間大大地bxxx xxxx,就有得在30日內退返,但都煩到死。
簡單打幾個例子
1) comments 寫住 "Clarity Grade is Based on Clouds that are not shown", 這句通常會出現在VS, SI級數淨度, 意思即係粒石幾乎全粒都被個CLOUDS遮住,所以畫唔到上去,超大機會是Milky矇石。
2) FEATHER顯示在証書上的是一條線,但不知實際粗幼,不知是否橫切面,成塊白片
3) 面乾淨,底污糟或即使只有一條線,但SI級數,咁都唔一定粒石EYE CLEAN或真係乾淨,當然是有可能的,如果在底部的FEATHER係好淡,但係有一樣東西叫反射映象,即係REFLECTED IMAGE,代表你係面都見到,或者因為內含物所在位置折射而變成望落一開三咁的話,就慘了

太多個案,不能盡錄

引用:
原帖由 h_a_n_g 於 2022-5-24 19:23 發表
請想呢粒ok嗎?
因budget有限
呢粒h si2因為只有証書,但內含物分佈,推論是伴隨有些黑花,而且會係比較貼面的那一種,細睇似係睇到內含物,屬si2之中,中間偏下少少的質量,不過都明白現在石價有些高,所以如果在顏色不太低,又keep si2係有少少難度。
比例就普普通通,沒有太特別。
不過佢comment是clouds are not shown,可能要留意下有沒有milky情況,這種comment其實都唔多milky,但係我地都見過唔少石係咁寫但真係milky,你睇既時候,要留意一下,或者搵幾粒石一齊在石燈下對比

引用:
原帖由 h_a_n_g 於 2022-5-26 21:57 發表

多謝指教,我睇實物對比Si1真係有啲矇,
但又未去到白內障,
大家都H色之下,唔夠Si1咁閃
唔計呢粒不知是否有MILKY情況,其實SI2跟SI1都理應不影響閃爍情況的,純粹是淨度上、內含物上的差距
不過我有時自己會有一種直覺,如果佢係SI GRADE但係有好少內含物在圖上,但係價錢離奇地平價,就好大機會是MILKY。
因為SI不是沒有靚石,但一般靚淨度SI級,價錢都比一般同GRADE略貴少少,因為真係清D。
不過對比幾粒,泊埋一齊,咁就會分辨到了

引用:
原帖由 LHYM 於 2022-6-19 10:54 發表
4萬頭值得入手嗎?budget有限,謝謝指教
你好,這粒是very good切工的鑽石,不過在比例上,唔算超大問題,可能厚左少少,都明始終是vg,不過最好看埋直徑大細,如果太細,便看起來好像90份了,vg cut最怕除左影響閃爍度,就係太厚,面望太細粒。
另外,feather同crystal都略為大,雖然都要睇實物,但以我睇無數si2經驗,呢粒直覺推斷都應該唔會eye clean,而且可能較貼面,所以少少明顯的。
抵,很難說,因為是si2中稍為偏下一些的,若好想好想要D色,都可以算是一個方法之一的

討論區會員: 本人是鑽石新手,打算下個月求婚,心急去左六叔買左隻介指。。想大家幫下眼評一評同洗唔洗拎去換,感謝
另外都想學下佢話有 cloud,但圖中冇圈出黎係咩意思?
心急人上
IVAN作答: 你好,你這粒是1卡E SI1 3EX Medium Blue
首先,其實在內含物特徵的cloud,在圖上都有顯示的,不過不是太大,它在兩個crystal中間,以虛線表示,這個size的cloud基本上好細,不太大影響。
另一個要留意的地方的medium blue,其實好多石都有螢光反應,一般最靚仔的排面,當然是3個excellent及none沒螢光,但一般價錢可能都有10%,其實都不少,有螢光的石最怕是導致鑽石milky,但如果不會的話,看在budget之上,都可以入手的,不過要對比多幾粒石,看清楚。
第三,至於淨度si1是否靚唔靚,因沒有實物可以推斷的是內含物的大小、多少,會否令到直情唔eye clean,即肉眼都看到花,這一粒理應都不太易看到既,因為內含物的體積不算好大,但當然係黑花定白花,就要自己實物睇清楚。
價錢上,大鋪頭買的,應該大家都明白,始終成本結構不同,不過買了便不用太多想,質量理應是問題不太大的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]