• 瀏覽: 606,112
  • 回覆: 2,142
  • 追帖: 110
本主題由 YanNessIsMe 於 2020-9-21 12:42 PM 移動
引用:
原帖由 fb68c317c99270 於 2020-9-18 09:01 PM 發表

麻煩師兄幫忙睇吓這粒石價錢合理嗎?
1.86ct G VS2 3EX None round diamond
GIA1328306968
HKD$120k
想問吓點解同樣是G color,一粒睇落黃D?
GIA 5173529571 (這粒白D閃D)

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb68c317c99270 於 2020-9-19 01:54 AM 發表

想問吓點解同樣是G color,一粒睇落黃D?
GIA 5173529571 (這粒白D閃D)
你好,
第一粒是 1.86 G VS2 3EX NONE
第二粒是 1.20 G VVS1 3EX FAINT

一次過分析兩粒石,第一粒1.86 G VS2,你說的大約價錢也是合理的。
不過呢粒石要留意,佢略為偏薄,Table 61%,Depth 58.6%(算是相當薄),好處量望落大一點(可能像2卡, 8mm上),但唔好處是如果你的眼利,可能呢粒石的明暗對比爭D,即粒石望落略為暗少少的,但如果望落OK都可以呀~

至於1.20 G VVS1,角度正路幾好,VVS1都幾乎看不到任何內含物了,Surface Graining的石紋也相當輕,可以不理,整體Overall一定不錯,因為級數始終高。

但點解睇落第二粒1.2 可能略為白少少呢,這點有可能是視覺效果,因為第一粒石本身是1.86,本身大粒不少,相對的厚度也會厚一點,看落聚色一點,(這原理有點像一些黃鑽,但應用不同,黃鑽都會較偏向切一些較卜身厚身的形狀,例如RADIANT雷地恩切割),加上1.20這粒是Faint,可能微螢光都有少少影響色水,但相對就理應較輕。
至於閃爍程度,好多朋友都有時會說,有時發覺細粒的石好像比起大石閃D,這聽起來好像有點有趣,其實都是視覺效果作怪,因為大石同細石,如果佢的切割方法都是一樣的話,即大石裏面每個Facet(每一個瓣)都會大左,所以望落就沒有細石那種落去密密麻麻好brilliant的感覺而已,所以有時大石同細石去比較閃度,未必可以說是很公平的對比情況啊。

***以上價格只作參考,並非報價***
GIA 鑽石文憑持有人,用心交流,把我所知的都告訴您

Never underestimate what you can accomplish when you believe in yourself.
引用:
原帖由 LovebirdDiamon 於 2020-9-21 03:02 PM 發表

你好,
第一粒是 1.86 G VS2 3EX NONE
第二粒是 1.20 G VVS1 3EX FAINT

一次過分析兩粒石,第一粒1.86 G VS2,你說的大約價錢也是合理的。
不過呢粒石要留意,佢略為偏薄,Table 61%,Depth 58.6%(算是相當薄),好處量望落大一點(可能像2卡, 8mm上),但唔好處是如果你的眼利,可能呢粒石的明暗對比爭D,即粒石望落略 ...
多謝回覆🙏🏻

回覆 引用 TOP

師兄,幫我睇下,買唔買得過17000

附件

35E00E78-DFC8-4F22-A3D0-4974149ADAC6.jpeg(261.57 KB)

2020-9-21 09:09 PM

回覆 引用 TOP

樓主想問下如果D色VS2,3EX 嘅70份鑽,但有very strong blue 螢光,無睇過實物,18200買唔買得過

回覆 引用 TOP

請問這顆石算靚嗎?約8萬合理?謝師兄

回覆 引用 TOP

麻煩睇下價錢是否合理
Price 28k

回覆 引用 TOP

麻煩睇下價錢是否合理 GIA 7348543012
28K Thanks

回覆 引用 TOP

1. 6355255981 樓上鋪 $39800 放大鏡下有粒黑點,not ok?

2. 6351051140 樓上鋪 $38000 放大鏡下有奶白點 屬奶鑽?

3. 5353462097 樓上鋪 $33800

4. 2357391629 地鋪 $66000

5.2357242724 地鋪 $72500

6.6321858409 地鋪 $24571

7. 7348960100 地鋪 $42000

8. 1359416681 樓上鋪 32500
以上邊粒值得買?
除左留意GIA,用放大鏡睇實物有咩要留意?

回覆 引用 TOP

唔好意思,想問線戒5,6千蚊算唔算貴?

睇過T記20K+, 雖然D 可望落係閃DD
但始終唔係原石無cert 覺得唔抵玩
謝謝

回覆 引用 TOP

請問6351859669
110k (細鋪)呢粒比例ok嗎(火,車工)?有無其他要留意?

另有3粒 1ct 都係細鋪 約100K 上下

我係諗住如果1.5ct 搵唔啱嘅話 同接近嘅budget揀返1ct 左右嘅,呢幾粒你覺得ok嗎?謝謝

回覆 引用 TOP

師兄麻煩睇睇呢粒如何:5201927158,睇到八心八箭,$45900

回覆 引用 TOP

請問GIA 1328893083如何,45萬抵嗎?

附件

F195F27C-93A5-4FF9-8586-12FE094DA06E.jpeg(86.74 KB)

2020-10-21 11:47 PM

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]