• 瀏覽: 694,749
  • 回覆: 2,292
  • 追帖: 99
+275
引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2022-1-7 12:58 AM 發表

你好,追縱到頭兩粒石,兩粒都係美國,一粒是3卡F VS2,另一粒是3卡E VS2
得一粒F VS2有相看到,少少微黑,但不算好集中
反而第二、第三粒,都有明顯CRYSTAL在中間,想問下你會有機會從商鋪到看到鑽石本身或相片嗎?
因為如果3卡的SIZE,CRYSTAL在正中間,不論是否黑色,有機會肉眼見到啊~
所以買OVERSEAS的石要小心一些~
樓主另外揾左一粒麻煩可以幫忙分析及比比見意嗎?價錢差唔多,萬分感謝
AIG 5212384763 

鑽石價格急速上升,大家原定的預算找到合適的鑽石嗎?

GIA 2376901122
請問呢粒石 4X K 值得買嗎?

我無知了這是什麼?

引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2022-3-3 01:33 AM 發表
鑽石價格急速上升,大家原定的預算找到合適的鑽石嗎?
即係如果唔急既就唔好買住?

我本身有隻80份既戒指, 而家想買過粒1卡既石做戒指,  
咁80份隻戒指可唔可以改做吊咀? 咁樣改會唔會好貴?

你好,買了這個 GIA 1359493883, 約15K, 有什麼評價呢?謝謝

附件

Screenshot_20220402-225658_Chrome.jpg(141.7 KB)

Screenshot_20220402-225712_Chrome.jpg(139.4 KB)

Screenshot_20220402-225723_Chrome.jpg(85.57 KB)

樓主,請問GIA 2386970066 $60K 合理嗎?
唔該晒,麻煩晒🙏

樓主,請問GIA 2386970066 $60K 合理嗎?
唔該晒,麻煩晒🙏

提示: 違規內容已被屏蔽
Ivan 樓主你好!

本人想買一粒一卡左右既心型鑽石作吊咀。目前有三個選擇想請教。另外如果做吊咀,其實係咪不需要太追求高色?
1. 價錢:37K,附圖,感覺價格好吸引,而且枱面好乾淨。但證書係2014年,擔心有伏。而且比例是不是較差?(心型石最佳比例是不是最Table:53%~63%Total depth 58%~62% cuIet:None)

2. GIA 1405712537/ 價錢$38K 枱面較花

3. GIA 1403415155 / 價錢$ 46K ( 比起第二粒,呢粒顏色同淨度都較低,但係價錢反而高高多。對方解釋因為這粒枱面比例高。但係都想想你請教

附件

5F94EC9D-1FB3-4170-9F67-58AE0AE54F98.png(699.05 KB)

請問樓主, 訂海外石有冇風險?
就咁睇圖就落訂,仲要無得換/退

那粒較好?
苦惱選擇要較好的切割還是淨度
謝謝

引用:
原帖由 sonsa119 於 2022-5-19 10:26 發表
那粒較好?
苦惱選擇要較好的切割還是淨度
謝謝
你好,呢兩粒石比較其實都幾有意思的~
第一粒是1.02 E VS2 3EX N
第二粒是1.02 E VVS2 VG EX EX N
VS2那一粒是枱面少少細D,55%,但好多石都是這樣的。淨度上,就未必是十分乾淨的VS2,都幾多細CLOUD點在枱面同FEATHER,VS中不算太靚的,但如果沒有大CRYSTAL在中間枱面,我推論,未必有好明顯肉眼見到的花或者黑點。
反觀另一點是VVS2,但可惜CUT Grade是 Very Good,而最有趣的是當你細看各項角度和比例,都好符合各個GIA標準的要求,但係原來衰左係個Very Thin to Medium, Faceted, 4.0%,即係最薄同最厚的腰圍相距比較遠,詳情可以看我Attach的圖片有解說,另外就是這石的最大直徑和最細直徑6.47 - 6.53mm,0.06mm在1卡石之中算係少少相差大的,不過當然肉眼看不見的,險些連symmetric都不保
這兩石的價位大約都6到尾至7中咁上下,不過如果cutting係very good,都有些打折扣比較明顯,雖然唔係話另一些厚左薄左比例好差,但個resell value都真心有影響,假如當俾一個行家看,佢可能壓價呢粒vvs仲勁過vs果粒,所以本身粒石的價值上,反而vs2本身的價值會係值返佢自己本身的身價。
但假你覺得反正自用,唔會再賣,其實vvs果粒都有佢個可取的地方,點解今次我咁奇怪會咁講,因為一般very good cut的石,都係好厚,即個depth都63至65%,咁粒石咪望落細左,而且不論過厚過薄,都會係令到粒石比例差左,無咁閃。但呢粒vvs就幾神奇地沒有細太多,而且都算幾大粒,掂到6.5mm ,假如7萬幾買到e vvs,其實都算幾抵的~~

附件

angle.jpg(14.96 KB)

girdle.jpg(76.8 KB)

VGCUT.jpg(197.52 KB)

引用:
原帖由 h_a_n_g 於 2022-5-16 12:54 發表
請問樓主, 訂海外石有冇風險?
就咁睇圖就落訂,仲要無得換/退
絕對有風險,因為通常睇張圖都係表達到7成,有時候會有好多東西睇唔到,年中都唔知幾多朋友仔訂左milky石返嚟,不過佢地有時訂果間大大地bxxx xxxx,就有得在30日內退返,但都煩到死。
簡單打幾個例子
1) comments 寫住 "Clarity Grade is Based on Clouds that are not shown", 這句通常會出現在VS, SI級數淨度, 意思即係粒石幾乎全粒都被個CLOUDS遮住,所以畫唔到上去,超大機會是Milky矇石。
2) FEATHER顯示在証書上的是一條線,但不知實際粗幼,不知是否橫切面,成塊白片
3) 面乾淨,底污糟或即使只有一條線,但SI級數,咁都唔一定粒石EYE CLEAN或真係乾淨,當然是有可能的,如果在底部的FEATHER係好淡,但係有一樣東西叫反射映象,即係REFLECTED IMAGE,代表你係面都見到,或者因為內含物所在位置折射而變成望落一開三咁的話,就慘了

太多個案,不能盡錄

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]