• 瀏覽: 633,071
  • 回覆: 653
  • 追帖: 113
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-9-21 12:42 PM 移動
引用:
原帖由 winnie2chan1007 於 2021-1-27 07:38 AM 發表

想請問GIA證書 number 1253855207呢粒鑽石好嗎?大慨50k up,請問價錢合理嗎?🙏🏻
你好,
這粒是0.88 I VVS1 EX VG EX None
這粒應該在大鋪頭的鑽石,這系列應該會有些少溢價
價錢其實如果普通店是可能便宜一萬左右,但如果喜愛品牌就不緊要了,因為可能都有一些附加價值。

但反而我有少少好奇,這品牌系列,應該是更加嚴選標準,即可能切割、打磨很好
但它的POLISH竟然是VERY GOOD,這個位反而我唔係太唸得通,不過如果喜歡特定份數,例如88份,也可以的。

***以上價格只作參考,並非報價***
GIA 鑽石文憑持有人,用心交流,把我所知的都告訴您

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 hihihiman 於 2021-2-17 10:22 AM 發表

樓主你好,請教一下以下鑽石價錢是否合理︰
因為budget 有限,跟想追求1.23 C這個數字,惟有在color 上作出取捨

網店1︰
1. 7362614157 (1.23 C, H color, VS2, 3Ex) $57,522
2. 3345239934 (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex) $60,729

網店2︰
1. 736881826 ...
你好,剛看了幾粒1.23卡的鑽石圖,其實兩粒的圖都在本身淨度中算是中下的乾淨程度
VS2 除了花,而且價錢十分不合理

以下這粒會好一些的,算乾淨一些,7368818265  (1.23 C, H color, VS1, 3 Ex)
不過比例未必算好靚,但因為指定SIZE是OVERSIZE,都明白較難搵石,所以都算企理的,價錢都尚可的

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Miae 於 2021-2-25 11:19 PM 發表

你好, 樓主,想請教一下以下鑽石價錢是否合理︰

1.53C, F, VS1, 3EX, GIA 2227021415; HKD $140,000

另外想請教,2016年的石,是否太舊?

謝謝!
你好

這粒1.53 F VS1 3EX N,真的有點貴啊,這個如果一樣的級數,應該大約120K左右都有了,也是靚VS1 3EX N的
所以要睇真D,2016年的確有些舊啊,因為正常去到2018年,都已經差唔多儘了。

我在你個post回應左你啦~~

引用:
原帖由 harrybenny 於 2021-2-26 02:06 PM 發表

樓主:GIA: 1363107402,62K up,想聽下你意見覺得點?
你好

這粒是1卡d vs2 3ex none,價錢是合理的。
因為鑽石在過去年尾至今都不斷有加幅,d vs2 3ex none,正常樓上店價錢去到65-68k都有
正如,我們所講同級數,都會有高低,坦然這粒vs2的淨度,好像都比較花,有一些靚si1應該靚過佢,枱面上真的比較大條feather,所以vs2就真的唔可以話靚石,但估計vs2都不會很差,所以略比中間價平少少,是合理的。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fatfat116 於 2021-3-16 11:44 AM 發表

你好,我買了一粒鑽石

https://diamond-assets.ritani.com/GIA-7378139585/certificate.pdf

買完後發現有粒好細既黑點,用鏡先睇到。
同埋我好擔心個兩條邊邊既feather,想問feather影響大嗎,上網見好多話會裂,好擔心
你好,這粒是E SI1

如果以CERT睇張圖,都算係靚石的,都幾乾淨,不過少少黑點,應該都唔大如果以那個CRYSTAL推斷,無就最好,但SI1來說仲會可能有的,而家VS2的石,都有一些係咁架咋
不過我估GIA GRADE佢做SI1,應是FEATHER的因素,其實我睇圖,我覺得就應不會有安全問題,因為那個FEATHER不算很大,或者好似食左一啖咁,不過因為大家都明白,張圖未能代表得晒實物,如果有VIDEO會好D,ANYWAY,佢不是SI2,應該裂的風險都好低的

BTW, 佢會鑲嵌埋給成隻戒指給你嗎? 這個網站我都第一次見到的~

引用:
原帖由 fatfat116 於 2021-3-20 09:10 PM 發表

無鑲戒指。
都算係靚石的意思是唔係太好嗎?
brightness 同 fire,其實有無可能好高閃但好低火彩?因我見到好閃但唔覺有火彩
感激🙏🏼
意思圖是靚石的,不過要看feather等東西是否,橫切面狀的、奶白的,但應該si1也不錯的

其實火彩,即像prism,把白光散射變了七彩顏色,如果看到sparkling很多,就是好火了

3ex都不會很差,不要太憂心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ssmmaa 於 2021-3-22 06:51 PM 發表

求賜教,麻煩師兄俾D意見.

第一次買, 亦是作紀念用.
想做介指.

不想買錯.謝

請問下意見?
GIA
2364236820         (70K)
7363309638         (78K)
5211082942         (80K)
6362008002        (85K)
明白,首先我們看看這四粒石先,都是 3EX None

1.09 E VVS2 (70K) 2364236820
1.09 E VVS1 (78K) 7363309638
1.30 E VS1 (80K) 5211082942
1.20 D VS1 (85K) 6362008002

基本上,首先,如果不是對角度要超高要求,angle上幾粒都合格的。
第二,我地分析,同級淨度中,幾粒是否above average之選,如果不是對D色情有獨鍾,我會先選擇FOUL左最後那粒VS1先,因為中間有個CRYSTAL,好難講係唔係黑,但落鏡應最明顯
第三,如果要秤個性價比來說,第二粒1.09 E VVS1可能未必首選,因為我可以夠大膽,第一粒同第二粒的1.09,相差$8000,真係分分鐘落鏡都無分別
跟住,再秤第一粒,合理價的,如果預算70K,可取的,視乎自己對SIZE上的要求。
最後,我可能比較會選1.3 E VS1,因為比第二粒貴$2000,但大多幾多,雖然好像VS1來說,邊位有多少少FEATHER,但枱面淨度還算可以,肉眼上睇,效果會明顯看到跟其餘幾粒SIZE有差距,所以相對可取,Table % 是57%,應不錯的,budget許可,這粒都ok的

引用:
原帖由 ssmmaa 於 2021-3-31 04:00 PM 發表

多謝 詳細分析.
學到很多.但粒石 以賣咗啦
咁快,幾日咋喎,不過有時候好野就好快有人買了,不過oversize,如果vs都會易搵少少既,靚的oversize si級就仲難了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]